Girişimci Küçük İşletmelerin Yaptığı 5 Önemli Hata!

Bazı Girişcilerin/işletme sahiplerinin belli bir noktadan sonra ilerleyememelerine neden olan hatalı davranışları da var. Peki bu davranışlar neler? Detaylar Haberimizde..

Girişimci olmak pek çok sıradışı özelliği de beraberinde getiriyor: Azim/çalışkanlık, öncülük/liderlik, bitmeyen bir enerji, pes etmemek… Tüm bunlar başarı yolunda girişimcilerin en önemli özellikleri. Fakat madalyonun bir de öteki yüzü var; tüm bu iyi özelliklerinden farklı olarak, bazı girişimcilerin belli bir noktadan sonra ilerleyememelerine neden olan hatalı davranışları da var.

Girişcilerin/işletme sahiplerinin ilerlemelerine engel olan 5 önemli hata aşağıdaki gibi özetlenmiş. Buyrunuz yapılması ve yapılmaması gerekenler:

1- Bir Basamak Daha Yükseğe Sıçramaktan Korkmak

Bazı girişimciler güvende olmayı tercih ediyor, sığ bir suda yüzmek gibi… Bu güven alanının dışına çıkmak onlar için korkutucu geliyor, ama bu korku kırılmadığı sürece ileri gitmek belki de gerçek anlamı ile bir girişimi başlatmak mümkün görünmüyor. Açık sulardan korkmayın!

2- Yanlış Kişilerle Çalışmak

Büyük ve büyümeye açık şirketlerin en önemli özelliği bir “solo” hikayeye sahip olmamaları. Büyümek, belli bir ölçeğe gelebilmek kollektif bir çalışma gerektiriyor. Vizyoner liderler, yola tek başına çıksalar bile bir süre sonra ortaklar/iyi yöneticiler yaratarak işletmelerin büyümelerini sağlayabiliyor. Fakat burada önemli nokta, şirketinizin her kademesindeki çalışanların “doğru” kişiler olması. Uygun iş için uygun adayı bulmak ve yeni katılan çalışanlarla hizmet/ürün kalitesini korumak, işletmenizi daha ilerilere taşımak ana hedef olmalı.

3- Kontrolü Bırakmak İstememek

Patronlar” genellikle 2 önemli konuda kontrolü elden bırakmak istemiyorlar: Sermaye ile ilgili konular ve operasyonel süreçler. Kendi yaptıkları işe o derece inanıyorlar ki, bir başkasına devretmeyi çoğu zaman düşünemiyorlar bile…

İyi bir “girişimci” olabilmek için işleri kendinden daha iyi yapabilecek kişilere devretmek gerekiyor. Sürekli her şeyi kontrol etmeye çalışmak zaman kaybı yaratacağı gibi, diğer çalışanlar için de güvensizlik oluşturuyor. Her şeyi bilen bir “patron” korku, işleri delege eden bir “lider” güven aşılıyor.

4- Kanaatkar Olmak

Bazı işletmeler belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra bununla yetinerek daha ileriye gitmek istemiyor. Biraz da burayı daha güvenli bulduğu için bulunduğu yerde kalmayı tercih ediyor; ama dikkat: durgunluk ve gerileme aynı yerde kalmakla/ileri gitmemekle başlıyor. Her zaman yenilikçi/yaratıcı olmak gelişim için gereken en önemli unsurlardan biri.

5- Yeni Fırsatları Görememek

İyi bir girişimci pek çok kişinin görüp pek üzerinde durmadığı/gözden kaçırdığı şeyleri yapan kişi olarak tanımlanıyor. Gittikçe zorlaşan rekabet şartlarında “farklı” bakış açıları gelişim için önemli etken.

İşletmelerin gelişmesi için yapmaları/yapmamaları gereken daha pek çok şey var tabi.. En önemli kriter değişime/gelişime açık ve istekli olmak; kendini yukarıdaki hatalardan başlayarak gözden geçirmek. Hata kabul etmek zor belki ama “gerçekten” hatayı kabul etmedikten sonra değişim pek de mümkün görünmüyor.

Dijital Pano kaynaklı alıntı içeriği girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 15.891 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor