Türkiye'nin Sanayi Web Portalı "LONCA" Hizmete Açıldı!

Sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletme ve ürünlerin bilgisine ulaşılması amacıyla hazırlanan internet sitesi Lonca hizmete açıldı. Detaylar Haberimizde

Sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletme ve ürünlerin bilgisine ulaşılması amacıyla hazırlanan internet sitesi "Lonca" hizmete açıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de sanayi sektöründe faaliyette bulunan işletmeler ve ürünlerinin bilgisine ulaşılması amacıyla hazırlanan internet sitesi Lonca'nın bugün hizmete açıldığını belirterek, "İşletmelerimiz, sanayi sicil kaydı verilerini güncel tutarsa, bu portal sayesinde bütün dünyaya açık hale gelecekler" dedi.

Bakan Işık, 2015-2018 dönemini kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi ve Lonca Sanayi Web Portalı Tanıtım Toplantısı'nda, yeni kurulan web portalıyla ilgili detayları paylaştı.

Işık, Türkiye'de hangi ürünleri, hangi firmanın, nerede ürettiği konusunda girişimciler, araştırmacılar, ithalatçılar ve ihracatçıların bakanlıktan yoğun bir şekilde bilgi talebinde bulunduğunu aktararak, bu çerçevede hazırlanan, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcıların araştırmacıların veri kaynağı olacak Lonca Sanayi Web Portalının hizmete sunulduğunun bilgisini verdi.

Bu portal sayesinde Türkiye'de sanayi sektöründe faaliyette bulunan yüz binlerce işletme ve bu işletmelerin ürettikleri yüz binlerce ürün bilgisine artık bir tıkla ulaşılabileceğini kaydeden Işık, "Lonca Sanayi Web Portalı ile 29 farklı sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ne üretiyor, nerede üretiyor rahatlıkça görülebilecek" diye konuştu.

Işık, uygulama kapsamında firmaya, ürüne ve adres bilgisine göre arama yapılabileceği bilgisini vererek, portalın Türkçe'nin yanı sıra İngilizce dil seçeneğine sahip olarak hazırlandığını söyledi.

 "Sanayi Sicilini Bütün İnsanların Kullanımına Açmış Oluyoruz"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Lonca'nın yurtiçi ticaretin yanı sıra firmaların dış ticaretinin artırılmasına da katkı sağlayacağını anlatarak, şunları kaydetti:

"Lonca sanayi web portalında kayıtlı bulunan işletmelerin bilgileri bakanlığımız sanayi sicil kayıtlarından alındı. Sanayi sicil kayıtları; 'il ve ilçe bazında hangi işletme ne üretiyor', 'ne ihraç ediyor', 'üretim kapasitesi ne', 'üretirken ne tüketiyor', 'hangi enerji türünü kullanıyor' gibi 100'den fazla farklı veri türünün yer aldığı sanayi işletmeleri ile ilgili ülkemizin en önemli veri kaynağı. Halihazırda 126 binden fazla mikro, küçük, orta ve büyük işletmenin kayıtlı olduğu sanayi sicil kayıtları dinamik bir yapıda olup, yeni kayıtlar ile sürekli güncelleniyor."

Işık, Türkiye'nin güçlü bir sanayi envanteri bulunduğunun altını çizerek, "Türkiye'nin sanayi envanterinin ötesinde girişimci bilgi sistemi var ama şimdi, sanayi sicilini ticari sır kavramına dikkat ederek bütün insanların kullanımına açmış oluyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Web portalının isminin Lonca olmasına özellikle dikkat ettik. Biliyorsunuz, Selçuklu döneminden beri Türkiye'nin bir ahilik ve lonca geleneği vardır. Ahilik sadece o dönemde müslümanların üye olduğu bir birlik. Lonca ise müslüman, gayrimüslim herkesin üye olabildiği bir birlik. Özellikle bu noktada lonca kelimesini sanayicilerimizin kendi aralarındaki iş birliğini artırması için önemli bir platform olarak görüyoruz."

Bakan Işık web portalının sürekli güncelleneceğini vurgulayarak, "İşletmelerimiz, sanayi sicil kaydı verilerini güncel tutarsa, bu portal sayesinde bütün dünyaya açık hale gelecekler" değerlendirmesinde bulundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın konuşmasının ardından, bir sunumla web portalının tanıtımı gerçekleştirildi.

Sanayi sicil verilerinin bilgiye dönüştürülmesi için, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından uluslararası sınıflama sistemlerine entegre olarak geliştirilmiş Avrupa Birliği sınıflamalarına uyumlu olan "Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE Rev.2.)", "Türkiye Sanayi Ürünleri Listesi (PRODTR)" ve "Avrupa Ekonomik Topluluğunda Faaliyete Göre Ürünlerin İstatistiki Sınıflaması (CPA)" kullanılacak.

Tanıtım toplantısına; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş ile iş dünyası temsilcileri ve çeşitli üniversitelerden çok sayıda akademisyen katıldı.

Lonca hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.lonca.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz

Haberimizi sanayi sektöründe faaliyet gösteren girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor