Madenci Kıyafeti Tasarlayan Türkiye'nin En Genç Girişimcisi!

İstanbul’da, henüz 5 yaşında olmasına rağmen dört haftada okuma-yazma öğrenen Ahmet Yiğit Başoğlu, Soma faciasından etkilenerek madenci kıyafeti tasarladı. Detaylar haberimizde..

İstanbul’da, henüz 5 yaşında olmasına rağmen dört haftada okuma-yazma öğrenen Ahmet Yiğit Başoğlu, Soma faciasından etkilenerek "madenci kıyafeti" tasarladı.

Dahi seviyesindeki hem zekasıyla hem de tasarımı ile şaşırtan küçük çocuk yaşam odalarına eş değer biçimde tasarladığı projesiyle Türkiye’de bir ilke imza atarak 450 bin TL tutarında KOSGEB’ten Ar-Ge İnovasyon desteği alarak “Türkiye’nin En Genç Girişimcisi” ödülünü kazandı. Küçük dahinin, “Soma’da madenciler ölmesin çocuklar babasız kalmasın” çağrısına da Türkiye’nin önemli madencilerinden Zuhal Mansfield kulak verdi.

Küçük dahi Ahmet Yiğit Başoğlu, Soma’da 301 cana mezar olan faciadan etkilenerek boyundan büyük işlere kalkıştı. Facianın Türkiye geneline yayılan acı fotoğrafından etkilenen küçük çocuk dahi seviyesindeki zekasıyla ekmeğini kara elmastan çıkaran madenciler için umut niteliğinde bir proje geliştirdi. 5 bin başvurunun içinde “Türkiye’nin En Genç Girişimcisi” ödülünü kazanan küçük çocuğun projesi Türkiye’nin önemli madencilerinden Zuhal Mansfield’dan da tam not aldı.

Türkiye'de Bir İlki Gerçekleştirdi

İstanbul’dan Soma’ya uzanan projenin tamamlanma sürecindeki izlenen yol hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Fizik Öğretmeni Gökhan Aldemir, “Evde gerçekleştirdiği çizimlerini inceledik ardından da çeşitli akademisyenlere de yönlendirdik. Onların da onayını alarak Türkiye genelinde her yıl düzenlenen “Bir Fikrin mi Var?” yarışmasına katılmasını sağladık. 5 bin başvuruda ilk 5’e kaldı ve ardından da birincilik ödülünü kazandı. Ahmet Yiğit 5 yaşında okuma yazma bilmiyordu ve sırf bu proje için okuma yazmayı kendi kendine öğrendi ve ilk okuduğu kitabı da fizikti. Onun içinde kocaman bir bilim adamı yatıyor. Çünkü o 450 bin TL tutarında KOSGEB’ten Ar-Ge İnovasyon desteği alarak “Türkiye’nin En Genç Girişimcisi” ödülünü kazandı” dedi.

Nasıl Bir Kıyafet?

Madencilerin olası bir faciada hayatta kalmalarını sağlayacağı öngörülen kıyafetin tasarım özelliklerini anlatan Aldemir şunları söyledi: “Bu elbise yaşam odalarının giysi versiyonu. Herhangi bir facia sırasında üzerindeki kask ile oksijen sağlıyor. Üzerindeki elektronik devreler ve çipler ile sinyal gönderiyor genel merkeze. Ayrıca üzerindeki kamera ile GPS sayesinde takip sistemi sağlıyor. Arkasında bulunan oksijen tankı ortalama olarak bir madencinin 2,5 saat rahat nefes alışverişini sağlayacak. Raylardaki borular sayesinde de oksijen takviyesi yapılabilecek. Bu giysi 2 bin , 2 bin 500 TL değerinde bir maliyet ile üretilebiliyor. Yaşam odaları ile kıyaslandığında ciddi bir avantajlar sağlıyor.”

Geleceğin Bilimadamını Ailesi Anlattı

5 yaşında olmasına rağmen gelecek yıllarda bilim dünyasına büyük umutlar vaat eden oğullarının birinciliği göğüsleyen projesinin bir gece yarısı yapılan karalama çizimle ortaya çıktığını anlatan Baba Sinan Başoğlu, “Ahmet Yiğit sosyal olaylar karşısında araştırmacı ve sorgulayan birisi. Çok fazla bununla ilgili o dönemlerde haber de izledi. Muhtemelen oradaki çocukların ve ana - babaların gözyaşlarından etkilenerek bir gece yarısı bazı çizimler yaptığını ve projesinin olduğunu söyledi. Ahmet ara ara geceleri uyanır ve çeşitli çizimler yaparak tekrar uyuyan bir çocuk. Gün geçtikçe de ihtiyaçlar doğrultusunda projesine eklemeler yaptı. Daha sonra biz bu projesini öğretmenleri ile paylaştık. Ahmet Yiğit enteresan bir çocuk. Okuma yazmayı da kendi kendine öğrendi. 5 yaşında ama dahi seviyesinde bir zekası var. Henüz çocuk ama birçok insandan farklı düşüncesine sahip. Etrafta da bunu çok fazla hissettirmemeye çalışıyoruz. Çünkü o bunların hepsini oyun mantığı içerisinde gerçekleştiriyor. Çünkü biz ona böyle bir amaç yüklersek çocukluğunu yaşayamayacak. O açıdan çevremizde de sürekli takdirle karşılanıyor” diye konuştu.

Ders Niteliğindeki Sözler

Gerçekleştirdiği tasarımla madencilik sektöründen de tam not alan Ahmet Yiğit Başoğlu, Boğazhisar Eğitim Kurumları'nda anaokulu öğrencisi. Küçük çocuk bilim dünyasını şaşırtan, iş dünyasında Türkiye’de bir ilk gerçekleştiren ve madencilik sektöründen de tam not alan projesini gerçekleştirmedeki amacını ise ders niteliğindeki şu sözler ile anlattı: “Türkiye’de 190 bin maden işçisi var. Madenciler ölmesin diye bunu çizdim. Soma’da madenciler ölüyor çocuklar gözyaşı döküyor diye yaptım.”

Duyarlı kişiliği ile hepimize büyük dersler veren "Küçük girişimcimiz" Ahmet Yiğit Başoğlu'nu Girişim Haber olarak tebrik ediyor, ilerleyen yaşamında da kendisine başarılar diliyoruz.

İHA kaynaklı haberimizi çocuk veya ebeveyn okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

Mustafa Özdemir
Mustafa Özdemir
Böyle haberleri görmek beni gerçekten gururlandırıyor. Umarım böyle kardeşlerimiz çoğalır ve desteklenir.
Bölgesel Seo
Bölgesel Seo
Vallahi tebrik ederiz bu gençlerin geleceğimiz olduğunu anlayan ve bu denli girişimci ruhunu aşılayan dostlara. süper.
Görükle Temizlik
Görükle Temizlik
Umarım herzaman için hayalgücü ve araştırmacı kişiliği onunla kalır ilerleyen yıllarda onu çok daha iyi yerlerde görebiliriz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor