Gemi Yapım Projelerine Yatırım Teşviki Geliyor!

Türk gemi inşa sanayinin rekabet gücünü artırmayı amaçlayan Ekonomi Bakanlığı, bu kapsamda şubat ayında 13 gemi yapım projesini yatırım teşviki kapsamına aldı. Detaylar haberimizde..

Gemi inşasında marka haline gelen, ancak küresel kriz döneminde kan kaybeden tersanecilik sektörü eski günlerini arıyor. Türk gemi inşa sanayinin rekabet gücünü artırmayı amaçlayan Ekonomi Bakanlığı, bu kapsamda şubat ayında 13 gemi yapım projesini yatırım teşviki kapsamına aldı.

Bakanlık, yatırım teşvik belgesi uygulaması kapsamında gemi inşa sanayinde geliştirilen projelere çeşitli destekler vermeyi kararlaştırdı.

Destekler için yapılan başvuruları değerlendiren bakanlık şubat ayında 13 projeyi yatırım teşviklerinden yararlandırmaya karar verdi. Söz konusu projeler, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesi desteği gibi teşviklerden yararlandırılacak.

Buna göre, desteklenecek yatırımlar arasında kimyasal tanker, balık işleme fabrika gemisi, feribot, buz kıran çapa elleçleme ve platform destek gemisi, açık deniz gemisi, asfalt taşıma tankeri gibi deniz araçları bulunuyor.

Sabit yatırım tutarı 531 milyon 585 bin 776 lirayı bulan gemi inşa projeleri için 189 milyon 763 bin 821 dolarlık makina ve teçhizat ithalatı yapılması planlanıyor. Projelerin inşa sürecinde bin 744 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

Hedef Dünya Piyasalarındaki Payı Artırmak

Bakanlığın 2014-2018 yıllarını kapsayan stratejik planına göre, küresel kriz nedeniyle üretim ve ihracat seviyesinde önemli düşüş gerçekleşen Türk gemi inşa sanayinin rekabet gücünün bulunduğu alanlarda, Ar-Ge çalışmalarıyla gemi tasarımı ve üretiminde dünya piyasalarından alınan payın artırılması yönündeki politikalara ağırlık verilecek.

Dünya kaynaklı haberimizi Türk gemi inşa sanayi sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor