Dünya Kadastro Zirvesi İlk Defa Türkiye'de Düzenleniyor!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, dünyada ilk defa yapılacak olan “Dünya Kadastro Zirvesi”ni düzenlemeye hazırlanıyor. Zirve, 20-24 Nisan 2015 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Detayl

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla 20-24 Nisan 2015 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’ndeDünyamızın Kadastrosunu Yapalım” teması kapsamında ülkelerin, harita-kadastro ve coğrafi bilgi teknoloji sektörleri ile uzman ve yöneticilerini bir araya getirecek.

Genel Müdürlük, bu organizasyon ile dünya nüfusunun yüzde 75’inin henüz sahip olamadığı ve bilgisine erişemediği arazilerin kayıt altına alınmasını sağlayacak yeni çözümler üretmeyi, ülkelerin arazi yönetim politikalarını ve sistemlerini geliştirecek yeni fikirleri tartışmayı hedefliyor.

Günümüzde bilgi teknolojileri ile bütünleşmiş, evrensel değeri olan, modern ve dinamik harita-kadastro alt yapılarına ihtiyaç olduğunun bilincinde olan Genel Müdürlük, Türkiye’nin ev sahipliğinde, “kadastro” olgusunu dünya ölçeğinde her yönüyle ele alan, teknik ve hukuksal anlamda arazi yönetim ilkelerini küresel boyutlarda geliştirmek üzere “Dünya Kadastro Zirvesi, Konferans ve Sergi” etkinliğini düzenleyecek.

Dünya Kadastro Zirvesi” ile dünyadaki son gelişmeleri ve sorunları bilimsel bir platformda ele alacak biçimde, 70 farklı ülkeden 3000’e yakın katılımcı İstanbul’da bir araya gelecek. 30 farklı teknik oturumda 150 bilimsel tebliğ sunulacak. Yine etkinlik bünyesinde, 3 ayrı özel sergi yer alacak. Bunlar;

  • Osmanlıdan Günümüze Harita-Tapu Arşivi,
  • Harita-Kadastro Çanakkale Şehitleri ve
  • Harita-Kadastro Bilgi Teknolojileri “Sektörler Buluşuyor” 

katılımcılara açık olacak.

Etkinlik kapsamında ayrıca, yaklaşık 30 ülkenin Bakan düzeyinde yer alacağı 50 resmi delegasyonla özel bir “Dünya Kadastro Zirve” yuvarlak masa toplantısı gerçekleşecek.

Dünya Kadastro Zirvesi” ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Zirve sonunda“İstanbul Kadastro Deklarasyonu” yayınlanıp, küresel bir çağrı yapılacağını anlatarak şunları söyledi: "Bu yıl 168. kuruluş yıl dönümü kutlanmakta olan köklü Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz, sahip olduğu derin tecrübeyi, teknolojiyi iyi kullanan ve çok dinamik bir yapıya sahip olan haritacılık sektörümüzle birleştirerek, yurtdışına açılarak yeni pazarlar edinme fırsatını da bulacaktır. Bu alanda sahip olduğumuz özgüven ve deneyimi dünya ile paylaşmak arzusundayız. Bu çıkış, ülkemizin dış dünya ile rekabet gücüne yeni güç katacak çok farklı bir alan olarak görülmelidir. İnşaat sektöründe sahip olduğumuz dış yatırım ve istihdam gücümüzü artık harita-kadastro sektöründe de gerçekleştirerek, bu alanda da iddialı konuma gelmeyi hedefliyoruz."

“Bu Benim İçin Bir Şereftir”

Dünya Kadastro Zirvesi” ile ilgili düzenlenen basın toplantısında soruları da yanıtlayan Bakan Güllüce; "İstanbul 1. Bölge 1. sıradan adaysınız. Bir önceki seçimde Sayın Cumhurbaşkanı aynı yerdeydi. Bunun heyecanı var mı? Nasıl bir duygu içindesiniz?" sorusunu, "Olmaz mı, olması lazım değil mi heyecan? Bir şereftir. Beni böyle bir yere layık gördüğü için de gerek Başbakanımıza gerek partimizin üst kuruluna, yetkililerine teşekkür ediyoruz. Bir şeref olduğuna inanıyorum" diye yanıtladı.

"Türkiye Dünyaya Açılabilir"

Düzenlenen basın toplantısında Dünya Kadastro Zirvesi Kongre Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu da dünyanın üçte ikisinde sadece kayıt sistemi bulunduğunu, harita sistemi olmadığını dile getirerek, Türkiye'de modern kadastro olarak adlandırılan Orta Avrupa sisteminin kullanıldığını ve Türkiye'nin bu alanda dünyaya açılabileceğini belirtti.

Dünya Bankası ve Uluslararası Haritacılar Birliği yetkililerinin de zirvede yer alacağına değinen Yomralıoğlu, yayımlanacak deklarasyonda "dünya kadastrosunun birlikte yapılması", "dünyanın zeminindeki mülkiyete dayalı sınırların belirlenmesi" ve "bilgi teknolojilerinin paylaşılarak katma değerin yükselmesi"nin yer alacağını söyledi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney de amaçlarının, Türkiye'deki özel sektörün faaliyetlerini yurtdışına açabilmek olduğuna işaret ederek, zirveye özellikle Afrika'dan yoğun katılım olacağını söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

Unutmayın, "Dünya Kadastro Zirvesi" 20-24 Nisan 2015 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Dünya Kadastro Zirvesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.csb.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi harita-kadastro ve coğrafi bilgi teknoloji sektörleri ile uzman ve yöneticileri başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor