2015 Sosyal Gelişim Endeksi Açıklandı, Türkiye 58. Sırada!

Sosyal Gelişim Endeksi’nin (Social Progress Index-SPI) 2015 sıralaması açıklandı. 2015 Sosyal Gelişmişlik Endeksi’nde Türkiye, 133 ülke arasında 58’inci sırada yer aldı. Detaylar haberimizde..

Bir ülkenin vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılama, onların hayat kalitelerini sürdürüp iyileştirebilecekleri ortamı oluşturma ve bireylerin potansiyellerini tam olarak değerlendirebilecekleri koşulları sağlama kapasitesini ölçen Sosyal Gelişim Endeksi’nin (Social Progress Index-SPI) 2015 sıralaması açıklandı.

Deloitte, Cisco, The Rockefeller Foundation gibi kuruluşların desteklediği 2015 Sosyal Gelişmişlik Endeksi’nde Türkiye, 133 ülke arasında 58’inci sırada yer aldı. Sosyal Gelişmişlik Endeksi raporunda; “Türkiye sağlık ve refah alanlarında birçok eski komünist (AB ve AB-dışı) ülkeden daha iyi performans gösterdi, ancak kişisel güvenlik, bilgiye erişim ve iletişim ile fırsatlar boyutlarında geride kaldı” denildi.

Ülke gruplarının “çok yüksek, yüksek, üst orta, alt orta, düşük, çok düşük” sosyal gelişme kategorilerine ayrıldığı endekste Türkiye alt orta” kategoride yer aldı. Türkiye’nin kişi başına milli geliri ise satın alma gücü paritesine göre 18 bin 660 dolar olarak belirtildi. Beslenme, temizlik, sağlık, güvenlik, bilgiye, yüksek eğitime erişim gibi alanlardaki düzey kıyaslanarak oluşturulan endekste kişi başına milli gelir tek başına ölçü alınmadı. Puanlamalar 100 üzerinden yapılırken Türkiye’nin ortalama puanı 66.24 oldu. Birinci Norveç’in puanı 88.36, son sıradaki Orta Afrika Cumhuriyeti’nin puanı ise 31.42 oldu. Türkiye bu yılki endekste Venezuela, Güney Afrika, Filipinler, Ukrayna, Suudi Arabistan, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Küba, Mısır, Çin, İran, Irak gibi ülkeleri geride bıraktı. Macaristan, Meksika, Romanya, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Arjantin, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Şili, İspanya, Paraguay gibi ülkeler ise Türkiye’nin yukarısında yer aldı.

Norveç Birinci

Bu yıl endeksin ilk sırasında satın alma gücü paritesine göre kişi başına 62 bin 448 dolar gelirle Norveç bulundu. İlk onda Norveç’i; İsveç, İsviçre, İzlanda, Yeni Zelanda, Kanada, Finlandiya, Danimarka, Hollanda ve Avustralya izledi.

Türkiye’nin Karnesi
(100 Puan Üzerinden)

Temel İnsani İhtiyaçlar 81.50
Refah Kurumları 66.61
Fırsat 50.61
Beslenme ve Temel Tıbbi Bakım 97.31
Su ve Temizlik 96.20
Barınma 73.81
Kişisel Güvenlik 58.68
Temel Bilgiye Erişim 91.85
Bilgiye Erişim ve İletişim 65.13
Sağlık ve Sıhhat 66.27
Ekosistem Sürdürülebilirliği 43.20
Kişisel Haklar 54.44
Kişisel Özgürlük 57.85
Hoşgörü, İçindeleme 42.70
Gelişkin Eğitime Erişim 47.45

Sosyal Gelişim Endeksi’nin (Social Progress Index-SPI) 2015 hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.socialprogressimperative.org web adresini ve www.socialprogressimperative.org web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Hürriyet haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 5.496 kişi okudu.
Kategori: Uluslararası
Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor