Mucit Girişimciler, Buluşlarınızı Tescilleyin Az Vergi Ödeyin!

Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine verilen kamu desteklerinin yanı sıra bu faaliyetler sonucunda elde edilen kazançlara da yeni teşvikler eklenmekte. Detaylar haberimizde..

Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine verilen kamu desteklerinin yanı sıra bu faaliyetler sonucunda elde edilen kazançlara da yeni teşvikler eklenmekte. “Torba Yasa” olarak da bilinen 6518 sayılı Kanun ile gelir/ kurumlar vergisinde %50, katma değer vergisinde ise %100’lere varan istisnalar getirildi.

1-Ocak 2015’ten itibaren elde edilen kazançlarda bu istisnalardan yararlanabilmenin ise bazı şartları var. İstisnalardan yararlanabilmenin temel şartı; faaliyetlerin Türkiye’de gerçekleştirilmiş olması, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiş incelemeli patent veya faydalı model belgesine sahip olma ve değerleme raporunun düzenlenmiş olması. Bu şartları sağlayan faaliyet ve ürünlere ait yapılacak olan kiralama, devir veya satış, Türkiye’de seri üretim yapılarak pazarlama ve üretim sürecinde kullanılarak üretilen ürünlerin satışından elde edilecek kazançların %50’si Kurumlar Vergisinden istisna edilirken, uygulanan katma değer vergisinde ise %100 istisna edilecek. Patent veya faydalı model belgesinin verildiği tarihten itibaren başlanılarak koruma süresi boyunca istisnalardan yararlanılabileceği için patent veya faydalı model belgesine sahip firmalara uzun süreli avantaj sağlanmış olacak. Ayrıca 5746 sayılı Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesi hakkındaki kanunda yer alan Ar-Ge indiriminin uygulanmış olması, bu istisna uygulamasından yararlanmaya engel teşkil etmemekte.

Örneğin; Türkiye’de gerçekleştirdiği buluşuna 2015 yılında patent almış bir firma, değerleme raporu sonucu buluşuna 10 Milyon TL değer biçildiği kabul edildiğinde buluşunu bir başka firmaya 8 Milyon TL’ye sattığında 8 Milyon TL’lik kazancının 4 Milyon TL’lik kısmı istisnaya tabii olacak.

Küresel pazarda söz sahibi olmanın temel şartının katma değeri yüksek ürünler geliştirilmesi olduğunun altını çizen Vizyon Arge Teknoloji A.Ş. Proje Geliştirme Mühendisi Sibel Kocakuş Şengün, bu ürünlerin geliştirilmesinin yanı sıra fikri ve sınai mülkiyet hakları ile de koruma altına alınması gerekliliğine dikkat çekti. Şengün; “Vizyon Arge olarak Yeni Nesil Ağ Teknolojileri ve Bilişim Güvenliği alanında %100 yerli olarak geliştirdiğimiz ve geliştirmekte olduğumuz ürünlerimizin patentlenerek fikri ve sınai mülkiyet haklarımızın korunmasına yönelik çalışmalarımız devam etmekte. Ar-Ge’ye dayalı iş fikirlerine Kamu tarafından sağlanan destek programlarının yanı sıra sınai mülkiyet haklarına sağlanan vergi istisnaları ile firmaların teknoloji yatırımları ve buna bağlı olarak da ülkemizin uluslararası rekabet gücü artacaktır. Bu amaçla Ar-Ge faaliyetlerimizin yanı sıra patent/faydalı model çalışmalarımıza da hız vererek firmamızın fikri ve sınai mülkiyet hakkı kapasitesini arttırmayı amaçlıyoruz” diye ekledi.

Güncelleme:

Haberimizi mucit ve girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor