Temiz Teknoloji İş Fikirleri Desteği GCIP 2015 Başvuruları Bekliyor!

Dünyanın en kapsamlı iş geliştirme platformu olarak kabul edilen Global Cleantech Innovation Program (GCIP) 2015 yılında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede devam ediyor. Detaylar haberimizde..

Dünyanın en kapsamlı iş geliştirme platformu olarak kabul edilen Global Cleantech Innovation Program (GCIP) 2015 yılında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Sınai ve Kalkınma Teşkilatı (UNIDO), Küresel Çevre Fonu (GEF) ile birlikte “Enerji ve Çevre” konusunda girişimci iş fikirlerinin yarışacağı ve destekleneceği uluslararası program olan GCIP’yi 2014 yılında “Gelecek Vaat eden Temiz Teknoloji İş Fikirlerini arıyor, kaynak sağlıyor ve teşvik ediyoruz” sloganı ile başlatmıştı.

Bu yılki program, ilk aşamasını çeşitli kuluçka desteklerini içeren ulusal düzeyde başlayıp, ardından Türkiye’nin en başarılı temiz teknoloji projesi, Silikon Vadisi’nde dünyadaki diğer projelerle yarışacak.

Programa destek veren diğer resmi kuruluşlar; T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Kalkınma Bakanlığı, T.C. Su ve Orman Bakanlığı, KOSGEB ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) oldu.

Yarışma, Fikri Olan Herkese Açık

Türkiye’de TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nın (TEYDEB) koordine ettiği program, bu yılda geçen yılki kategoriler olan “Yenilenebilir Enerji”, “Enerji Verimliliği”, “Atıktan Enerji Üretim” ve “Su Verimliliği” kategorilerinde devam ediyor. Yarışmaya, bu alanlara yönelik yeni bir fikri olan veya bir ürün geliştirmeye çalışan öğrenci, akademisyen, araştırmacı ve bireysel ve seri girişimciler yanında KOBİ niteliğindeki işletmeler de katılabilecek.

Girişimciler, en az iki kişiden oluşan bir takım kurarak başvuru yapabilecek. Başvuru için takım üyelerinden en az birisinin T.C. vatandaşı olması veya Türkiye’de bir ikamete sahip olması yeterli olacak. GCIP-2014 programında ödül alan finalistler tekrar programa yarışmacı olarak başvuru yapamayacaklar. Bunun dışında seçici herhangi bir kriter aranmayacak.

Programın Türkiye ayağındaki başvurular, 20 Mart - 20 Mayıs 2015 tarihleri arasında elektronik ortamdan kabul edilecek. Başvurular, TÜBİTAK’ta düzenlenecek panellerde uzmanlar, akademisyenler ve özel sektör temsilcileri tarafından değerlendirilecek ve programa devam etmeye uygun bulunan yarı finalist takımlar, 1 Haziran 2015 tarihinde ilan edilecek.

Yarı Finalistlere Eğitim Fırsatı

Yarı finalistler, Silikon Vadisi’ndeki Ana Girişimcilik Programının yürütücüsü “The Cleantech Open” tarafından Haziran-Ekim ayları arasında seminar, webinar, çeşitli kaynak dokumanlar aracılığı ile etkili bir eğitim sürecine tabi tutulacak. Ayrıca her takıma, markalaşma, satış ve pazarlama, iş modelleri, iş hukuku, sürdürülebilirlik, fikri mülkiyet hakları gibi konularda, uzman Mentorlar tarafından iş geliştirme destek ve eğitimleri verilecek.

Birinciye 50 Bin TL Ödül

GCIP–2014 ödülleri 24 Ekim 2014 tarihinde, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Yücel Altunbaşak tarafından takdim edilmişti. GCIP-2014 Mezunları, akademi, özel sektör, iş ve finans dünyası temsilcileri tarafından kendilerine sunulan Eğitim ve Mentorluk destekleri yanında çok değerli bir iletişim ağına daha şimdiden sahip oldular. Bu sayede temiz teknoloji iş fikirleri artık ticarete dönüşüyor.

Programın 2015 yılında da iki aşamada gerçekleştirilecek final etkinliği ile Ulusal Birinci ve Kategori Birincilerini çeşitli ödüller bekliyor. Ulusal Birinci 50 bin TL, Kategori Birincilerine ise 25 bin TL ile ödüllendirilirken, Türkiye birincisi olan proje, 18–19 Kasım’da Silikon Vadisi’nde düzenlenecek Global Forum 2015’de ülkemizi temsil edecek ve diğer ülke birincileri ile yarışacak.

GCIP-2015’e katılacak başarılı takımları ilk kez takdim edilecek olan; Bakanlık Özel Ödülü, Halkın Seçimi Ödülü, Yılın Genç Girişimcisi ile Sürdürülebilirlik ve En Başarılı Mezun Ödülleri bekliyor.

Ayrıca programa katılacak takımlar, rehberler ve panelistler, “Global Cleantech Innovation Program” platformunun Uluslararası havuzunda yer alan birer üyesi olacak. Böylece, Güney Afrika’daki bir girişimci, Türkiye’deki danışman ile projesini geliştirirken, ürününü Pakistan’daki üretici veya firmaya satabilecek.

Unutmayın, programın Türkiye ayağındaki başvurular, 20 Mart - 20 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilebilecek.

Global Cleantech Innovation Program (GCIP) hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve başvuruda bulunmak isterseniz turkey.cleantechopen.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisini sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor