Girişimci KOBİ'ler, Rekabette Başarı İçin İnsana Odaklanın!

PERYÖN, Turkcell’in kurumsal şirketlere teknolojiyle işlerini geliştirme fırsatlarını anlatmak üzere düzenlediği “İş’te Teknoloji Hamlesi” toplantıları kapsamında Anadolu’daki KOBİ’lerle buluşuyor. Detaylar haberimizde..

PERYÖN, Turkcell’in kurumsal şirketlere teknolojiyle işlerini geliştirme fırsatlarını anlatmak üzere düzenlediği “İş’te Teknoloji Hamlesi” toplantıları kapsamında Anadolu’daki KOBİ’lerle buluşuyor. 

"İş'te Teknoloji Hamlesi" toplantıları, şirketlerin teknolojik dönüşümüyle birlikte büyümelerine katkıda bulunmak amacıyla düzenleniyor.

İş’te Teknoloji Hamlesi”nin Anadolu turu kapsamında düzenlenen buluşmaların ilki 24 Şubat’ta Kocaeli’de, ikincisi ise 24 Mart’ta Gaziantep’te gerçekleşti. PERYÖN’ün de yer alacağı İş’te Teknoloji Hamlesi toplantıları tüm hızıyla devam edecek.

KOBİ’lerin Anadolu’da nitelikli işgücü sıkıntısı çektiğini söyleyen PERYÖN Başkanı Sevilay Pezek Yangın, projenin yaratacağı fayda ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Yeni dönemde odak alanlarımızda KOBİ’lerde İnsan Yönetimini bilgilendirici, geliştirici ve yol gösterici projelerle desteklemek var. Özellikle Anadolu’da nitelikli işgücü ihtiyacını karşılayamadığı için birçok şirket sıkıntılı, kapasitesinin altında çalışıyor, rekabet edemiyor, büyüyemiyor. Buna karşın istihdamın yüzde 80’i İstanbul dışında, Anadolu’da yüksek bir büyüme potansiyeli var. Yeni dünya düzeninde yani hızla değişen teknoloji, artan rekabet ve belirsizlik ortamında ayakta kalmanın, büyümenin tek yolu bilgiyi değere dönüştürecek olan insana odaklı bir yönetim yaklaşımını benimsemek. Şirketler ancak insan potansiyelinden etkin bir şekilde yararlanıp, sahiplenip geliştirerek işletmeleri için rekabet avantajı yaratabilirler. PERYÖN olarak bu alandaki 43 yıllık deneyimimizi, birlikte çalıştığımız danışmanların uzmanlığıyla birleştirerek, gelişimi hedefleyen bunun için desteğe ihtiyaç duyan KOBİ’lere sunuyoruz. Turkcell İş’te Teknoloji Hamlesi Toplantıları’nda, İnsan Kaynakları uygulamaları alanında en başarılı örnekleri KOBİ’lere aktarıyoruz. Nitelikli işgücünü çekmek ve elde tutmak gibi KOBİ’lerin en çok zorlandıkları konularda hızla sonuç alabilecekleri insan yönetimine dair ipuçları, pratik öneriler paylaşıyoruz. Ekonominin yüzde 80’ini oluşturan KOBİ’lerde insan yönetimi uygulamalarına odaklanarak, hem kendilerinin hem de Türkiye’nin potansiyelini hayata geçirmesine daha çok katkı yapabileceğimizi düşünüyoruz.

Peryön’den KOBİ’lere Öneriler

İnsan Yönetimi İle Rekabette Avantaj Yaratacak İpuçları

  • İş ve insan doğru ise başarısız olma ihtimali yok. İş doğru, insanlar yanlışsa doğru insanla çalışanlar sizin işinizi elinizden alabiliyor. İş yanlış, insanlar doğruysa çok çaba harcıyorsunuz ama iş yine gitmiyor doğru insanlar da işten uzaklaşmaya başlıyor. İkisi de yanlışsa rekabet etme imkanı sıfıra düşüyor. İş doğru olsa bile değişime ayak uyduramayan, rekabetle yarışamayan, yenileşemeyen, vizyonu göremeyen şirketler de başarısız oluyor.
  • KOBİ’ler katma değerini artırmalı. Büyük ölçekli şirketler katma değer yaratıyor ancak istihdamdaki payları düşük, KOBİ’lerde ise tam tersi, istihdamdaki payları yüksek olmasında karşın katma değerleri düşük. Bununla birlikte KOBİ’ler katma değeri olmayan iş yapmaya devam ederlerse yorulacak ve geride kalacaklar. Çok istihdam çok katma değer demek değil bunun için nitelikli insan gücüne ihtiyaç var. Yapılması gerekense doğru insanı işe almak ve elde tutmak. İşe uymuyorsa bile çok yetenekli kişileri organizasyonuna dahil etmenin yollarını bulmak, işi modifiye etmek, geliştirmek gerekiyor. Niteliklere yani insan potansiyeline yatırım yapmak durumundayız. Doğru insanı bulduğumuz zaman onu tutacağız ve bırakmayacağız.
  • Büyümek için güvenmek şart. KOBİ’lerin ayakta kalması için büyümesi şart. Büyümek için sizin adınıza işi yürüten kişilere güvenmeniz gerekiyor. Büyümüyorsanız kaybediyorsunuz demektir. Rekabette var olmanın tek şartı büyümek. Organizasyonunuzu güçlendirmek, niteliklerinizi artırmayı hedeflemelisiniz.
  • Kuşak değişimi aile anayasası ile yönetilebilir. Şirketlerin yüzde 70’i birinciden ikinci kuşağa geçerken eleniyor. Üçüncü kuşakta yaşama oranı yüzde 3 düzeyinde. İşi kuranların anladıkları ile devralanların duygusu çok farklı. 3-4 kuşak sonra da ayakta kalan şirketlerin sırrı ise “aile anayasası” yapmaları. Bu yolla şirketin duruşu, ailelerin ilişkisinin nasıl olacağı yazılı metin haline getiriliyor ve buna sadık kalınıyor.
  • Globalizasyon ve rekabet. Çin’i, Vietnam’ı kendinize risk olarak görüyorsanız, bu riskin içinde niye kaldık diye bakmak gerekiyor. Global ölçekte rekabet için ülke kanun ve düzenlemelerin de etkisi var ama kurum olarak nasıl ayakta kalacağımıza ona odaklanmamız gerek. Global düşünüp, yerel davranmak, yeniliklere, dış dünyaya açık olmak, işleri delege etmek, teknolojiyi etkin kullanabilmek, insana yatırım yapmak, aile şirketi de olsa profesyonel yönetilen kurumlar olmak gerekiyor.
  • Yüksek potansiyelli çalışanları elde tutmak yöneticinin elinde. Çalışanların işyerinden ayrılma nedenlerine bakıldığında yüzde 80 oranında yöneticisiyle ya da patronuyla, çalışma arkadaşlarıyla anlaşamaması olduğunu görüyorsunuz. Büyük oranda ise yöneticisiyle ilişkileri rol oynuyor, yöneticisi önünü açmayan, yetki ve sorumluluk vermeyen, fikirlerini dinlemeyen çalışanlar bu fırsatı bulabileceği yerlere gidiyor. Teknoloji önemli ama insanı ıskalamamak da önemli, insani dokunuşumuzu kaybetmeyelim, yüz yüze iletişim kuralım. İşte insani dokunuşu korumak yöneticinin sorumluluğuna ait.

Yüksek Potansiyelli Çalışanları Çekmenin ve Elde Tutmanın 5 Yolu

1. Şeffaf olmak, insanlara güvenmek.
2. İşlerin standart şekilde yapılması ve devam ettirilmesi için prosedürleri netleştirmek, yazılı hale getirmek. Teknolojik altyapı ile iş süreçlerini desteklemek.
3. Çalışanların ücretlendirmesini adil yapmak, sosyal haklarını vermek.
4. Kişiye özel iletişim kurmak, bireye değer veren, dinleyen, samimi olan bir yaklaşım izlemek.
5. Farklılıklara açık olmak, getirdiği zenginlikten faydalanmak.

Haberimizi KOBİ’ler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor