Ar-Ge Devlerinden 'Start-Up Geliştirme Modeline' Tam Destek!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TET tarafından düzenlenen Elektik-Elektronik Sektörü Buluşması'nda, Türkiye ihracatına geçtiğimiz yıl 12,5 milyar dolarlık katkı yapan sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TET tarafından düzenlenen Elektik-Elektronik Sektörü Buluşması'nda, Türkiye ihracatına geçtiğimiz yıl 12,5 milyar dolarlık katkı yapan sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

Elektrik-elektronik sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı firmaları dinleyen ve sektöre yönelik değerlendirmelerde bulunan Işık, Ar-Ge ve inovasyonda sıçrama yaratacak ‘Start-up Geliştirme Modeli’ önerdi.  Türkiye’de halihazırda bulunan 176 Ar-Ge Merkezinin sayısının artması gerektiğini de vurguladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) işbirliği ile düzenlenen Elektik-Elektronik Sektörü Buluşması’na; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TET Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri ile sektör firmaları katıldı. Arçelik, Vestel, Netaş, BSH Ev Aletleri, Siemens, Schneider Electric, Pamukkale Kablo, ABB Türkiye gibi elektrik-elektronik sektörünün en büyük ihracatçı firmalarının üst düzey yöneticileri ile sektörel dernek ve kurum temsilcileri toplantıya yoğun ilgi gösterdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Elektik-Elektronik Sektörü Buluşması’na katılan  firma temsilcilerini tek tek dinledi ve dile getirdikleri konulara yönelik önerilerini ifade etti. Toplantıda ihracatın katma değeri yüksek teknoloji boyutunu temsil eden elektrik-elektronik sektörüne ilişkin güncel gelişmeler ve yeni fırsatlar değerlendirilirken; Ar-Ge teşvikleri, yerli üretimin önündeki engeller, nitelikli eleman sıkıntısı gibi temel sorunlar da gündeme geldi ve çözüm yolları tartışıldı. “Yerli üretim mutlaka artırılmalı” mesajı veren Bakan Işık, Ar-Ge Merkezlerinin sayısının artması gerektiğini vurguladı.

Ar-Ge ve inovasyon toplantıda üzerinde en çok durulan konu başlıklarından biriydi. “Açık inovasyon kavramı yerini açık Ar-Ge’ye de bırakıyor ve burada Türkiye olarak geç kalmamak için birlikte çalışacağız” diyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sektöre büyük firmaların startup şirketlerin önünü açacağı, ‘Startup Geliştirme Modeli’ önerisi getirdi. Işık, lisans hakkının firmada, fikri ve sınai mülkiyetin startup’ta kalacağı bu model ile ilgili olarak şunları söyledi: “Sadece Türkiye’nin değil bölgenin startup’larını çalıştırmalıyız. Çin’de orta ölçekli bir firma bile bu yöntemle yüzlerce mühendisi kendine çalıştırabiliyor”. Bakan Fikri Işık’ın bu önerisine Vestel ve Arçelik gibi sektörün Ar-Ge devlerinden de destek geldi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, toplantının sonunda yaptığı değerlendirmede; firmalara daha hızlı, etkin ve kolay hizmet sunabilmek için ‘dijital bakanlık’ olmayı istediklerini, verdikleri hizmetin yılsonuna kadar yüzde 80’ini, daha sonra ise mümkün olan tüm işlemleri elektronik ortama taşımayı hedeflediklerini açıkladı. Elektrik-Elektronik Sektörü Buluşmasına katılan firmalara teşekkür eden Işık, toplantıda gündeme gelen konuların takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.

“Çip teknolojisi Türkiye’de gelişmeli” diyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu ise bilgisayar teknolojilerinin kökten değiştiğine dikkat çekerek; memory teknolojisi, bulut bilişimi, 4G teknoloji gibi geleceği değiştirecek teknolojilerde ülkemizi görmemiz gerektiğini söyledi. Kavranoğlu, elektronik sektörünün bu vizyonu paylaşması ve takip etmesinin önemli olduğunu belirtti.

Sektör buluşmasını değerlendiren Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Türkiye ihracatında beşinci sırada yer alan ve geçtiğimiz yıl yaklaşık 12,5 milyar dolarlık ihracata imza atan elektrik-elektronik sektörünün teknoloji geliştirme ve Ar-Ge’de çok önemli bir rol üstlendiğini dile getirdi. Türkiye’nin en büyük Ar-Ge Merkezleri ve patent şampiyonu ihracatçı firmaları temsil ettiklerini ifade eden Fatih Kemal Ebiçlioğlu, “Sadece elektronik ve bilişim sektörlerinde değil tüm sanayi kollarındaki ilerleme ve katma değer artışında domino etkisi yaratacak olan, Sayın Bakanımızın da üzerinde önemle durduğu açık inovasyonun geliştirilmesini destekliyoruz. Bu alanda yapılan çalışmaların, önümüzdeki dönemde hız kazanacağına inanıyoruz” diye konuştu. 

Haberimizi elektrik-elektronik sektöründe faaliyet gösteren girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor