Fikri Işık Türkiye’nin Teknolojide İzleyeceği Yeni Rotayı Anlattı!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ABD’de Silikon Vadisi gezisinin ardından Türkiye’nin teknolojide izleyeceği yeni rotayı anlattı. Detaylar haberimizde..

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ABD’de Silikon Vadisi gezisinin ardından Türkiye’nin teknolojide izleyeceği yeni rotayı anlattı.

Giyilebilir teknolojilerin hızla yayıldığını belirten Işık şöyle konuştu: “Bu alana bizim de yoğunlaşmamız gerekiyor. Teknoloji sınır tanımıyor. Saatle nabız ölçülüyor. Ya da gözlük şeklinde eğitim modülü ile öğrenci ders çalışırken yorgunluk algılayan sensörler var. Göz kapaklarının kapandığını algılarsa hemen oyun ve video getiriyor önüne.

Bakan Işık, ABD’de elektrikli otomobil firması Tesla’yı da ziyaret ettiklerini belirterek; “Yerli otomobil çalışmamızda Tesla bizim için önemli bir marka. O konuda da görüştük. Onlar Türkiye pazarına girmek istiyorlar. 5-6 noktada şarj istasyonu kurdular. Ama onlarda hibrit teknoloji yok. Tamamen elektrikli istiyorlar. Biz ise ticarileştirmek için hibrit istiyoruz. Türk pazarına girecekler ama ABD dışında üretim yapmak istemiyorlar” dedi.

KOSGEB Silikon Vadisi’nde Pazarlayacak

Işık, ODTÜ’nün ardından KOSGEB’in de Silikon Vadisi’nde bir merkez kurması kararını aldıklarını anımsatırken; “ODTÜ’nün kurduğu merkez, San Francisco’da. KOSGEB de genç Türk firmalarının geliştirdiği ürünleri pazarlamak için çalışacak. İki merkez tek çatı altında da olabilir. Onları kararlaştıracağız” dedi.

3D Yazıcı Alanında Üretim Yapacağız

Bakan Işık, Türkiye’nin yeni dönemde teknoloji odaklı olarak 3 boyutlu (3D) yazıcılar ile akıllı saatler ve Google Glass gibi alanlarda çalışma yapacağını açıkladı. Bakanlığın Nisan ayında 3D Yazıcı Zirvesi gerçekleştireceğini de kaydeden Işık; “Silikon Vadisi teknolojide dünyanın çok önünde ve orada geleceğin teknolojileri çalışılıyor. ‘Ne yapmalıyız’ diye orada araştırdık. 3 boyutlu yazıcılar alanında çok fazla çalışma var ve bu alandaki çalışmalar hızla yayılacak. Biz de bakanlık olarak Nisan ayında 3D Yazıcı Zirvesi yapma kararı aldık. Önümüzdeki dönemde seri üretim gerektirmeyen her alanda ve kişiye özel üretimlerde 3D yazıcılar hızla yayılacak. Türkiye bu alanda geri kalmayacak. Hem Ar-Ge, hem de ticari alanda ne yapabiliriz diye bakacağız. Firmalarla neler yapabiliriz diye masaya yatıracağız. Burada çok büyük bir pazar var” dedi.

Şimdi Girmeyen Geride Kalır

3 boyutlu yazıcının tüm sektörlere uygulanabileceğini de kaydeden Işık; “Mesela sağlıkta protez yapılacak. Herkesin protezi için bir fabrikasyon üretim mümkün değil. 3D yazıcı ile hemen yapılıyor. Bu teknolojide baskı malzemesi olarak plastik tozları ve çelik tozları kullanılıyor. Toz teknolojisi deniyor. Az sayıdaki üretimlerde bunu rahatlıkla kullanabiliriz. Bu alanın yarın nereye gideceği belli değil. Çok hızlı gelişirse, fabrikalarda pek çok şey böyle üretilebilir. Bu alanları ihmal edemeyiz. Firmalarımız şimdiden bu teknolojilere girmezse, sonradan rekabet güçlerini koruyamazlar. KOBİ’leri de bu alanlara yönlendirip teşvik etmek amacındayız” diye konuştu.

Otomobiller Konuşup Trafiği Yönlendirecek

Önümüzdeki dönem ağırlık verecekleri bir diğer alanın ‘nesnelerin interneti’ olduğunu vurgulayan Işık; “Yani insanlardan ziyade nesneler birbiri ile iletişim kuruyor. Makineler makine ile konuşuyor. Avrupa’da Endüstri 4.0 denen bir model var. Koskoca bir fabrika tek bir operatörle çalışıyor. Ona doğru gidiyoruz. Bizim sanayimizi özellikle ilgilendiren iki alan 3 boyutlu yazıcılar ve nesnelerin interneti. İki otomobil var öndeki arkadaki ile konuşuyor. ‘Sen çok yaklaştın, dur’ diyor. Yine bulut bilişim ve büyük veri alanlarında da daha yoğun çalışma yapacağız. Çünkü vergi depolama artık çok ciddi maliyet gerektiriyor” dedi.

Habertürk kaynaklı haberimizi teknoloji sever okurlarımız ve teknoloji sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor