birFİKRİNmiVAR? Girişimci Röportajı: Enerjisiz Su Kontrol Kapağı!

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında bu hafta “Enerjisiz Otomatik Su Kontrol Kapak Sistemi” isimli projesi ile dereceye girmeyi başaran girişimci Nazir Kayacık ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız. Detaylar..

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?", Cumartesi akşamları 20:00’da TV 360 ekranlarında girişimcileri tanıtmaya ve ödüllendirmeye devam ediyor. Girişim Haber olarak her Cumartesi dereceye giren projeleri, girişimcileriyle yaptığımız röportajlarla sizlere tanıtmaya başlıyoruz.

Bu hafta (28/02/2015) "birFİKRİNmiVAR?" girişimcilik yarışmasında yine birbirinden güzel girişimler, seyirci ve jüri üyelerinin beğenisine sunuldu. Yarışmacıların hepsi girişimlerini tanıtarak hedeflerindeki büyük ödüle ulaşmaya çalıştı.

Yarışmaya “Enerjisiz Otomatik Su Kontrol Kapak Sistemi” projesiyle katılarak dereceye girmeyi başaran girişimci Nazir Kayacık ile gerçekleştirdiğimiz röportajı tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Merhaba Nazir Bey, Bize kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

"1956 yılında Giresun ili Alucra ilçesi Yeşilyurt köyünde doğdum. İlk orta öğrenimini Samsun da tamamladım. 1981 yılı Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat ve Mimarlık Fakültesinden inşaat mühendisi olarak mezun oldum. 1981-1985 yılları arasında Devlet Su İşleri 7.bölge Müdürlüğünde görev yaptım. 1985-1993 çeşitli özel sektör kuruluşlarında şantiye şefliği görevlerinde bulundum. 1993 yılından bu yana, taahhüt alanında kendi adına faaliyet göstermekteyim. Evliyim ve iki oğlum var. Halen İstanbulda ikamet etmekteyim."

“Enerjisiz Otomatik Su Kontrol Kapak Sistemi” isimli projenizle Bir Fikrin mi Var? Jürisine TV360 ekranlarında sunum yaptınız. Sunum esnasında neler hissettiniz?

"İkibuçuk yıldır üzerinde çalıştığım projeyi anlatacağım bir jüri karşısında olmanın heyacanı ve mutululuğu vardı. Bu programa çıkmak bu projemi Türkiyeye ve hatta Dünya ya tanıtmak için bir fırsat olarak gördüm. Bana bu imkanı sağladıkları için program yetkililerine şahsım ve ülkem adına teşekkür ediyorum."

Projenizden bize de kısaca bahsedebilir misiniz? Proje fikriniz nasıl oluştu ve hangi soruna/ihtiyaca çözüm getiriyorsunuz?

"Bu proje DSİ ile İlgili Su yapılarında ( Prizler,Barajlar,Kanallar,Köprü ve Menfez gibi sanat yapıları); suların kontrolü ve yönlendirilmesi için kullanılan mevcut kapaklarla ilgilidir.  Bilindiği gibi Trakya bölgesindeki Meriç ve Ergene nehirleri zaman zaman taşarak civarındaki ovaları su basmakta ve ciddi zararlar vermektedir. Bu zararların önüne geçmek için, DSİ teşkilatı tarafından ; Meriç ve Ergene Nehirlerinin kenarlarına toprak seddeler yaptırılmıştır. Bu toprak seddelerin altına normal zamanlarda yan derelerin suyunun nehre ulaşmasını sağlayan su geçitleri yani menfezler inşa edilmektedir. Taşkın anında yükselen nehir sularının inşa edilen bu menfezlerden tersine bir akışla geçerek araziyi basmasını önlemek için ağızlarına; DSİ şartnamelerine uygun insan gücüyle çalışan (açılıp kapanabilen) kapaklar yaptırılmakta ve taşkın anında köylüler tarafından açılıp kapatılması için, kaldırma mekanizmalarının çevirme kolları köy muhtarlarına teslim edilmektedir.

DSİ TİP PROJESİ olan bu kapakların açılıp kapatılmasında kullanılan kaldırma mekanizmaları(sonsuz vidalı mil ve redüktör sistemi) çok iptidai olup, insan gücüyle çalıştırılması imkansız denecek kadar zor olmaktadır.Şöyleki bir taşkın anında 2.00x2.00 kesitli birkapağın kapatılabilmesi için kaldırma mekanizmasındaki dişli çark denen redüktör kolunun 13.333 tur çevrilmesi gerekmektedir.Bu ise yaklaşık 6 veya 7 saat gibi bir süreye tekabül etmektedir. Yukardaki izahlardan da anlaşılacağı gibi DSİ tarafından yaptırılan mevcut kapaklar taşkın anında görev yapmayacak kadar ilkel olarak dizayn edilmekte vatandaşlar su baskınlarına karşı çaresiz bırakılarak madur edilmektedirler. Devlet Su işleri teşkilatı tarafından yaptırılan kapaklar formalite tamamlamaktan başka bir anlam ifade etmemektedir.

DSİ Edirne bölge müdürlüğünce yukarıdaki amaçlar doğrultusunda tarafıma yaptırılan, bir taşkın koruma projesi kapsamındaki menfezler ve kapaklarının yapımı esnasında, köylülerin şikayetleri ve serzenişleri sebebiyle vakıf olduğum; bu konudaki problemle ile ilgili olarak yaptığım uzun soluklu çalışmalar neticesinde yeni bir kapak modeli geliştirmeye muvaffak oldum. Bu geliştirilen yeni sistemde kapaklar; taşkın anında yükselen nehir suyunun seviyesine bağlı olarak istenilen su seviyesinde insan eli değmeden, kendi kendine otomatik olarak kapanmakta, taşkın anı geçip nehirdeki su seviyesi düşünce de kendi kendine otomatik olarak açılabilmektedir. Geliştirilen bu kapak modelinde kapakların taşkın anında açılıp kapanması için dışardan gerek insan gücü ve gerekse elektrik veya mekanik hiçbir enerji ihtiyacı gerekmemektedir."

Peki projeniz şuan prototip aşamasında mı? Yoksa seri üretim veya aktif hizmet aşamasıda mısınız?

"Bu yeni modelin Prototipi yapılarak Edirne DSİ bölge Müdürlüğünde yetkiler huzurunda çalıştırılarak sunumu yapılmış ve alınan onay ile Edirne ili Uzunköprü ilçesi Çiftlik Köy mevkiğinde, Ergene Nehri üzerindeki mevcut bir menfezde gerçek boyutlarda inşa edilerek DSİ nezaretinde test çalışmaları başarı ile sonuçlandırılmıştır.

Bu proje Orman ve Su İşleri Bakanlık Müsteşarı Mustafa Eldemir ve DSİ Genel Müdürlüğünde yetkin Daire Başkanlarının huzurunda Prototipi çalıştırılarak ,sunumu yapılmış olup, taşkınlar için çok güzel bir proje olarak onaylanmış ve şartnamelere konulma kararı alınmasına ve Edirne Bölgesinde taşkın zararları devam etmesine ramen henüz uygulanması için devlet yetkililerinden bir talep gelmemiştir. Bu proje sadece taşkın koruma amaçlı bir proje değildir.Büyük sulama kanallarındaki kapakların açılıp kapatılması için bu kapaklar için enerji nakil hatları çekilerek trafo yapılmakta burdan elde edilen eneji ile çalışan elektrik motorları ile kapakların açılıp kapatılması sağlanmaktadır. Bizim projemiz bu kapakların açılıp kapatılmasında kullanılarak elektrik ihtiyacını ortadan kaldırdığı için çok ekonomiktir.

Bir Türk Mühendisi tarafından geliştirilen bu buluş, ülkemiz ve milletimizi ,DSİ teşkilatını ilkel kapak modelini uygulama çaresizliğinden ve çalışmayan iptidai sistemler için harcanan milyarlarca liranın heba olmasından kurtarabilecek niteliktedir Bu proje bütün klasik kapakların yerini alabilecek derecede öneme haiz büyük bir projedir."

Projenizi merak eden okurlarımız ve yatırımcılar fikrinizle ilgili detaylı bilgilere nasıl ulaşabilirler?

"Projemiz patenlidir. Talep eden ilgililer İnternet sitemiz gogle '' enerjisiz otomatik su kontrol kapak sistemi'' yazılarak ulşılabilirler. Bu sitede gerekli iletişim bilgileri mevcuttur."

Son olarak Girişim Haber okurlarına projenizle veya girişimcilikle ilgili iletmek istedikleriniz nelerdir?

"Bu program inşallah, bu projenin ülkemiz yararına hayata geçmesi için karar sahibi siyasilere ulaştırılmasında vesile olur."

Sorularımıza verdiği samimi yanıtlar için "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında dereceye girmeyi başaran girişimci Nazir Kayacık’a teşekkür ediyor, hem yarışma esnasında hemde yarışma sonrasındaki girişimcilik hayatında kendisine ve projesine başarılar diliyoruz.

 

BİR FİKRİN Mİ VAR? yarışması hakkında diğer detaylar için www.birfikrinmivar.com web adresini ziyaret edebilir, girişim başvurularınızı buradan yapabilirsiniz. "Bir Fikrin mi Var?" her Cumartesi saat 20:00 ‘da TV 360 ekranlarında.

Haberimizi ekosistemimizdeki tüm girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor