Koç Üniversiteli Dr. Cory Dunn'a 1,5 Milyon Avro Araştırma Desteği!

Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Cory Dunn, “Mitokondriyal DNA Hasarı Sonuçlarının Tespiti ve Geri Çevrilmesi” başlıklı başvurusuyla Avrupa Araştırma Konseyi’nin 1,5 milyon Avroluk araştırma fonunu almaya hak kazandı. Detaylar haberimizde..

Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council - ERC), Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cory Dunn’ın yürüttüğü, Parkinson, Alzheimer, yeni doğan ölümü, sağırlık ve myopati gibi rahatsızlıklara neden olan mitokondriyal DNA (mtDNA) mutasyonlarıyla ilgili araştırmayı destekleme kararı aldı.

Türkiye’de, TÜBİTAK tarafından koordine edilen programa, bu yıl Avrupa genelinde 1030 başvuru yapıldı. 1,5 milyon Avro desteğe hak kazanan Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Yrd. Doç.Dr. Cory Dunn’ın projesi, mitokondriyal DNA (mtDNA) mutasyonuyla ilişkili hastalıklara olası tedaviler bulunmasını sağlamayı hedefleyen araştırmayı kapsıyor.

ERC, Starting Grant (http://erc.europa.eu/starting-grants) kategorisinde vereceği desteği 5 yıl boyunca sürdürecek.

Yrd. Doç. Dunn’ın projesi, Avrupa Araştırma Konseyi’ne Türkiye’de yaşam bilimleri alanında ERC desteği almaya hak kazanan tek proje olması nedeniyle büyük bir önem taşıyor.

Yrd. Doç. Dr. Cory Dunn, projeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Mitokondri adı verilen hücre birimleri hücrenin besin maddelerini kullanılabilir enerjiye çevirmesini sağlıyor. Mitokondrinin içinde sadece annemizden aldığımız küçük bir DNA halkası bulunuyor. Bazı insanlar annelerinden kalıtımla hasarlı mitokondriyal DNA alırlar ve bu mutasyona uğramış DNA pek çok rahatsızlığa, örneğin nörolojik hastalıklara yol açabilir. Buna ek olarak, mitokondriyal DNA’mız yaşlandıkça mutasyona uğrar; bu da mitokondriyal DNA hasarının insan ömrünü kısıtlayan ciddi bir faktör olabileceği anlamına geliyor.

Bu proje kapsamında, mitokondriyal DNA hasarının hücre için temel sonuçlarının anlaşılmasını amaçlıyoruz. Daha uzun vadede ise mitokondriyal DNA mutasyonuyla ilişkili hastalıklara olası tedaviler bulunmasını sağlayacak yeni bilgilere ulaşmayı hedefliyoruz.

Proje, doğrudan ilaç geliştirmeye yönelik olmaktan ziyade bir temel bilim projesidir. Tüm tedavilerin temelinde, tedavi edilecek hastalığın tam olarak anlaşılması yatıyor. Bu nedenle de, insan sağlığını iyileştirme yönünde ilerlemeler kaydetmek için güçlü bir temel bilim altyapısı gerekiyor.

Bulguların en yakından ilgili olduğu hastalıklardan biri Parkinson hastalığıdır. Yaşlı insanlarda beynin bu hastalıktan en fazla etkilenen bölümünde çok büyük miktarda mtDNA hasarı görülüyor. Bununla birlikte, araştırmanın aynı zamanda mitokondriyal DNA mutasyonuyla ilişkili pek çok hastalığın anlaşılmasına katkıda bulunacağı düşünülüyor.

ERC Desteği Nedir?

Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council -ERC), en özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalara destek sağlayan, Avrupa’nın bilimsel alanda en prestijli ve tanınmış kurumu. ERC desteği, Avrupa Birliği tarafından sağlanan diğer fonlardan farklı olarak bir araştırma grubu, kurum veya konsorsiyuma değil, tek bir araştırmacıya veriliyor. Projeyi alan kişi Avrupa çapında istediği kuruma bu projesini taşıyabiliyor. ERC projelerinin, kariyerinin farklı aşamalarındaki araştırmacılara yönelik üç programı bulunuyor. Bunlardan ilki, doktora sonrası 0-7 yıl (Starting -1,5 milyon Avro); ikincisi 7-12 yıl (Consolidator – 2 milyon Avro) ve üçüncüsü de son 10 yıldır ileri düzey araştırma yapanlara (Advanced – 2,5 milyon Avro) veriliyor.

Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council - ERC) hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz erc.europa.eu web adresini ve erc.europa.eu/starting-grants web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalar yapan okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor