Girişimci Çiftçi Yenilenebilir Enerjiyle Organik Nar Üretiyor

Adıyaman'da bir çiftçi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından aldığı destekle 45 dönümlük nar bahçesine güneş enerji sistemi kurdu. Detaylar haberimizde..

Adıyaman'da organik nar üretimi yapan çiftçi, 45 dönümlük bahçesini güneş enerjisiyle suluyor. Merkeze bağlı Kızılcapınar köyünde yaşayan Abuzer Korkmaz, yaklaşık 7 yıl önce yerleşim birime uzak tarlasının 45 dönümüne nar bahçesi oluşturuyor ve ardından bahçesini sulamak için elektrik hattı talebinde bulunan Korkmaz'ın bu isteği kabul edilmiyor.  

Tarlasını bir süre jeneratörle sulayan Korkmaz daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında aldığı yüzde 50 hibeyle güneş enerjisi sistemi kuruyor ve girişimci, sistem sayesinde elde ettiği enerjiyle bahçesindeki 4 bin 200 nar ağacını sulayarak organik meyve üretmeye başlıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, motor pompayla yapılan sulamanın çiftçinin enerji maliyetini artırdığını söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güneşli gün sayısının fazla olduğunu anımsatan Alan, güneş enerjisi kurmak isteyen çiftçilere ise yüzde 50 hibe desteği sağlandığına dikkati çekti. Kızılcapınar köyünde yaşayan Korkmaz'ın da bu hibeden faydalandığını hatırlatan Alan: "Nar bahçesi güneş enerjinden elde edilen elektrikle sulanıyor. Çiftçimiz yenilenebilir enerjiyle organik nar üretiyor." şeklinde konuştu.

Elektrik maliyetinin kendisini alternatif enerji sistemlerine sevk ettiğini ifade eden Korkmaz, Bakanlıktan aldığı destekle bahçesine güneş enerji panelleri kurduğunu anlatarak: "Şu anda 20 panelimiz var ve buradan 4,4 kilovatsaat enerji üretiyoruz. Elde ettiğimiz elektrikle kuyudaki suyu depomuza pompalıyoruz. Depodaki suyu ise damlama sulama yöntemiyle nar ağaçlarımıza bırakıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu yıl 50 ton organik nar üretimi beklediğini dile getiren Korkmaz, güneş enerjisinin işini kolaylaştırdığını vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: "Önceki yıllar elektrik sorunu nedeniyle bahçemi yeteri kadar sulayamadım ama şimdi güneş enerjisiyle çok rahatladım. Gündüz üretilen enerjisi akü vasıtasıyla depolanıyor. Geceleri de sulama yapıyorum. Bu tesisin bölge insanına örnek olacağını düşünüyorum."

Dünya kaynaklı haberimizi çiftçi okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor