Tarım Sektöründe 12 Milyar $ Yatırım ve 100 Bin Girişimci Aranıyor!

Dünyadaki hızlı nüfus artışı tarım girişimciliğini öne çıkardı. 2023'te ilk 10 ekonomi arasına girmek isteyen Türkiye'de her yıl bu alanda 12 milyar $'lık yatırım ve 100 bin girişimci çıkarma hedefi var. Detaylar haberimizde..

Dünyadaki hızlı nüfus artışı tarım girişimciliğini öne çıkardı. 2023'te ilk 10 ekonomi arasına girmek isteyen Türkiye'de her yıl bu alanda 12 milyar $'lık yatırım ve 100 bin girişimci çıkarma hedefi var.

ABD'li Tarım Bilimci Lester Brown'un analizlerine göre dünya nüfusu, 1970'ten beri neredeyse iki katına çıktı. Yakın zamanda da 9 milyara varacak. 3 milyar kişi, gıda zincirinde normalden daha fazla et, süt ve yumurta tüketiyor. 30 yıl içinde 3 milyarlık ek bir nüfus da kapıda. Çin, Hindistan ve diğer ülkeler de daha fazla aile "orta sınıf" kategorisine ulaştıkları için, daha iyi beslenmeyi umuyorlar. Bu doğrultuda her ülkenin kaynakların yeniden gözden geçirilmesi ve yeni nesil girişimcilerini bu alana kaydırması gerekiyor. Türk tarımı da bu doğrultuda yeniden yapılanıyor. Türkiye'nin bu süreçteki en güçlü enstrümanı da yine gözü kara girişimciler olacak. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'nin 8 yıl içinde tarım alanında gelişmiş ilk 10 ekonomi arasına girebilmesi için her yıl ortalama 12 milyar dolarlık sıfırdan kurulmuş yatırıma ve ortalama 100 bin yeni girişimciye ihtiyacı var. Ayrıca bu süreçte tarım sektörünün ihtiyaçları da doğal olarak, daha 'karmaşık' hale geliyor. Bu alanda önemli unsurlardan birisi de finansman sıkıntısı olarak öne çıkıyor. İşte bu noktada da bankacılık hizmetleri devreye giriyor. Son yıllarda birçok banka konuya eğilmiş durumda. Kredi vermenin de ötesinde üreticiyle, çiftçiyle aynı havayı solumaya başmış olan Türk bankacılık sistemi sektörün yeniden şekillenmesinde büyük rol oynuyor.

9 Milyar TL Teşvik Var

Devlet de tarımsal destekler de kesenin ağzını açmış durumda. 2015 için 9 milyar TL'lik bir bütçe hazırlanmış durumda. Hayvancılık ile kırsal kalkınma desteklerinin toplam ödemeler içindeki payında ise bir miktar azalma öngörülse de özellikle endüstriyel ve modern tarım girişimlerine oldukça yüksek oranlarda teşvikler yer alıyor.

En Büyük Destek Organiğe

Tarım uzun süredir hükümetin de özel destek programları arasında yer alıyor. Bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı "Organik Tarım Destekleme Programı" kapsamında hibe vererek yatırımcıları destekliyor. Örneğin meyve ve sebze üreticilerine dekar başına; 50 TL destek veriliyor. Tarla bitkilerinde dekar başına; 10 TL ödeniyor. İyi tarım uygulamalarına ise dekar başın;a 25 TL hibe var.

5 Noktaya Dikkat!

Tarım sektöründe yatırım yapacakların dikkat etmesi gereken beş nokta:

  • Birçok Kişiden Görüş Alın: Uzman kişilerden tavsiye almak her zaman için faydalıdır
  • Uygulanabilir Projeler: Girişimcilerin en büyük sorunu uygulanabilirliği zor hayallerin peşinde takılmaları. Özellikle ilk girişim projenizin her anlamda ayaklarının yere basması gerekiyor.
  • Tüm Birikiminizi Yatırmayın: Özellikle tarım sektöründe bir işe çok fazla sermayeyle başlamak da zaman zaman sorun yaratabilir. Bütçenizin çokluğu gereksiz harcamalar yapmanızı körükleyebilir.
  • Teknolojiyi Takip Edin: Girişimciler tüm yenilikleri en ince ayrıntısına kadar takip etmek zorundalar.
  • Finansal Yenilikler: Girişimlerinizde kurumsal ve finansal yönetim sistemlerini öğrenerek, gelenekselliğin getirdiği yüklerden kurtulabilirsiniz.

Tarımsal destekler hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tarim.gov.tr/Konular/Tarimsal-Destekler web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sabah kaynaklı haberimizi tarım sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor