Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı İle 1,1 Milyar Lira Hibe!

Bakan Eker: "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 1,1 milyar lira hibe ödendi, 46 bin kişiye istihdam sağlandı." dedi. Detaylar haberimizde..

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker; "Türkiye'nin yeni kırsal kalkınma hamlesi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu" temasıyla kurumda düzenlediği basın toplantısında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (2006-2014) kapsamında 1,1 milyar lira hibe ödendiğini, 5 bin 450 yeni tarımsal sanayi tesisi kurulduğunu ve 46 bin kişiye iş imkanı sağlandığını bildirdi.

Kırsal kalkınma desteklerinin doğrudan katma değer ve gelir artışı sağlayan, istihdam yaratan, plansız göçün önlenmesine katkı sağlayan, üretimde kayıtlılığı artıran en etkin ve somut destekler olduğunu ifade eden Bakan Eker, son 8 yılda 262 bin yeni makine ve ekipman projesine yaklaşık 1 milyar lira destek verdiklerini, 2015 itibarıyla bu destekleri sübvansiyonlu tarımsal kredi kapsamına alacaklarını söyledi.

Bakan Eker, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (2006-2014) kapsamında bitkisel ürün işleme ve paketleme, hayvansal ürün işleme ve paketleme, tarımsal ürün depolama, soğuk hava deposu, alternatif enerjili sera, su ürünleri işleme ve paketleme, hayvan orjinli gübre işleme ve paketleme, koyun, keçi, manda yatırımları, alternatif enerji üretimi ve basınçlı sulama alanlarındaki projelere toplam 1.1 milyar lira hibe ödendiğini kaydetti.

13. Başvuru Çağrıları 10 Şubat'a Kadar Sürecek

Bakan Eker; süt, kırmızı et, beyaz et, üreten işletmeler, süt işleyen işletmeler, süt toplama merkezleri, kırmızı et işleme ve pazarlama, kanatlı eti işleme ve pazarlama, meyve ve sebze işleme ve pazarlama, su ürünleri işleme ve pazarlama, arıcılık, seracılık, yerel tarım ve gıda ürünleri ve el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığı alanlarının bir bölümünde destek oranının yüzde 50 ile yüzde 65 arasında değiştiğini ifade etti.

7 bin 938 projeyle sözleşme imzalandığını ve bunlardan 7 bin 91 projenin tamamlandığını ve üretime geçildiğini ifade eden Bakan Eker, toplam yatırım tutarı 3,8 milyar lirayı bulan bu projelere sağlanan hibe miktarının 2,2 milyar lira olduğunu bildirdi.

2014 yıl sonu itibariyle 2,2 milyar liralık hibenin 1,5 milyar lirasının ödendiğini belirten Bakan Eker, 13. Başvuru Çağrı Dönemine de çıkıldığını ve 10 Şubat 2015 tarihine kadar başvuruların devam edeceğini ifade etti.

Gençlere ve Kadınlara Pozitif Ayrımcılık

Türkiye'nin AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) fonlarından yaralanan bakanlıklar arasında kırsal kalkınma fonlarını eksiksiz kullanan tek Bakanlık olduğunun altını çizen Bakan Eker, TKDK uygulamalarının AB Komisyonu tarafından bir başarı hikâyesi olarak nitelendirildiğini ve metinlere geçtiğini kaydetti.

IPARD Programı ile kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık sağladıklarını vurgulayan Bakan Eker, genç yatırımcılar için hibe oranının yüzde 65'e kadar yükseldiğine dikkat çekerek, bugüne kadar yaklaşık 4 bin genç yatırımcıyla sözleşme imzalandığını ve 750 milyon lira hibe ödemesi gerçekleştirildiğini belirtti.

Bununla beraber 600 kadın yatırımcıya 80 milyon lira hibe ödemesi yapıldığını dile getiren Bakan Eker, bunun toplamdaki payının yüzde 8 olduğunu bildirdi.

Ayrıca dağlık alanda yapılan yatırımlarda da hibe miktarının arttırılarak genç girişimcilerin yatırımlarında hibe miktarının yüzde 65'e kadar çıktığına işaret etti. Makine ekipman alımlarında gümrük vergisi ve KDV muafiyeti sağladıklarını kaydeden Bakan Eker, verilen hibeler dışında bugüne kadar toplam 784 milyon lira vergi muafiyeti ile yatırımcıların desteklendiğini söyledi.

13 Bin Kişiye İş İmkânı

Bakan Eker, Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu tarafından uygulanan IPARD Programı'nın Türkiye tarımına kazandırdıklarını şöyle sıraladı: "535 süt üretim çiftliğini destekledik. Bunların 375'i sıfırdan kuruldu. 160 tanesi modernizasyon veya kapasite artırımı sağladı. 756 tavukçulukla ilgili tesis kuruldu. Bunların 692'si sıfırdan kuruldu. Türkiye 696 bin ton beyaz et üretiminden 1 milyon 900 bin ton üretime çıktı. 404 kırmızı et besi çiftliğini destekledik. 79 tesis, modernizasyon veya kapasite artırımından istifade etti, 325 tesis sıfırdan kuruldu. 562 bin 480 yeni makine-ekipman projesi desteklendi. Sessiz reform ve büyük bir dönüşüm göstergelerinden biri bu, mekanizasyonla daha çok teknoloji kullanılmasıyla verimlilik artışı. 5 bin 343 traktör alımını destekledik. Desteklediğimiz bu projelerde 13 bin kişinin istihdamını sağladık. Tarımsal alanda AB standartlarında proje hazırlama kapasitesinin artmasına büyük katkı sağladık."

Tarımın finansmanına da katkı sağladıklarını, yatırımcıların IPA kapsamında uygun kredi alabilecekleri bir altyapı oluşturduklarını dile getiren Eker, yatırımcıların finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla, 17 banka ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile protokol imzaladıklarını, bu bankalara 671 milyon lira kredi başvurusu yapıldığını belirtti.

"IPARD-2 2020 Yılına Kadar Uygulanacak"

Bakan Eker, 2020 yılına kadar uygulanacak IPARD-2 için AB Komisyonundan 9 Aralık'ta ön onay aldıklarına belirterek: "IPARD-2 kapsamındaki hibeler de bu yıl içerisinde başlayacak. Hedefimiz bu fonları da tam ve etkin kullanarak Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlamak. 801 milyon avro AB katkısı, 244 milyon avro Türkiye Cumhuriyeti'nin katkısı, toplamda 1 milyar 45 milyon avro hibe kullanılabilecek, bu da yaklaşık 3 milyar liraya denk geliyor." dedi.

IPARD-2'nin getireceği yenilikleri de sıralayan Bakan Eker, süt ve et üreten işletmelere yatırım tedbirinde kapsamın genişlediğini, hibe oranının yüzde 65'ten yüzde 70'e çıktığını bildirdi.

Bakan Eker, manda eti ve sütüne yönelik yatırımların, kaz yetiştiriciliği yatırımlarının destek kapsamına alındığının altını çizdi. Beyaz etin yanında, yumurta üretiminde mevcut kümeslerin modernizasyonunun da destek kapsamına alındığını ifade eden Eker, yüzde 50-65 arasında olan hibe oranının yüzde 60-70 arasına çıktığını kaydetti.

Süt, et, meyve, sebze ve su ürünleri işleme ve pazarlama yatırımlarında hibe oranının arttığını aktaran Bakan Eker, bu alanlardaki yatırımlarda atık yönetimine yönelik yatırım yapanlara yüzde 10 ilave hibe verildiğini, hibe oranının yüzde 50'den yüzde 60'a çıktığını dile getirdi.

TKDK'nın "Ödeme Ajansı"na Dönüşümü

TKDK'nın bu yıl en az 1,2 milyar lira hibe ödemesi planladığını belirten Eker; kurumun, sadece IPARD destekleri değil, kırsal kalkınmaya sağladıkları ulusal kaynaklı destekleri de kapsayan AB'de olduğu gibi bir "Ödeme Ajansı"na dönüştürülmesine yönelik çalışmaları hızlandıracaklarını söyledi.

Kurumsal yapılanmayı hızlı bir şekilde oluşturduklarının altını çizen Bakan Eker, hibelerin hızlı ve etkin kullanımı için alanında uzman toplam bin 809 personel istihdam ettiklerini anlattı.

IPARD-2'nin bu yıl içerisinde uygulamaya geçmesi için gerekli akreditasyon çalışmalarının tamamlanacağını vurgulayan Bakan Eker, yeni kurulacak tesisler ile ilave 10 bin istihdam daha oluşturulmasının planlandığını, kurum merkez ve taşra koordinatörlüklerine 300 ilave personel alımı gerçekleştirileceklerini bildirdi.

Bakan Eker, basın toplantısının ardından TKDK tarafından sağlanan hibe destekleri ile kurulan tesisler ve ürünlerinden oluşan resim sergisini gezdi.

"Hasar Tespit Çalışmalarımız Ayrıntılı Bir Şekilde Devam Ediyor"

Toplantının ardından gündeme ilişkin soruları da yanıtlayan Bakan Eker, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farklara ilişkin girişimlerde bulunduklarını, bu kapsamda Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme Komitesi'ni kurduklarını anımsattı. Konunun lojistik, ticaret, perakende market zinciri boyutuna dikkati çeken Bakan Eker; Komisyonun bu konularda çalıştığını, gerekli tedbirlerin Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve ardından Bakanlar Kurulu'nda alınacağını ifade etti.

Son dönemlerde meydana gelen sel felaketlerinin seralarda oluşturduğu fiziki zararlara yönelik Bakanlığın bir tedbiri olup olmayacağına ilişkin soruyu da Bakan Eker, şöyle yanıtladı: "Hasar tespit çalışmalarımız ayrıntılı bir şekilde devam ediyor. Sele, dona, doluya karşı sigorta var. Sigorta poliçe bedelinin yarısını hibe veriyoruz. Zarar verenlerin büyük bir kısmını, hemen hemen tamamına yakınını kapsıyor. Aslında onlar sera da değil, örtü altı. Basit bir şekilde naylon bir tünel yapıyor, oranın altında daha çok yapraklı sebzeler üretiliyor. Bunlar Çiftçi Kayıt Sistemi'ne de dahil değil, sigorta yaptırmıyor. Kayıtlı değil bir kısmı. Daha çok onlardan oluşuyor. Biz onlarla ilgili ancak sosyal yardım şeklinde bazı önerilerimiz var. İlgili diğer bakanlıklarımıza bu önerileri götürdük. Tarım maalesef açıkta yapıldığından bir çok tabiat riskine açıktır."

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tarim.gov.tr/Konular/Tarimsal-Destekler web adresini ziyaret edebilirsiniz.

tarim.gov.tr kaynaklı haberimizi tarım sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 5.322 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Tarım / Hayvancılık, Girişim Gelişmeleri, Ulusal, Yatırım
Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorumlar

dogan
dogan
Antalya iline hibe kredi varmi bilen varmi .tskr

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor