birFİKRİNmiVAR? Proje Röportajı: Cengiz Dev - Viskoz Akışlı Isıtıcı Projesi

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında bu hafta "Viskoz Akışlı Isıtıcı" isimli projesi ile dereceye girmeyi başaran Cengiz Dev ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız. Detaylar haberimizde..

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?", Cumartesi akşamları 20:00’da TV 360 ekranlarında girişimcileri tanıtmaya ve ödüllendirmeye devam ediyor. Girişim Haber olarak her Cumartesi dereceye giren projeleri, girişimcileriyle yaptığımız röportajlarla sizlere tanıtmaya başlıyoruz.

Bu hafta (31/01/2015) "birFİKRİNmiVAR?" girişimcilik yarışmasında yine birbirinden güzel girişimler, seyirci ve jüri üyelerinin beğenisine sunuldu. Programda sunum yapma şansı bulan yarışmacılar girişimlerini tanıtarak hedeflerindeki büyük ödüle ulaşmaya çalıştı.

Yarışmaya Yalova'dan katılarak Viskoz Akışlı Isıtıcı projesiyle dereceye girmeyi başaran girişimci Cengiz Dev ile gerçekleştirdiğimiz röportajı tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Merhaba Cengiz Bey, Bize kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

"Merhaba.44 yaşımdayım. 25 yıldan uzun bir süredir Türkiye'de kimya sektöründe aktif olarak çalıştım. Ancak kimya çok geniş bir alanı kapsıyor. Kimi zaman kendimi enerji sektöründe yada atık su arıtma işinde bulduğum dahi oldu. İstanbul Üniversitesinde Hukuk da okudum ancak açık konuşmak gerekirse pozitif bilimler benim için bir tutku. İnsanlara teknik bir konuyu açıklarken adeta kendimden geçiyorum.Bu adeta bir aşk hikayesi."

“VİSAK Isıtıcı” isimli projenizle Bir Fikrin mi Var? Jürisine TV360 ekranlarında sunum yaptınız. Sunum esnasında neler hissettiniz?

"Çok ama çok heyecanlıydım. Hayatımda bu kadar heyecanlandığım anlar çok az olmuştur. Bunun sebebinin televizyona çıkıyor olmam olduğu düşünülebilir, ancak değildi. Öncelikle karşınızda bir jüri var. Diğer yanda ise hayatınızı adadığınız ve çok güvendiğiniz bir proje. Şovun kral ve kraliçeleri birbirinden seçkin jüri üyeleri. Sınırlı bir sürede onları ikna etmek zorundasınız. Bu durum da ister istemez insanın sinirlerini keman teli gibi geriyor."

Projenizden bize de kısaca bahsedebilir misiniz? Proje fikriniz nasıl oluştu ve hangi soruna/ihtiyaca çözüm getiriyorsunuz?

"Ben ve proje ortağım kıt kanaat geçinen fakat aza tamah getiren insanlarız.Yaşadığımız yer oldukça küçük bir ilçe. Çok proje ürettik ve hala üretiyoruz. Bir noktada artık konuşmalarımızı pratik hayata geçirmeye karar verdik. Projemizle tek bir odayı ayda 18 TL’ye, 2+1 odalı bir evi ayda 50 TL’ye ve 3+1 odalı bir evi ayda 60 TL’ye ısıtabiliyoruz. Projemizle fakir ve dar gelirli insanımızı az bir parayla çok ısıtmak ve Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak istedik. Aileler ısınma masraflarından arttırdıkları paralarla çocuklarına daha bir eğitim sağlasın, Türkiye ise dış ticaret açığını azaltsın. Amacımız bundan ibaret."

Peki projeniz şuan prototip aşamasında mı? Yoksa seri üretim veya aktif hizmet aşamasıda mısınız?

"Bir test ünitemiz var. Bu test ünitemizle ısıtıcımızın temelini oluşturan teorimizi test ettik ve haklı olduğumuzu ispatladık. Açık konuşmak gerekirse dar gelirli insanlarız. Şu aralar test ünitemiz haricinde katı yakıtlı sobanın yerini alacak kuru havalı ısıtıcı prootipimizi yapmaya çalışıyoruz. Sonrasında ise sırada kombi ve kat kaloriferi prototipimizi yapacağız İnşallah. Bu maddi imkansızlıklarla nasıl olur ben de bilmiyorum ama her şeyin başı umut."

Projenizi merak eden okurlarımız ve yatırımcılar fikrinizle ilgili detaylı bilgilere nasıl ulaşabilirler?

"Bir firmamız yok. Belki bize bir el uzatacak bir yatırımcı bulabiliriz inancıyla bir video paylaşım sitesine bir video yükledik. Arama motoruna “VİSAK ısıtıcı” yazmak bizi bulmaya yetiyor. Orada iletişim bilgilerimiz yer alıyor. Bu videoyu seyreden vatandaşlarımız sırf meraktan bize e-posta yada telefon ile ulaşıyorlar. Biz de bıkmadan ve usanmadan aklımızın yettiği ve dilimizin döndüğünce projemizi onlara izah etmeye çalışıyoruz."

Son olarak Girişim Haber okurlarına projenizle veya girişimcilikle ilgili iletmek istedikleriniz nelerdir?

"Kendimizi pek de girişimci olarak görmüyoruz. Mükemmele yakın çok iyi bir fikrimiz var ancak maddi imkansızlıklar elimizi, kolumuzu bağlıyor. Projemizin tüm Türk Milletine ve Türk Devletine inanılmaz faydalar sunacağını biliyor ve buna inanıyoruz. Eğer projenize bu kadar güveniyorsanız ne kadar zorlukla da karşılaşsanız asla pes etmeyin. Biz her şeyi göze aldık amacımız doğrultusunda çok yavaş ama emin adımlarla ilerliyoruz."

Sorularımıza verdiği samimi yanıtlar için "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında dereceye girmeyi başaran girişimci Cengiz Dev’e teşekkür ediyor, hem yarışmada hemde yarışma sonrasındaki girişimcilik hayatında kendisine ve projesine başarılar diliyoruz.

BİR FİKRİN Mİ VAR? yarışması hakkında diğer detaylar için www.birfikrinmivar.com web adresini ziyaret edebilir, girişim başvurularınızı buradan yapabilirsiniz. "Bir Fikrin mi Var?" her Cumartesi saat 20:00 ‘da TV 360 ekranlarında.

Haberimizi ekosistemimizdeki tüm girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor