Ünlü Yerli Markalarımızın Bilinmeyen İlginç Hikayeleri

Hepimizin bildiği yerli büyük markaların hangi isimlerle markalaşmayı başardıklarını merak ediyormusunuz? Bu haberimizde birbirinden ünlü yerli markalara ve bu markaların isimlerini nereden aldıklarına değineceğiz. Detaylar haberimizde..

Hepimizin bildiği yerli büyük markaların hangi isimlerle markalaşmayı başardıklarını merak ediyormusunuz? Bu haberimizde birbirinden ünlü yerli markalara ve bu markaların isimlerini nereden aldıklarına değineceğiz.

KIĞILI

Fenerbahçe eski yöneticisi ve Futbol Federasyonu eski Başkanı Abdullah Kiğılı'nın sahibi olduğu bir hazırgiyim markası. Anlaşılacağı üzre soyadlarını marka ismi yapmışlar. Aile köken olarak Bingöl'ün Kiğı ilçesinden göçme olduğu için soyadı kanunu çıktığında Kiğılı soyadını almışlar.

DYO

Durmuş Yaşar ve Oğulları Boya ve Vernik Fabrikaları A.Ş.nin kısaltılmış hali. 1954 yılında kurulmuş. Yaşar Holding Boya Grubu'nun ilk boya fabrikası ve aynı zamanda Yaşar Holding'in ilk kuruluşu. Yaşar Holding Boya Grubu'nda yer alan (Yaşar Boya ve Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.) DYO bayilerinin de ortaklığı ile halka açık bir şirket olarak 6 Nisan 1979'da İzmir'de kurulmuş. YASAŞ bugün, DYO markası ile inşaat boyaları ve altyapı malzemelerinin; DYO Transocean markası ile deniz boyalarının üretimini ve pazarlamasını yapıyor. Ayrıca yine DYO markası ile, uygulama aletleri, fırça ve rulo üretim ve pazarlaması gerçekleştiriyor.

Vakko

Vitali ve Alber adlı iki kardeşin isimlerinin baş harflerini ve Hakko soyadının 'kko' kısmını birleştirerek oluşturduğu bir marka. Hakko kardeşler tarafından Şapka Devrimi'nin ardından 1934 yılında Şen Şapka firması adı ile kurulmuş. İlk mağazası 1962 yılında Beyoğlu'nda açılmış. İlk eşarbı 1938 yılında üretmeye başlamışlar. Türkiye'de bayan şapkasının yoğun bir şekilde kullanıldığı dönemde Vakko en büyük çıkışlarından birisini yapmış. Bugün de eşarp ve kravat deyince Türkiye'nin ilk akla gelen markası haline gelmeyi başarmış.

Beymen

Boyner Grubu'na ait olan bu markanın isminin geçmişi de ilginç: Erkek giyimi üzerine bir üretim ve mağazacılık yapma kararı verildiğinde konu ile ilgili toplantıya katılanların hepsi erkek yani 'bey' imiş. Hem de marka o dönemde sadece erkekleri düşünerek konumlandırılıyormuş. Bir de global bir hüviyet kazandırmak için İngilizce adam anlamına gelen 'men' kelimesi ile birleştirilerek Beymen markası ortaya çıkmış. Beymen bugün hem erkeklere hem de bayanlara hitap eden ve hedef kitle olarak üst gelir grubunu belirlemiş Türkiye'nin önde gelen bir hazırgiyim markası.

Abbate

Türkiye'de kalitesi ile tanınan ve üst sınıfa hitap eden bir gömlek ve kravat markası. İtalyanca bir kelime. İtalyanca'da zirvedeki adam ve başarılı işadamı anlamına geliyor. İtalya'da bir bot markasının ismi olduğu ifade ediliyor. Ahmet Tayan'ın firması Abbate Giyim Tekstil Sanayii ve Pazarlama A.Ş, "Avrupa'nın en büyük gömlek üreticisi" unvanını taşıyor. Tayan, ilk şirketi Öztay Konfeksiyon'u 1984'te kurmuş. Abbate markası ise 1991 yılında ortaya çıkartılmış.

Yumatu

Bir televizyon markası. İlk planda herkesin aklına Sony ya da Yamaha gibi bir Japon markası çağrışımı yapmasına rağmen bir Türk markası. Açılımı Yusuf, Mahmut ve Tuncer kardeşler. Üç kardeşin ilk heceleri biraraya gelerek bu isim ortaya çıkmış. Japon firmaları piyasada isminden dolayı Japon markası zannedilen ama aslında taklit üretim yapan Yumatu'dan oldukça şikayetçi.

Migros

1954 yılında İsviçre Migros Kooperatifler Birliği ve İstanbul Belediyesi'nin girişimleri ile kurulmuş. Türkçe bir anlamı yok. Gıda ve tüketim maddelerini belediye kontrolü altında üreticiden toplayıp ve sağlığa uygun koşullarda ve ekonomik fiyatlarla İstanbullulara ulaştırma amacıyla kurulmuş. İlk zamanlar tüketim maddelerini İstanbullu tüketicilere 45 satış arabası ile ulaştırırken, daha sonra ilki 1957'de Balık Pazarı'nda Beyoğlu mağazası olmak üzere çeşitli semtlerde mağazalar açılmış.

Akbank

Adana—Kayseri Bankası. Sakıp Sabancı'nın Babası Hacı Sabancı'nın memleketi Kayseri'ye uzanıyormuş. Aslen Kayserili olmakla birlikte iş dünyasındaki devleşmeleri ise Adana'da gerçekleşmiş. Sabancı ailesi 1959 yılında Adana ve Kayseri'nin baş harflerini birleştirerek Akbank'ı kurmuşlar. Akbank bugün Türkiye'nin en büyük 3. özel bankası konumunda.

Ramsey

Bir hazırgiyim markası. Ramsey Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür'ün isminin bir türeviymiş. Marka imaj olarak Türkiye'de iyi bir noktada. Yabancı marka çağrışımı yapıyor ve bu da hedeflerden bir tanesi. Mısır firavunu Ramses'i hatırlattığı için ihraç markası olarak da akılda kalırlık oranı yüksek.

Yimpaş

Yozgat İhtiyaç Maddeleri Pazarlama Anonim Şirketi'nin baş harflerinden oluşmuş.Yozgat'ta kurulmuş. Yimpaş Mağazalar Zinciri, Türkiye'de 35 ilde 43 mağazaAvrupa'da 10 mağaza, Türk cumhuriyetlerindeki Orta Asya'nın en büyük mağazaları ve tüm dünyadaki diğer mağazalarıyla geniş bir yelpazede hizmet sunmakta. Yimpaş Mağazalar Zinciri, 2000 yılında iş dünyasında yapılan geniş katılımlı bir araştırmada tüm iş dünyasının tercihlerinde, perakende sektöründe 2000 yılının en başarılı 2. firması seçilmiş.

Yazar Yorumu: Markaların isimlerinin anlamlarını ve bu kısa doğuş hikayelerini okuduğunuzda; isminizin yaptığınız işle örtüşmesinin aslında isim ararken yeterli olduğunu sizde göreceksiniz. Marka isminizin yaptığınız işe ters düşmemesi veya olumsuz bir algıya sahip olmaması yeterli. Yani günlerce aylarca marka isim bulmakla zaman kaybetmek yerine; işinizi yansıtan en sade ismi bulmanız kafî. Zaten işinize hakimseniz bunda hiç zorlanmayacaksınızdır.

Markalaşma sürecinde isim tercihi o kadar küçük bir adım ki; asıl süreç bundan sonra başlıyor. Çünkü marka değerinizin oluşmasında ismin etkisi devede kulak gibidir. Asıl mesele; isim seçimi değil sizin işinize, ürünlerinize ve verdiğiniz hizmetlere nasıl odaklandığınız, satış öncesinde satış esnasında ve satış sonrasında müşterilerinize nasıl deneyimler yaşattığınızdır.

Markalaşmayı başarmış yabancı markaları ve bu markaların isimlerini nereden aldıklarını merak eden okurlarımız ilgili haberimizi okuyabilirler.

Haber7 kaynaklı derleme haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 27.833 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi, Girişimci Trendleri
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

Recep Ali Topçu
Recep Ali Topçu
Hikaye, öykü dilinin önemini yıllar öncesinde Anadolu topraklarında insanlar keşfetmişlerdi İnanç dünyalarının kaynağı olan yüce kitap Kur'an-ı Kerimde, Hz. Mevlana öğretilerinde, Yunus Emre eserlerinde, anne ninnilerinde vb pek çok yerde kullanılan bir teknikti. Dünya ve bizler yeniden bu önemi anlamaya kavramaya başladık. Aşağıdaki linkte bir armatür, duş sistemleri ve mekanik tesisat ürünleri markası olan Adell markasıın hikayesini bulabilirsiniz. Su gibi aziz olunuz.
https://www.adell.com/pages/marka-hikayesi

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor