YTÜ, Teknolojinin ve AR-GE'nin Yıldızlarını Seçti!

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) akademisyenleri ve öğrencilerinin katılımıyla yapılan oylama ve seçici kurul değerlendirmesi sonucu Ar-Ge ve İnovasyon yapan firmalar arasından belirlenen ‘Teknolojinin Yıldızları’ ödülleri sahiplerine verildi. Detaylar haberimizde..

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) akademisyenleri ve öğrencilerinin katılımıyla yapılan oylama ve seçici kurul değerlendirmesi sonucu Ar-Ge ve İnovasyon yapan firmalar arasından belirlenen ‘Teknolojinin Yıldızları’ ödülleri sahiplerine verildi.

YTÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknopark) yönetimi, YTÜ Teknopark’ta faaliyet gösteren firmalar arasından akademisyen ve öğrencilerin oylarıyla yapılan seçimlerde, Ar-Ge ve İnovasyon alanında önemli çalışmalara imza atanlar ödüllendirildi.

YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Teknolojinin Yıldızları’ ödül törenine YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Faruk Yiğit, Prof. Dr. Mesut Güner, Prof. Dr. Yusuf Ayvaz’ın yanı sıra İstanbul Sanayi Odası, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türk Hava Yolları’nın üst düzey yetkilileri ile çok sayıda iş adamı ve davetli katıldı.

Törende konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Ar-Ge ve İnovasyon konularında hayal etmenin önemine değinerek, insanların olduğu gibi kurumların ve devletlerin de hayalleri olması gerektiğini ifade etti. Yüksek, “Eğer o hayallerinizi fikre, fikirlerinizi projeye, projelerinizi ürüne dönüştürebilirseniz varsınız.” dedi.

Teknopark’ın kuruluş aşamasını anlatan Rektör Yüksek, hayalleri olan bir çok şeyi gerçekleştirebildiklerini, fakat daha yapılması gereken çok fazla iş olduğuna dikkat çekti.

Geçen ay üniversite-sanayi işbirliği konusunda bir arama konferansı düzenlediklerini belirten Rektör Yüksek, “ Bu arama konferansında şirketlerimiz ve kurumlar katıldı. Burada önümüzde çok önemli ve büyük ödevlerimiz olduğunu gördük. Bu ülke 2023 vizyonunu gerçekleştirmesi için bize düşen görev ve bizim payımıza düşen görevde almamız gereken çok yol olduğunu gördük.” ifadelerini kullandı.

“Arge ve İnovasyon Yapan Firmalara Kira Desteği”

Teknoparkların sadece buradan sağlanan imkanlar sebebiyle değil, Ar-Ge ve İnovasyon üretmek için kullanılması gerektiğini belirten Rektör Yüksek, üniversite olarak teknoparkta faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge ve İnovasyona yönelmesini teşvik etmek için Türkiye’de ilk olan bir çalışma gerçekleştireceklerini açıkladı.

Bu yıl ilkini gerçekleştirecekleri çalışma hakkında bilgi veren Yüksek şunları söyledi: “Teknoparklardan patentli ve ulusal ve uluslararası destekli ürünler geliştirmesi, akademisyenler ve üniversite ile işbirliği yapması, stajyer çalıştırması ve ihracata katkı sağlaması gibi parametreler var. Bu konularla 2015 yılında belirlediğimiz puanlamalar üzerinden firmaları değerlendireceğiz. Bu puanları sağlayan firmalara yüzde 25 kira indirimi yapacağız. 5 yıl içerisinde bunu yüzde 50’lere ulaştıracak bir noktaya taşıyacağız. Bizim amacımızın kira olmadığı, Ar-Ge ve İnovasyon olduğunu böyle göstereceğiz.” şeklinde konuştu.

İnovasyon Atölyesi Mucitleri Bekliyor”

Türkiye İhracatçılar Mecilis (TİM) ile birlikte İnovasyon Atölyesi adında bir çalışma gerçekleştirdiklerini aktaran YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek şunları söyledi: “Burada fikri olan gençlerimiz fikirlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları her türlü araç gerecin bulunduğu bir ortam oluşturuyoruz. Akıllarına esen bir makinayı cihazı orada yapabilecekler ve bu herhangi bir ücrete tabi olmayacak.”

YTÜ Teknopark Genel Müdür Dr. Mahmut Karaman da, üniversitelerin bilimsel düşünceye ve araştırmalara ağırlık veren, araştırmalardan elde ettiği ürünleri ülkesinin ve bütün insanlığın yararına sunan, bulunduğu bölgeyle bütünleşmiş eğitim kurumları olduğunu belirterek, teknoparkların ise üniversitelerde üretilen bilginin hayata geçirildiği ve etkin bir Üniversite-Sanayi iş birliğinin sağlandığı teknoloji merkezleri olduğunu vurguladı.

“41 Teknoloji Bölgesinde 1,7 Milyar Dolarlık İhracat Rakamına Ulaşıldı”

Türkiye’de şu anda aktif 41 teknoloji geliştirme bölgesi ülkemizde faaliyet gösterdiğini belirten Karaman, “Bu teknoloji geliştirme bölgelerinde yaklaşık 3 bin firmada 30 bin ar-ge personelini çalışmaktadır. Teknoparklarımızın ihracat hacmi ise günümüzde 1,7 milyar dolara ulaşmıştır.” dedi.

Yeni fikirlerin değer yaratan çıktılara dönüşme sürecinin bütün aşamalarında yer alan uluslararası bir işbirliği merkezi olmak vizyonuyla hareket eden Yıldız Teknopark, yapmış olduğu projelerle ülkemizde öncü olmaya devam ettiğini aktaran Karaman şöyle konuştu: “Kuluçka merkezi ve prototip atölyesi sayesinde yeni girişimcileri kendi ekosistemi içerisinde destekleyen Yıldız Teknopark, Warwick üniversitesi ile birlikte yürüttüğü eğitim programı sayesinde ise bu alanda yetkin eleman yetiştirilmesi konusunda da çalışmalar yürütmektedir.”

YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’in jüri üyelerine teşekkür plaketlerini vermesinin ardından ödül törenine geçildi.

‘Teknolojinin Yıldızları’ Ödülünü Kazanan Firmalar

Teknoloji Firmaları Ödülleri;

Yılın Teknoloji Yıldızı (Anket) Vestel
Türk Hava Yolları
Yılın Teknoloji Yıldızı & Jüri Özel Ödülü
Turkcell
TRT Tekno HD

Kuluçka Firmaları Ödülleri;
Patent Yıldızı Ödülleri Nanostar Ar-Ge Yazılım Mühendislik San. Ve Tic. Ltd. Şti.
Yumni Mekatronik ve Medikal Teknolojiler Sant. Tic. Ltd. ŞTİ.
Ticarileşmesi Yıldızı Ödülleri Smarte
Arge Destekli Proje Yıldızı Medron Medikal
Proje Yıldızı Katı Hal Ar-Ge
İnovasyon Yıldızı HTMSS İleri teknoloji Mekatronik Sistemler
İş Geliştirme Yıldızı GESK Elektrik-Elektronik
Ön Kuluçka Yıldızı HSD Karas Yazılım

Teknopark Firmaları Ödülleri;

Teknopark'ın Yıldızı Büyük Ödül 
Mir Araştırma Geliştirme A.Ş. (Mir-Arge)
Proje Yıldızı Bayraktar Teknoloji ve Bilişim
Kartaca Bilişim
İhracat Yıldızı Nexum Elektronik
Metus Teknoloji
Patent Yıldızı Neutec Ar-Ge

Akademik İşbirliği Yıldızı

Ayasis Yazılım ve Bilişim
Nero Endüstri ve Savunma Sanayi
Arge Destekli Proje Yıldızı Spinamer Sağlık Ürünleri
Stajyerin Yıldızı Etiya Bilgi Teknolojileri
Mentörlerin Yıldızı Done İletişim ve Bilgi Sistemleri
Rektörlük Özel Ödülleri İstanbul Sanayi Odası
Türkiye İhracatçılar Meclisi
Makine Aksamları İhracatçılar Birliği
YTÜ Teknopark

‘Teknolojinin Yıldızları’ ödülleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.yildizteknopark.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor