Türkiye'nin Altyapıda 2015 Vizyonu Masaya Yatırıldı

Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen geleneksel CEO Club toplantıları kapsamında, özel bir buluşma gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen geleneksel CEO Club toplantıları kapsamında, özel bir buluşma gerçekleştirildi.

Altyapı 2015” başlıklı buluşmada, Türkiye’de lider şirketlerin üst yöneticileri, 62. Hükümet’in 2015’e yönelik altyapı yatırımları vizyonunu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’dan dinleme fırsatı buldu.

Zirve; Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, MIP Genel Müdürü İsmail Hakkı Tas ve Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş’in açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi ElvanAltyapı 2015” vizyonunu toplantıya katılan CEO’larla paylaştı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, konuşmasında şunları dile getirdi:

Kalkınmanın ve gelişimin olmazsa olmazlarının başında insan kaynakları ve nitelikli iş gücü geliyor. Eğitim düzeyi yüksek, bilgi ve beceri nitelikleri itibarıyla örnek bir insan altyapısına yatırım yapıyoruz. İkinci temel olmazsa olmazımız girişimcilik ruhu. Eğer bir toplumda girişimcilik ruhu varsa, o toplum daha hızlı kalkınır. Üçüncüsü ise sağlam bir altyapıya sahip olmak. Güçlü ve rekabetçi bir fiziki altyapının yanında, tüm kurumları ve kurallarıyla, sağlam bir demokratik hukuk altyapısı şart. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak fiziki altyapıda üzerimizde büyük sorumluluklar bulunuyor. Kamu yatırımlarının %46’sını Bakanlığımız gerçekleştiriyor. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü alanında inanılmaz bir gelişme var. Sektörün alt segmentlerine baktığımızda bunu çok daha iyi görebiliyoruz. Bilgi ve iletişim sektörünün, Türkiye ortalama büyüme hızının 5 katı hızla büyüdüğünü söyleyebiliyoruz. Geniş bant abone sayısında 2013-2014 arasında %24 artış oldu. Mobil abone sayısında çok yüksek bir artış var. Numara taşıma oranı %20’lerin üzerinde. Yer altı fiber optik ağ altyapımız 240 bin kilometreye ulaştı. Bu miktar elbette yeterli değil ama bu alanda da Türkiye çok hızlı gelişiyor. Fiber altyapının artırılması ve güçlendirilmesi için biz de tedbirler alacağız. 2015’te 4G ihalesine çıkacağız. 2015’in ilk üç ayı sonunda ihaleyi gerçekleştirmek yolunda mesai harcıyoruz. 2015 sonunda da 4G’ye geçmiş olacağımızı düşünüyorum.

Ulaştırma altyapısı itibarıyla bugüne kadar birinci önceliğimiz karayolu yatırımları oldu. Her yıl 18.000 kilometre bölünmüş yol inşa ediyoruz ve 9.000 kilometre yolun standartlarını yükseltiyoruz. 2015’te 9 milyar liralık demiryolu yatırımı yapacağız ve 2016’da demiryolu yatırımı bunun çok üzerinde olacak. Türkiye havacılıkta ülke büyüme ortalamasının üç katından fazla büyüme performansına sahip. 2014’te 166 milyon havayolu yolcu sayısına ulaştık. 1,6 milyon havayolu trafiği gerçekleştirdik. Bugün ülkemizde 53 havalimanımız var. Önümüzdeki dönemde Mart ayında Ordu-Giresun Havalimanı, Mayıs’ta Hakkari Havalimanı’nın ardından Rize ve Yozgat Havalimanları gelecek. Trakya’da da bir havalimanı yapmayı planlıyoruz.

Denizcilik alanında 2003-2008 arasında gelişme trendinde küresel kriz nedeniyle 2012’ye kadar maalesef daralma yaşandı. 2014’te ciddi anlamda toparlandık. İhracatımız %13’ün üzerinde arttı. Yat ve gemi ihracatımız yükseldi. Büyüme ve gelişme trendine yeniden girmiş bulunuyoruz. Denizcilik sektörünün geleceğinin parlak olması için yeni bir yol haritası belirledik.

İstanbul’u Edirne üzerinden Kapıkule’ye kadar hızlı trenle bağlayacak projenin ihalesini 2015’te çıkmayı hedefliyoruz. Kuzey Marmara otoyolu, Üçüncü Boğaz Köprüsü, köprüden geçecek demiryolu hattı da bu hat ile bağlanacak.

Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt açılış konuşmasında şunları ifade etti:

Vodafone Türkiye olarak, en önemli stratejilerimizden biri sürdürülebilir bir ekonomik büyüme modeli yaratarak ülke ekonomisindeki büyümeye katkı sağlamak. Bu hedefle daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileri ile Türkiye’de herkese ilham vermeyi misyon edindiğimiz Dijital Dönüşüm Hareketini hayata geçirdik. Dijitalleşmenin temelini teşkil eden iletişim teknolojilerini, ülkemizdeki temel yaşam gereksinimlerinin karşılanmasında vazgeçilmez olan su, elektrik, doğalgaz, yol, kanalizasyon altyapılarının yanında bir başka ‘olmazsa olmaz’ ihtiyaç olarak görüyoruz. İnternet ekonomisi, Türkiye ekonomisine doğrudan %2 katkı sağlarken, gelişmiş ülkelerde bu oran %5 civarında hesaplanıyor. Araştırmalara göre geniş bant penetrasyonundaki her %10’luk artış, GSYİH’te %1,4 artış sağlıyor. Gelişmekte olan ülkelerde internet dolayısıyla azalan her 1 iş alanı başına 3,2 yeni iş alanının ortaya çıktığı hesap ediliyor. Geleceğe atılım için geniş bant internete ve fiber optik ağlara yatırım yapan ülkeler, diğer ülke ekonomilerine fark atabiliyor. Biz Vodafone olarak iletişim altyapısının en önemli unsurlarından biri olan fiber optik yatırımlarını bir ülke meselesi olarak görüyoruz. Bugün, coğrafyaya yayılmış fiber altyapı grafiğine bakıldığında, Avrupa’dan çok gerideyiz. Örneğin; elektrik iletim ve dağıtım ağımız 1,1 milyon kilometre uzunluğundayken Türkiye’deki mevcut fiber altyapısı yaklaşık 240 bin kilometre uzunluğunda. Özellikle 4G öncesinde, mevcut fiber optik yatırımlarının paylaşılmasına, yeni fiber yatırımlar için engellerin kaldırılmasına, teşvik edici bir ortamın tesis edilmesine yönelik atılacak adımların olduğu bir sektör politikası ile hedeflerimizi yakalayacağımıza olan inancımız tam.

Vodafone Türkiye olarak, 2015 ve sonrası için en önemli stratejilerimizden biri; mobil iletişimle, bulut bilişimle, makineler arası iletişimle ve fiber internetle dijital dönüşümünü tamamlamış iş dünyasına öncülük etmek. Fiber optik altyapı ve yakın gelecekte 4G geniş bant, kurumların dijitalleşmesinde somut farklar yaratıyor. Sürdürülebilir ve istikrarlı büyüme için dijital dönüşümün daha bağlantılı ve global ekonomide daha güçlü Türkiye’ye değer katacağına inanıyoruz.

Açılış konuşmasında söz alan MIP Genel Müdürü İsmail Hakkı Tas ise şu değerlendirmelerde bulundu:

Akfen Holding ve PSA International ortaklığıyla 2007 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’ndan (TCDD) Mersin Uluslararası Limanı’nı devraldık. Mersin Uluslararası Limanı, bugün 110 hektarlık alanı ile ülkemizde en geniş alanda faaliyet gösteren, en fazla ithalat-ihracat konteynerinin ve toplam tonajda en fazla yükün elleçlendiği bir liman konumunda yer alıyor. Ayrıca birçok liman hizmetini aynı anda sunabilen tek liman olma özelliğiyle de ülkemiz ticaretinin en önemli lojistik halkalarından birini oluşturuyor. Mersin Limanı’nın büyüme hedefleri doğrultusunda, 2007 yılından bugüne kadar işletim hakları karşılığı ödenen 755 milyon ABD dolarına ilaveten, yeni yatırımlar yapmaya devam ettik. Özellikle Mart 2014 tarihinde hayata geçirdiğimiz genişleme projesi kapsamında 160 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu rakamla birlikte 2015 yılı sonu itibariyle toplam yatırım bedelimiz 1 milyar doların üzerine çıkmış olacak. Bu yatırımlar bizim ileriye dönük sürekli büyüme stratejimizin önemli bir parçasını oluşturuyor. Dolayısıyla bu yatırımımızın hemen ardından kapasite ve hizmet kalitesi artırımına dönük yatırımlarımıza hız kesmeden devam etmeyi planlıyoruz.

Ülkemizin orta ve uzun vadeli ticaret hedeflerinin karşılanması ve her geçen gün hızla büyüyen limancılık sektörüne ayak uydurabilmemiz için, ana stratejimizi sürekli büyüme ve yatırım olarak belirledik. Orta ve uzun vadede hem ülkemizin hem de endüstrinin ihtiyaçlarını karşılayacak dünya ölçeğinde bir limanı Mersin’e kazandırmayı hedefliyoruz.

BTNet kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor