Bu Projeler İle Milli Ekonomiye Yılda 10,8 Milyar Dolar Katkı Sağlanacak!

GAP, KOP, DAP ve TRAGEP projeleri ile milli ekonomiye yılda 10,8 milyar dolar katkı sağlanacak. Bu projelerle ayrıca 2,6 milyon kişiye doğrudan istihdam imkanı sağlanacak. Detaylar haberimizde...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Türkiye’nin prestij projeleri olma özelliği taşıyan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovaları Projesi (KOP), Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) tamamlandığında milli ekonomiye yılda 10,8 milyar dolar katkı sağlanacak. Bu projelerle ayrıca 2,6 milyon kişiye doğrudan istihdam imkanı sağlanacak.

“Türkiye’yi Dünyaya Gıda İhraç Eden Bir Ülke Konumuna Getireceğiz”

Gelecekte en önemli sektörün, gıda arzı ve güvenliği olacağını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Bu yüzden tarım alanlarımızı sulayarak en yüksek verimi almak zorundayız. Türkiye’de uygulamaya koyduğumuz bölgesel sulama projeleri bu açıdan çok önemli. GAP, KOP, DAP ve TRAGEP gibi projelerle Türkiye’yi dünyaya gıda ihraç eden bir ülke konumuna getireceğiz” diye konuştu.

GAP, KOP, DAP, TRAGEP İle Milli Ekonomiye Yıllık 10,8 Milyar Dolar Katkı

GAP, KOP, DAP ve TRAGEP’in tamamlandığında milli ekonomiye 10,8 milyar dolardan fazla katkı sağlanacağını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu projeler sadece sulamada değil, içme suyu ve enerji alanlarında da ülke ekonomisine büyük katkı verecek. GAP, KOP, DAP’ın sulama katkısı yaklaşık 5,7 milyar doları buluyor. Enerji anlamındaki katkıları 4,6 milyar dolar, içme suyu bakımından katkıları ise 510 milyon doları buluyor. Ayrıca bu projeler tamamlandığında 2,6 milyon kişiye doğrudan istihdam imkanı sağlanacak.

GAP’a Ayrılan Ödenek 7 Kat Arttı

Bu projelere geçmişte gereken önemin verilmediğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Biz göreve gelince bu ödenekleri sürekli artırdık. GAP’a 2003 yılında 211 milyon lira ödenek ayrılırken 2014 yılında bu ödeneği 1,36 milyar liraya çıkardık. 2015’te ise yatırım programında 1,402 milyar lira teklif ettik. Bu rakamlara bakıldığında GAP’a ayrılan ödeneğin 7 kat arttığı görülebilir” dedi.

2008 yılında ilan ettikleri GAP Eylem Planı ile projedeki işleri hızlandırdıklarını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “GAP Eylem Planı ilan edilene kadar, GAP kapsamında 272 bin 697 hektar alan sulamaya açılmıştı. Biz bu alanı 2014 sonu itibarıyla 442 bin 842 hektara çıkardık. 2015’te de 50 bin hektar daha sulamaya açarak 2015 sonu itibarıyla GAP kapsamında toplam 492 bin 842 hektarı sulamaya açmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

GAP’ın Ekonomiye Katkısı Yıllık 6,6 Milyar Dolar Olacak

GAP çerçevesinde 22 Baraj, 17 Hidroelektrik Santralı, 1,058 milyon hektar sulama alanı ve 9 adet içme suyu projesinin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Bu projenin ülke ekonomisine sulama katkısı 2,2 milyar dolar, enerji katkısı 4 milyar dolar, içme suyu katkısı ise 400 milyon dolar olmak üzere toplam 6,6 milyar dolar” şeklinde konuştu.

KOP Çerçevesinde 1,1 Milyon Hektar Sulamaya Açılacak

Türkiye’nin diğer büyük projesi KOP çerçevesinde de 14 adet sulama, 3 adet içme suyu, 1 adet enerji tesisinin yer aldığını ve 1,1 milyon hektar sulama alanının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Eroğlu:Bu proje kapsamında ayrıca 1,5 milyon kişiye içme suyu temin edilecek ve yılda 3 milyar kilowatt saat enerji üretilecek. Projenin tamamlanmasıyla ülke ekonomisine sulama anlamında yıllık 2,2 milyar dolar,  enerji bakımından 300 milyon dolar, içme suyu açısından ise 70 milyon dolar olmak üzere toplam 2,57 milyar dolar katkı sağlanacak." dedi.

DAP, 14 İldeki 49 Proje Demetinden Oluşuyor

Uyguladıkları diğer bir projenin ise 14 ildeki 49 proje demetinden meydana gelen DAP olduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu projenin de tamamlanınca ülke ekonomisine sulamada yıllık 1,078 milyar dolar, enerjide 300 milyon dolar, içme suyunda 40 milyon dolar olmak üzere toplam 1,418 milyar dolar katkı sağlayacağını söyledi. Prof. Dr. Veysel Eroğlu ayrıca bu projeyle 1 milyon 220 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) ile Trakya’ya 10 Milyar TL Yatırım

Sulamadan ağaçlandırmaya, dere ıslahından taşkın erken uyarı sistemine, içme suyu temininden atık su arıtmaya, katı atık bertaraf tesislerinden erozyon kontrolüne kadar pek çok alanda yürütülen dev bir bölgesel kalkınma projesi olan TRAGEP kapsamında Trakya’ya 2017 yılına kadar 10 milyar liralık yatırım yapılması planlandı.

TRAGEP ile Yılda 557 Milyon TL Gelir Artışı Sağlanacak

TRAGEP çerçevesinde bölgede 556 adet proje uygulanarak, 2 milyon 44 bin dekar zirai arazi sulamaya açılacak. Böylece toplam sulanan arazi, 2 milyon 784 bin dekara yükselecek ve bölgede yılda 557 milyon TL zirai gelir artışı sağlanacak.

ormansu.gov.tr kaynaklı haberimizi tüm okurlarınızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor