Mobil Tüketiciler İçin Gelişen Teknolojiler 2015 Yılına Damgasını Vuracak!

Tüketicilerin teknolojiyi kullanma biçiminin ekonomileri şekillendirdiğini kaydeden Inveon CEO’su ve Yönetici Ortağı Yomi Kastro 2015 yılına yönelik beklentilerini açıkladı. Detaylar haberimizde..

2015 yılına yönelik beklentilerini açıklayan Inveon CEO’su Yomi Kastro; mobil ve internete bağlı olmayı tercih eden tüketici çevresinde gelişen teknolojilerin 2015 yılına damgasını vuracağını söyledi.

Giderek hızlanan ve çeşitlenen teknoloji alışveriş alışkanlıklarımızı dönüştürürken, 2015 yılında da yeni trendler kapımızı çalmaya devam edecek. Tüketicilerin teknolojiyi kullanma biçiminin ekonomileri şekillendirdiğini kaydeden Inveon CEO’su ve Yönetici Ortağı Yomi Kastro 2015 yılına yönelik beklentilerini açıkladı. 2015 yılında perakende sektöründe sınırların kalkacağını kaydeden Kastro, “E-ticaret kanalları büyümeye devam edecek ancak biz mobil perakende kavramına odaklanıyor olacağız, çünkü günümüz tüketicisi bulunduğu yerden bağımsız hareket etmeyi ve alışverişlerinde özgür olmayı tercih ediyor” dedi.

Tüketicinin artık her an internete bağlı olmasının her şeyi büyük ölçüde değiştirdiğini anlatan Kastro, “İşte bu noktada 2015 yılında ibeacon gibi müşteriyi dijital verilerinden takip ve tanıma teknolojilerini, makinelerin kendi aralarındaki iletişimini (nesnelerin interneti) ve yine yer bağımsız erişim sağlayan bulut teknolojilerinden yükselen girişimleri çok daha fazla göreceğiz. Kullanıcıların perakendeden, çağrı merkezine kadar tüm kanallarda aynı deneyimi yaşatan omnichannel yaklaşımı da hayatımıza daha fazla girecek” dedi.

2014’te Büyüme Perakendenin Dönüşümünden Geldi

2014 yılında internet girişimlerinin karlılık yaratmaya çalıştığını kaydeden Kastro, büyümenin ise perakende markalarının e-ticaret kanadında gerçekleştiği bilgisini verdi. Çok sayıda geleneksel markanın dijital entegrasyona yatırım yaptığını kaydeden Kastro, Türkiye’nin bu konuda dünyayı yakalama yönünde hareket ettiğini de belirterek şöyle devam etti:

"TÜBİSAD’ın hazırladığı 2013 yılı E-ticaret pazar büyüklüğü raporuna göre dünyada e-ticaretin başını İngiltere çekiyor. Ülkede online perakendenin toplam perakendeye oranı yüzde 11’lere tırmanıyor. Gelişmiş ülkelerde bu rakamın ortalaması 5.5 iken Çin, Polonya gibi gelişmekte olan ülkelerde ise ortalama yüzde 3.5 seviyesinde. Internet penetrasyonunun yüzde 49 olduğu ülkemizde ise online perakende 7.3 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Ancak online perakendenin toplam perakendeye oranının hala yüzde 1.3’ler seviyesinde olması potansiyeli de ortaya koyuyor."

2014 yılında ödeme sistemleri alanında gerçekleştirilen regülasyon çabaları olduğunu kaydeden Kastro, bunların sektörün sağlıklı büyümesi için önemli adımlar olduğuna dikkat çekti. E-ticaret şirketleri için de ihracatı kolaylaştıracak alt yapı ve hizmetler geliştiğine de dikkat çeken Kastro, e-ticareti ileriye taşıyacak çözümlerin arttığını söyledi.

10 Maddede 2015 Yılında Öne Çıkacak E-ticaret Teknolojileri

Inveon ekibinin e-ticaret ve tüketici trendlerini belirlemek için Türkiye ve dünyadaki eğilimleri inceleyerek analizler yaptığını ifade eden Kastro 2015 yılında gündemimize girecek trendleri şöyle sıraladı:

  • “Omni-Channel” kavramı ile fiziksel mağazadan alışveriş yapan bir müşteriye daha önce satın aldığı ürünlere göre e-ticaret sitesinde ürünler öneren ya da e-ticaret sitesinde alışveriş yapan müşterileri fiziksel mağazada tanıyıp onlara özel indirim ve promosyon sunan teknolojiler artacak.
  • E-ticaret siteleri için “yeni üye” kazanımı, ciro odaklı agresif kampanyalara göre daha çok ön plana çıkacak.
  • iBeacon teknolojileri ile entegre e-ticaret siteleri müşterilerine lokasyon bazında teklif verebilecek, kampanyalar tasarlayacak.
  • Mobil cihazdan satın alan müşterinin gerçekten “mobil” olup olmadığı önem kazanacak.
  • E-ticaret platformları için mobil uyumlu sayfalar yerine mobil uygulamalar önem kazanacak.
  • E-ticaret sitelerinden satın alınan ürünlerin kargo saatleri ve günleri dışında da teslim alınabilmesi ile ilgili lojistik yatırımları artacak.
  • “ROPO” (Research Online Purchase Offline - “internetten araştırıp mağazadan satın alma”) analizleri e-ticaret markalarının gündemine girecek.
  • Google Analytics’e ek olarak “Actionable Analytics” raporlama araçları daha çok öneme sahip olacak. Birden fazla ölçümleme aracının aynı anda ve entegre kullanılması ile “Predictive Analytics” yaklaşımı ön plana çıkacak.
  • Yerel çoklu ödeme sistemleri artacak ve ödeme sistemleri entegrasyonları daha da gelişecek.
  • SEO çalışmalarında yeni odak sosyal medya olacak.

Haberimizi mobil teknoloji ve e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor