Fikri Işık: 2015'de Ar-Ge'ye Çok Daha Fazla Destek Vereceğiz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "2015 yılı bizim açımızdan yapılan düzenlemelerin hayata geçeceği, yerli, yenilikçi, yeşil ve özellikle teknolojik üretimde hamle yapacağımız bir yıl olacak" şeklinde konuştu. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "2015 yılı bizim açımızdan yapılan düzenlemelerin hayata geçeceği, yerli, yenilikçi, yeşil ve özellikle teknolojik üretimde hamle yapacağımız bir yıl olacak" şeklinde konuştu.

Bakan Işık, ASO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen "Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi Töreni”ne katıldı. Tören öncesinde Bakanlığının 2014 yılı çalışmalarını değerlendiren Işık, 2014'ün, Türkiye'nin yerli ve yenilikçi üretim hamlesi açısından son derece önemli bir yıl olduğunu ifade etti.

Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelere değinen Işık, şunları söyledi: "Bunlardan bir tanesi özellikle yerli ve yenilikçi üretime kamu ihalelerinde ciddi avantajlar sağlayan yüzde 15 fiyat farkı olsa dahi yerli ve yenilikçi ürünü satın almayı zorunlu hale getiren düzenleme. Söz konusu düzenleme, Türkiye'de yerli ve yenilikçi üretimin yerleşmesi açısından son derece önemli. İkinci önemli düzenleme, 'Ben bir yerli ve yenilikçi ürün geliştirdim ama kamu ihalelerine girmek için iş bitirme belgesi gerekiyor, bu iş bitirme belgesi olmadan kamu ihalelerine girme şansım yok' diyenler için yüzde 15 fiyat farkı anlayışı pratikte bir işe yaramayabilir düşüncesinden hareketle, teknolojik ürün deneyim belgesini verdik. Kamuda iş bitirme belgesi yerine geçecek olan Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi'ni Şubat ayında çıkan kanunun ikincil mevzuatı olarak düzenledik. Şu anda 'Benim yerli bir ürünüm var ama kamu ihalelerine giremiyorum bu benim açımdan ciddi bir sorun' denecek durumu ortadan kaldırdık."

2015 Hedefleri

Gelecek yıla ilişkin hedeflerden de bahseden Işık, "2015 yılı bizim açımızdan yapılan düzenlemelerin hayata geçeceği, yerli, yenilikçi, yeşil ve özellikle teknolojik üretimde hamle yapacağımız bir yıl olacak. 2014 yılında bunları yaptık 'yeter' demiyoruz, bu çalışmaları yenileriyle 2015 yılında da destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Gelecek yıl, tasarım merkezleri ve ofislerin Ar-Ge merkezi gibi desteklenmesini sağlayacak düzenlemenin hayata geçirileceğini kaydeden Işık, Ar-Ge yapan üniversite hocalarının elde ettikleri gelirdeki döner sermaye payını düşürdüklerini, bu şekilde araştırmacının eline geçecek payı yüzde 50'den yüzde 85'e çıkaracaklarını kaydetti.

Işık, "Küçük sanayiden, yeşil sanayiye" şeklinde bir slogan belirlediklerini ve artık küçük sanayi sitesi anlayışından, çok daha ferah, geniş ve çevre şartları iyi dizayn edilmiş yeşil üretim anlayışına geçileceğini ifade etti.

Sanayide elektrik motorlarının dönüşümüne de ağırlık vereceklerini vurgulayan Işık, "2015 yılında sanayideki verimsiz motorları verimlileriyle değiştirerek Türkiye'nin ekonomisine ciddi katkı sağlayacağız ve sanayicimizin cebinden çıkan faturaların daha düşük olmasını sağlayacağız." şeklinde konuştu.

Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi

Işık, konuşmasının ardından organik tarım çalışmalarıyla, Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi almaya hak kazanan Tuncer Çevik'e belgesini vererek, teşekkür etti. Yaşanan anın tarihi bir an olduğunu dile getiren Işık, söz konusu belgeyle Türkiye'nin geleceğine yönelik önemli kararlardan birisinin hayata geçirildiğini söyledi. Belgeyi alan Çevik de Bakan Işık'a teşekkür etti.

2015 Ar-Ge hedefleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz biltek.sanayi.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

www.sanayi.gov.tr kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor