Ülkemizdeki Kadın Girişimci Sayısı İlk Kez 100 Bini Aştı!

Türkiye’de kadın girişimci sayısında patlama yaşanıyor. Son 5 yılda kadın girişimcilerdeki artış yüzde 40'ın üstüne çıktı. Ağustos ayında kadın girişimci sayısı ilk kez 100 bin sınırını aşarak 109 bine ulaştı. Detaylar haberimizde...

Türkiye’de kadın girişimci sayısında patlama yaşanıyor. Son 5 yılda kadın girişimcilerdeki artış yüzde 40'ın üstüne çıktı. Ağustos ayında kadın girişimci sayısı ilk kez 100 bin sınırını aşarak 109 bine ulaştı.

Yaklaşık son 5 yılda erkek girişimci sayısı 19 bin azalırken, kadın girişimci sayısı ise 32 bin arttı. Bu rakamlar, 2009-2014 Ağustos arası yaklaşık beş yıllık dönemde erkek girişimci sayısında yüzde 1.7 düşüşü, kadın girişimci sayısında ise yüzde 42’lik artışı ifade ediyor. Dünya’nın TÜİK verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, kadın girişimci sayısındaki artış son 10 yıldan bu yana hızlanarak devam ediyor.

Kampanyalar ve Sağlanan Kolaylıkların Önemli Bir Payı Var

Ağustos sonu itibarıyla toplam girişimci sayısı, 1 milyon 223 bin kişi olarak belirlendi. Bu rakamın bir milyon 114 binini erkek, 109 binini ise kadın girişimciler oluşturuyor. Veriler, özellikle küresel krizin etkilerinin en yoğun hissedildiği 2009 ve 2010 yıllarında erkek girişimci sayısının azaldığına, buna karşılık kadın girişimci sayısında ise artış yaşandığına işaret ediyor. Tek neden olmamakla birlikte, benzer eğilimin kadınların işgücüne katılımında da yaşanması, ekonomik kriz dönemlerinde hane gelirlerinde yaşanan düşüşü ikame etmek amacıyla, kadınların iş ve işgücü piyasasına daha yoğun şekilde katıldığı yorumlarını güçlendiriyor. Kadın girişimci sayısının artmasında, son yıllarda yürütülen kampanyalar ve kadın girişimcilere sağlanan kolaylıklar ile desteklerin de önemli bir payı bulunuyor.

Kadınların Payı Yüzde 10 Sınırında

Türkiye’de 10 yıl önce sadece 49 bin kadın girişimci buluyordu ve kadın girişimcilerin toplamdaki payı yüzde 4,5 düzeyindeydi. Bu oran 5 yıl sonra; 2009’da yüzde 6.4’e, 2013 sonunda da yüzde 8’e yükseldi. 2014’te hızlanan artış paralelinde kadın girişimci sayısı 109 bini bulurken, oranı da Ağustos sonunda yüzde 8.9’a ulaştı. Bu arada, kadın girişimciler ağırlıklı olarak hizmetler ve sanayide artıyor. Tarımdaki kadın girişimci oranı son 10 yılda yüzde 0.5-1.1 arasında değişirken, tarım dışı sektörlerdeki oran yüzde 4’lerden yüzde 8’lere gelerek ikiye katlandı.

Erkek Girişimci Sayısı Geriledi

Kadın girişimci oranındaki artışa bağlı olarak erkek girişimci oranı da 2004’teki yüzde 92’lik düzeyinden 2009’da yüzde 94’e, 2013 sonunda yüzde 92 seviyesine geriledi. Aradaki dönemlerde iniş çıkışlar yaşanmakla birlikte, Ağustos 2014 dönemi itibarıyla mevcut 1 milyon 113 bin civarındaki erkek girişimci sayısı, 2007 yılındaki sayıya yakın düzeyde bulunuyor. Aynı zamanda erkek girişimci sayısında 2009 yılından bu yana yaklaşık beş yıllık dönemde 19 bin kişilik azalma yaşandı.

Tarımdan Kaçışın Boşluğunu Kadın Girişimci Doldurdu

Erkek girişimci sayısındaki azalışın hemen hemen tamamı, tarım girişimlerinin azalmasından kaynaklanıyorken 2010 yılına kadar yüzde 7.5’ler düzeyinde bulunan erkek girişimcilerin tarım sektöründeki payı, bu tarihten itibaren hızlı bir düşüş kaydetti ve Ağustos 2014’te yüzde 3,4 düzeyine kadar indi. Sayısal ifade ile ise tarım sektöründeki erkek girişimci sayısı 80 binler seviyesinden 40 binlere geriledi. Bu tablo, erkek girişimcilerin tarım sektöründen çıkışı ile gerçekleşen düşüş rakamlarını, kadın girişimcilerin tarım dışı sektörlerde kurdukları girişimlerle yukarı çektiklerini ortaya koyuyor

Dünya gazetesi kaynaklı haberimizi kadın girişimciler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 8.307 kişi okudu.
Kategori: Kadın Girişimci, Ulusal
Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor