Dongguan Cup Endüstriyel Tasarım Yarışması'nda İlk Kez Bir Türk Ödül Aldı!

Çin’in tasarım alanındaki en prestijli ödülü "Dongguan Cup Endüstriyel Tasarım Yarışması"nda, bu yıl büyük ödül ilk kez Türkiye’ye verildi. Ödülü Dr.Hakan Gürsu tasarımı “Torchia”ile kazandı. Detaylar haberimizde..

Çin’in tasarım alanındaki en prestijli ödülü "Dongguan Cup Endüstriyel Tasarım Yarışması"nda, bu yıl büyük ödül ilk kez bir Türk Tasarımcıya verildi.

Çin‘in Dongguan kentinde 2005 yılından itibaren düzenlenen ve Çin’in tasarım alanındaki en prestijli ödüllerinin sahiplerini bulduğu Dongguan Cup Endüstriyel Tasarım Yarışması’ndan bu yıl ilk defa büyük ödül Türkiye’ye verildi.

7 Temmuz- 22 Eylül 2014 tarihleri arasında ilk elemenin yapıldığı ve toplamda 3569 tasarımın katıldığı yarışmanın 10 Aralık 2014’te yapılan ikinci tur elemeleri sonunda Türk tasarımcı Dr.Hakan Gürsu, güneş enerjili şarj ve aydınlatma ünitesi tasarımıyla “Altın Ödül” kazanarak verilen 4 büyük ödülden birinin sahibi oldu.

Dr.Hakan Gürsu, güneş enerjili şarj ve aydınlatma ünitesi tasarımıyla “Altın Ödül” kazanarak verilen 4 büyük ödülden birinin sahibi oldu. “Torchia” taşınabilir şarj ve aydınlatma ünitesi, enerji kaynağı olarak güneşi kullanıyor ve solar panelleriyle elde ettiği enerjinin cep telefonu gibi taşınabilir cihazlarda kullanılabilmesini sağlıyor. Acil durum ve afet halinde de kullanılabilen ürün aydınlatma ve işaretleme yapabiliyor.

Jürisinde Samsung ve Nokia gibi önemli markaların üst düzey yetkililerinin bulunduğu yarışmada “Torchia” ile ödül töreninde Türk Tasarımına övgü dolu sözler geldi. Aynı zamanda Dongguan Bilim ve Teknoloji Fuarı'nda da yer alan ürün, yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgisini topladı.

ODTÜ öğretim üyesi Dr. Hakan Gürsu 2007 yılında Tasarım Oscar’ını ilk kez Türkiye’ye kazandırmıştı. Kurucusu olduğu inovasyon odaklı tasarım merkezi DESIGNNOBIS, kuruluşunun 5. Yılında Türkiye’nin 40 Öncü Girişimci Şirketi arasında yer aldı. Dr.Gürsu ve ekibi, bu yıl itibarıyla 130’üncü tasarım ödülüne ulaşmanın gururunu yaşıyor. İnovasyon ve tasarım alanında kitap ve konferans konuşmaları ile adından sıklıkla söz ettiren tasarımcı, çeşitli marka ve şirketler için geliştirdiği ürünlerle ekonomik katma değer yaratan akılcı tasarımlar üretmeyi sürdürüyor.

Türkiye’nin Tasarım Alanında Tanıtımına Uluslararası Katkı

ODTÜ Teknokent’te faaliyetlerini sürdüren Dr.Hakan Gürsu liderliğindeki inovasyon odaklı tasarım merkezi Designnobis, büyük ve küçük ölçekte pek çok firmaya ürün geliştirme desteği vererek AB yönetmeliğinde 'Innovation Agent' olarak tanımlanan, firmaların ürettiği ürün ve hizmetler noktasında yenilikçi ve rekabetçi olmalarına katkı sağlayan bir tasarım merkezi işlevi görüyor.

Tasarladığı ürünler yoğunlukla uluslararası alanda çeşitli tasarım yarışmalarında ödüle layık görülen Designnobis tasarımları, Türkiye'nin de tasarım alanında uluslararası tanıtımına katkıda bulunuyor. Designnobis kurulduğu 2006 yılından bugüne aldığı 125’i aşkın uluslararası tasarım ödülü ile Türkiye’yi AB Tasarım Sıralamasında 2.’liğe taşırken, 2014 yılı itibarıyla Uluslararası Tasarımcılar Örgütü (IAD) tarafından ‘Yılın Tasarımcısı’ ödülü ile onurlandırılan Dr.Hakan Gürsu da tasarımcı bazında ilk sırada yer alıyor.

Dr. Hakan Gürsu'nun kurucusu olduğu inovasyon odaklı tasarım merkezi DESIGNNOBIS hakkında daha detalı bilgi edinmek isterseniz www.designnobis.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Girişim Haber olarak tasarımları ile büyük başarılara imza atmış Dr.Hakan Gürsu Bey'i tebrik ediyoruz başarılarının devamını diliyoruz.

Derleme haberimizi tasarım alanında faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor