Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı Projesi Tanıtıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İle TÜBİTAK arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde hazırlanan “2015-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı” tanıtım toplantısı JW Marriott Hotel'de gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İle TÜBİTAK arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde hazırlanan “2015-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı” tanıtım toplantısı JW Marriott Hotel'de gerçekleştirildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bilgi ve iletişim sektörünün son 12 yılda yıllık ortalama yüzde 10'un üzerinde büyüdüğünü belirterek, "Bu yıl yüzde 12'lik büyüme bekliyoruz" dedi.

Bakan Elvan, JW Marriott Hotel'de düzenlenen 2015-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı Projesi Tanıtım Programı'nda, dünyadaki değişim ve dönüşüm sürecinin öncülüğünü bilgi ve iletişim sektörünün yaptığını söyledi. Türkiye'de, 2003 itibarıyla bilgi ve iletişim alanında zaman ve verimlilik açısından önem taşıyan değişim çalışmalarının başladığını anlatan Elvan, "Bugün biz, Avrupa Birliği'nin e-devlet endeksinde 33 ülke arasında 6. sırada olsak da bu bizim için kesinlikle yeterli değil, daha üst sıralarda olmak zorundayız. Son 12 yılda yıllık ortalama yüzde 10'un üzerinde büyüyen bilgi ve iletişim sektörü var. Bu yıl yüzde 12'lik bir büyüme bekliyoruz" diye konuştu.

Son 1 yılda e-devlet abone sayısında yüzde 25'lik artışın olduğunu ifade eden Elvan, bugün bir çok belgenin e-devlet üzerinden alındığını bildirdi. Vatandaşların kurum kurum dolaşmak yerine iş ya da sorunlarını e-devlet üzerinden çözmeleri gerektiğini dile getiren Elvan, şöyle konuştu: "Şu anki sistemde, adli sicil belgesi, nüfus kaydıyla ilgili belgelerinizi alabiliyorsunuz ama o belgeleri bakanlık bakanlık dolaştırıyorsunuz. Böyle bir sistem olmaz. Bundan sonraki süreçte işte bu eylem planıyla biz, herhangi bir vatandaşımızın neye ihtiyacı varsa ilgili kurum tarafından e-devlet üzerinden alınıp işleminin yapılmasını istiyoruz. Bu noktaya geleceğiz. Bununla ilgili çalışmalar başlatıldı. 2015-2019 Eylem Planı çerçevesinde Bakanlık yetkililerine, siyasilere ve bürokratlara büyük sorumluluklar düşüyor. Hep birlikte vatandaşın işlerini daha da kolaylaştırmak ve süratlendirmek için bu çalışmaları bir an evvel gerçekleştirip hizmete sunacağız."

Özel kesimin de kamu kurumuyla ilişkilerini e-devlet üzerinden gerçekleştirmesini istediklerini belirten Elvan, bu alanda hızlı mesafe alacaklarını söyledi. Belirli aralıklarla Bakanlıklarla toplantılar yapacağını ve kaydedilen aşamaları kendisinin gözlemleyeceğini ifade eden Elvan, "Türkiye'yi e-devlet alanında, bilgi ve iletişim sektörü alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline getirmeyi hep birlikte gerçekleştireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlıkların farklı sistemleri kullandıklarını anlatan Elvan, şöyle devam etti: "Artık tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın yazılım ve donanımlarının ortak hatta tek bir veya birkaç veri merkezinde bu bilgilerin toplanmasını sağlayacağız. Bu çerçevede Kamu Entegre Veri Merkezi kurma çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'de birkaç merkezimiz olacak. Tüm bu bilgiler yedekleriyle bu merkezlerde toplanacak. Bu sayede kamu kurum ve kuruluşları arasındaki iletişim daha hızlanacak, daha güvenli hale gelecek ve maliyetlerde ciddi düşüş yaşanacak diye düşünüyorum."

KamuNet sistemiyle ilgili çalışmalara başladıklarını belirten Elvan, tek bir bağlantıyla kamu kurum ve kuruluşlarını birbirine güvenli şekilde entegre etmek istediklerini kaydetti. Bakanlık olarak havacılık ve uzay dahil bilgi ve iletişim alanında Ar-Ge faaliyetleri çerçevesinde proje üreten firmalara, sivil toplum kuruluşlarına ciddi destek vereceklerini bildiren Elvan, "Şu anda 1 milyar liralık kaynağımız var. Bu kaynağı tüm özel kesime, bilgi ve iletişim alanında faaliyet gösteren taraflara kullandırmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak da e-devlet uygulamalarında Güney Kore'nin ilk sırada yer aldığını belirterek, e-devlet ile sadece devletin iş yapma biçimini değil tüm ülkeyi dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade etti. Söz konusu uygulamanın en büyük yararlarından birinin "sistem getirmek" olduğunu vurgulayan Altunbaşak, şunları kaydetti: "e-devletin sonunda kamu yönetimi açısından ciddi anlamda sıçrama gerçekleştireceğiz. Bu işin yüzde 20'si teknik, yüzde 80'i ise bürokratik süreçlerdir. Kurum içi dönüşümde kurumdaki tüm süreçlerin sanal ortama taşınması gerekiyor. Eğer elinizi kaleme dokunuyorsanız, imza atıyorsanız e-devlet tam anlamıyla gerçekleşmemiş demektir."

Haberleşme Genel Müdürü Mustafa Koç, 2015-2019 Ulusal e-Devlet stratejisi ve Eylem Planı'nın tüm paydaşların ihtiyacına cevap verecek bütüncül yapı ve kurumların desteğiyle yürütüleceğini belirterek, "Kamunun tecrübesi, sivil toplum kuruluşlarının bütüncül bakış açısı, üniversitelerin bilimsel yaklaşımı ve özel sektörün dinamizmi ile dönüşüme birlikte yön verelim" dedi.

Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı Projesi hakkında daha detalı bilgi edinmek isterseniz www.ubak.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor