Firmalar ve Medya İnovasyonda Ortak Dil İçin Çalışacak

TTGV'nin inovasyon ekosistemine bir ara yüz olarak geliştirdiği 'İdeaport' markası altında gerçekleştirilen ‘İnovasyon Gazeteciliği’ paneli özel sektör, üniversite ve medya temsilcilerini bir araya getirdi. Detaylar haberimizde...

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yaptı. TTGV'nin inovasyon ekosistemine bir ara yüz olarak geliştirdiği "İdeaport" markası altında gerçekleştirilen "İnovasyon Gazeteciliği" paneli özel sektör, üniversite ve medya temsilcilerini bir araya getirdi.

Ülkemizdeki teknolojik inovasyon ekosistemine katma değerli çözümler geliştirmeye yönelik çalışmalarını sürdüren Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV)’nin, “İdeaport” markası altında İstanbul’da gerçekleştirdiği panelde “inovasyon gazeteciliği” masaya yatırıldı. Panelde teknolojideki gelişmelerin, Ar-Ge çalışmalarının ve “inovasyon” kavramının topluma nasıl daha etkili ve anlaşılır biçimde aktarılacağı, “yeni medya” ve “inovasyonun medyadaki yeri” konuşuldu.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ve Bilişim Muhabirleri Derneği (BMD) işbirliği ile gerçekleştirilen panelin moderatörü Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Ersan Ocak olurken panele konuşmacı olarak Eczacıbaşı Holding Yapı Ürünleri Grubu İnovasyon Direktörü Boğaç Şimşir, gazeteci - Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Fatoş Karahasan, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Airties Ar-Ge Müdürü Müjdat Pakkan ve Zete Dijital Yayıncılık Kurucusu Yayın Yönetmeni Nurcan Akad katıldı.

“Karşılıklı Öğrenme Sürecindeyiz”

İdeaport.org.tr sitesi üzerinden canlı olarak yayınlanan panelde, Eczacıbaşı İnovasyon Direktörü Boğaç Şimşir ve Airties Ar-Ge Müdürü Müjdat Pakkan; geliştirdikleri teknolojilerin ve ürünlerin gazetecilere aktarılması konusunda deneyimlerini ve görüşlerini paylaştı. Panelistler, gerçekleştirilen çalışmaların medyaya sağlıklı olarak aktarılması için hem gazetecilerin hem de firmaların bir öğrenme sürecine ihtiyacı olduğu, bu süreç içinde her iki tarafın da terminoloji, haber dili ve habercilik yöntemleri ile ilgili olarak kendini geliştirdiğini aktardı.

“Şirketler Daha Geniş Kitlelere Seslenmek İçin Sade Bir Anlatım Kullanmalı”

Eczacıbaşı Holding Yapı Ürünleri Grubu İnovasyon Direktörü Boğaç Şimşir panelde yaptığı konuşmada inovasyon konusunda çok fazla teknik terminoloji kullanıldığını kaydederek, medyada haber paylaşımı sırasında daha geniş kitlelere seslenmek için sade bir anlatımla tüm şirketlerin kendini ifade etmesi gerektiğini vurguladı. Şimşir bu sayede kullanıcılara daha çok faydalı olunabileceğini sözlerine ekledi.

Airties Ar-Ge Müdürü Müjdat Pakkan ise medya aracılığı ile kamuoyunda daha fazla bilinirlik ve görünürlük sağlanması için daha fazla paylaşım yapılması gerektiğine dikkat çekerek; “İnovasyon gazeteciliğinin önümüzdeki dönemde daha fazla rol alabileceğini düşünüyorum. Medya ile ortak bir dil yakalarsak inovasyonun süreçlerini ve başarı hikayelerini daha iyi aktarabiliriz” dedi.

İnovasyon Ekosisteminde İletişimin Rolünü Paylaştılar

Panele katılan Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Fatoş Karahasan, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ve Zete Dijital Yayıncılık Kurucusu Yayın Yönetmeni Nurcan Akad; inovasyon yapan firmaların başarı öykülerinin ortaya çıkartılırken araştırma ve kaleme alma sürecini aktarıp, inovasyonun ekosisteminde iletişimin rolü üzerine birikimlerini paylaştı.

Zete Dijital Yayıncılık Kurucusu Yayın Yönetmeni Nurcan Akad; gelişen teknolojilerle medyanın kendini yenilendiğini ifade ederek, teknolojik imkanların içerik üretiminde önemli katkılar sağladığını vurguladı. Akad, “Yeni nesil teknolojiler ile kullanıcıların alışkanlıklarına yönelik içerik oluşturulması gerekiyor. Çünkü yeni nesil kullanıcıların zaman kaybetmeye tahammülü yok. Bu yüzden haber içeriklerinin de farklı cihazlara göre kurgulanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Dünyada birçok alanda önemli bir geçiş dönemi yaşandığını söyleyen Dünya Gazetesi Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ sözlerini şöyle sürdürdü; “Geleneksel mecralarda olduğu gibi, önemli olan toplumu gerçekten ilgilendiren gelişmeleri aktarmak. Bu anlamda yayıncılıkta da önemli bir dönüşüm söz konusu. İnsanların olaylara bakış açısı genel olarak öykünün akışı içinde olayları kavramaya daha yatkın. İnovasyon kavramının algılanmasında, başarı öykülerinin çok önemli bir rolü var. İnovasyon süreçleri öyküleştirildiğinde kamuoyu tarafından daha anlaşılır bir hal alıyor. Bu süreçte firmalar ve medya birbirine destek olmalı.

“İnovasyon Kavramı Yenilik Fakat, Değer Katan Bir Yenilik Olarak Düşünülmeli”

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatoş Karahasan da panelde şunları dile getirdi: “İnovasyon kavramı yenilik fakat, değer katan bir yenilik olarak düşünülmeli. Hem çalışanlar, hem tüketici, hem de şirketin gelirine katkı, fayda sağlayacak bir değer olmalı. Günümüz dünyasında insanların dikkati çok hızlı dağılıyor. Zaman artık çok önemli. Tüketici artık kendi çıkarlarını sorguluyor. Dolayısı ile tüketicinin hangi sorununu nasıl çözeceğini anlaşılır bir dille aktarmamız gerekiyor.

Siber Dünyadaki Kuşak Farkına Dikkat Çekildi

Panelin kapanış konuşmalarını EGD Başkanı Celal Toprak ile BMD Başkanı Musa Savaş gerçekleştirirken; deneyimli gazeteciler internetin yaygınlaşması, teknolojinin çeşitlenmesiyle birlikte medyada yaşanan büyük değişim sürecinde firmaların Ar-Ge çalışmaları ile inovasyonun medyadaki yeri ve kaleme aldıkları haberleri katılımcılara aktardı. EGD Başkanı Celal Toprak, gerçekleştirdiği konuşmada medya ve iletişimin yeni yatırım alanı olması gerektiğini belirtti. Siber dünyadaki kuşak farkı uçurumuna dikkat çeken BMD Başkanı Musa Savaş ise “Bizim kuşağımız göçmenler, 1995’ten sonra doğanlar ise yerliler. İki kuşağın farklı normalleri var. Bu nedenli bizim kuşağımızın kendini yenilemesi gerekiyor” dedi.

Haberimizi özel sektör, üniversite ve medya temsilcileri başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor