Türkiye'nin Önündeki Engel Liderlik Değil Bakış Açısı!

"Genç Liderler Akademisi" isimli proje yarışması kapsamında seminerinde öğrencilerle bir araya gelen İngiltere Norwich Business School öğretim görevlisi Dr. Fahri Karakaş, Türkiye’de liderliğin önündeki tek engelin bakış açısı olduğunu kaydetti. Detaylar haberimizde..

"Genç Liderler Akademisi" isimli proje yarışması kapsamında seminerinde öğrencilerle bir araya gelen İngiltere Norwich Business School öğretim görevlisi Dr. Fahri Karakaş, Türkiye’de liderliğin önündeki tek engelin bakış açısı olduğunu kaydetti.

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), Antalya’da liderlik potansiyeli taşıyan gençleri destekleyin ortaya çıkarmak maksadıyla düzenlediği ‘Genç Liderler Akademisi’ isimli proje yarışmasına bu yıl da devam ediyor.

Kazanan proje sahibi ekibin ABD’nin San Francisco şehrinde bulunan Silikon Vadisi gezisi ile ödüllendirileceği yarışma kapsamında eğitim semineri tertiplendi. Seminerinde öğrencilerle bir araya gelen İngiltere Norwich Business School öğretim görevlisi Dr. Fahri Karakaş, Türkiye’de liderliğin önündeki tek engelin kafamızda oluşturduğumuz sınırlar içinde yaşayarak dünya vizyonunu kaçırmak olduğunu vurguladı.

UAÜ Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, küresel dünyada işletme sahipleri ve kuruluşların yöneticiden daha çok liderlere ihtiyaç duyduğunu söyleyerek şunları ifade etti: “UAÜ olarak gençlerimize liderliğin önemini anlatmak ve onların liderlik özeliklerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla böyle bir yarışma düzenledik. Bu yarışma aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi niteliği taşımaktadır.

Uluslararası Antalya Üniversitesi’ni kurarken ‘liderler yetiştiren bir üniversite’ olması vizyonu ile ilerlediklerini ifade eden Rektör Göktepe, başta Mütevelli Heyeti Başkanı Fettah Tamince olmak üzere tüm yönetim kurulu üyelerinin projeye inandıklarını ve destek verdiklerini dile getirdi.

“Türkiye'nin Problemi Liderlik Problemi Değil”

İngiltere’de yaşayan bilim adamı Dr. Fahri Karakaş ülkenin probleminin liderlik problemi olmadığını, Türkiye’nin sorununun dışa açılma, dünya ile daha entegre ve iletişim halinde olma sorunu olduğunu anlatırken şunları da ekledi: “Barışla, eğitimle, kültür sanatla dünya çapında işler başararak kurumları küresel lige taşımayı başarmalıyız. Sorunlarımız genelde kafamızın içindeki sınırlarla ilgili, dünyaya bakışımız, perspektifimizle ilgi. Daha fazla seyahat edebilmeliyiz. Birbirimizle uğraşmak yerine dünya perspektifinde düşünmeliyiz. Gençlerimize de böyle düşünmeleri için fırsatlar oluşturmalıyız. Avrupa Birliği çok önemli, ABD, Uzak Doğu ile bağların artması, kurumlar arası daha fazla köprülerin kurulması çok önemli. Bu konularda daha fazla atılım yapmalıyız. İçine kapanık durumda şu an, birbirimizle uğraşarak ancak enerji kaybı oluyor. Çocukluğumuzdan itibaren sürekli ‘Üç taraf deniz, dört taraf düşman’ felsefesi ile büyüdük. Türk insanı hiçbir insanı beğenmiyor, Türk insanının algı araştırmasına göre ABD’liyi de, Avrupalıları da beğenmiyor. Arapları zaten beğenmiyor, Uzak Doğuluları da beğenmiyor. Sorun bizden kaynaklı, kimseyi beğenmiyor ve de güvenmiyoruz.”

“Başarının Yolu Başarısızlıktan Geçer”

Dr. Karakaş, dünyanın hızla değiştiğini, yeni düşünme şekilleri geliştirmemiz gerektiğini, düşünmeyi öğrenmeyi, kalıpların dışına çıkmamız gerektiğini ifade ederek “Özgürce, serbestçe, sıra dışı düşünmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Varsın size deli desinler, varsın size manyak desinler. Hiç aldırmayın. Hedefe kilitlenin ve o yoldan asla dönmeyin.” şeklinde konuştu ve sözlerine şöyle devam etti: “Her zaman hedefe giden yollarda engeller çıkacaktır. Ama sen inanıyorsan, ideallerine ulaşabilirsin. Hedefine ulaşmak için çok sıkı çalışabiliyor musun? Kendini disipline edebiliyor musun? Eğer büyük hedefiniz varsa, bunun bir maraton olduğunu unutmayın. Kendinizle yarışmanız gerekiyor. Ve unutmamalısınız ki, başarının yolu başarısızlıktan geçiyor. Alanında çığır açmış insanların hayatlarını araştırıyorum. Hepsinin de ortak noktası ‘başarısızlıklar’ olmuş! Ama vazgeçmemişler. Sen de vazgeçme. Uzun vadede kazanan sen olursun.

“Çok Ulusluluk Eğitimin Kalitesini ve Niteliğini Zenginleştiriyor”

Türkiye’de çalışacağım üniversiteleri seçerken uluslararası vizyonda üniversiteler olmasına dikkat ediyorum.” diyen Dr. Fahri Karakaş, bu vizyona sahip üniversitelerle bir şeyler yapmak istediğini belirterek şunları söyledi: “Bu üniversite de bu açıdan doğru şekilde tasarlandığı ve ilerlediği için ilgimi çekti. UAÜ, uluslararası vizyonla yola çıkmış ve uluslararası öğrencilerin bu kadar yoğun olduğu başka bir üniversite bulmak çok zor. Kanada ve İngiltere’de de öğrencilerin farklı ülkelerden gelmelerine çok önem veriyorum. Öğrencilerin farklı ülkelerden gelmeleri eğitimin kalitesini ve niteliğini zenginleştiren bir unsur. ABD, Kanada ve İngiltere’de üniversitelerin başarılı olması bu çok ulusluluğa bağlı. Tek faktör değil; ancak çok çok önemli bir faktör. UAÜ’nün yaptığı en doğru şey, kuruluşundan bugüne bu stratejide ilerlemesi oldu. Bu projede Antalya’daki en iyi yetenekleri keşfetmek ve onlara küresel bir ufuk katmak başlıca amacımız. Kalıpların, sınırların dışına çıkarmak istiyoruz bu gençleri. Dünya Türkiye’den ibaret değil, ufuklar ne kadar küresel olursa, bilgi birikimi ne kadar dışa dönük olursa ülkemizin geleceği de o kadar parlak olur. Gençlerin bu ufku kazanmaları için yatırım yapmamız gerekiyor, o nedenle bu projeyi önemsiyorum.

Silikon Vadisi’ne Gidecekler

UAÜ yetkilileri, birinci gelen takımı Amerika-Silikon Vadisi’ne göndereceklerini belirtti. Bu ödül kapsamında genç liderler Apple, Google, Intel ve benzeri şirketleri ve üniversiteleri ziyaret ederek ufuklarını genişletme ve uluslararası firmalarda çalışma imkanlarını öğrenerek kariyerlerine yön verme imkanı elde edecek. Finale kalan takımların oluşturdukları projeler aynı zamanda bir katalog haline getirilip Antalya Valiliği’ne sunulacak.

‘Genç Liderler Akademisi’ hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.gencliderlerakademisi.com web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi lider olmak isteyen genç okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor