İslami Finans Sektöründe Büyüme Fırsatları Raporu Yayınlandı

İngiltere İslami Sekreterliği’nin Finans verilerine göre İslami bankacılık ve finans sektörü, uluslararası ekonominin durgunlaştığı ve Batı ülkelerindeki geleneksel bankacılığın baskı altında olduğu bir dönemde direnç gösterdi. Detaylar haberimizde..

İngiltere İslami Sekreterliği’nin finans verilerine göre İslami bankacılık ve finans sektörü, uluslararası ekonominin durgunlaştığı ve Batı ülkelerindeki geleneksel bankacılığın baskı altında olduğu bir dönemde direnç gösterdi.

Dünyada hızlı büyüyen 25 ekonominin 10'u Müslümanların çoğunluğu kapsadığı ülkelerden meydana geliyor. Müslüman nüfusun 2030 yılına kadar yüzde 30 artması ve en büyük artışların Asya ile Afrika kıtalarında görülmesi bekleniyor. Müslümanların yüzde 90'ı, tüketim alışkanlıklarını inançlarına göre şekillendiriyor. Bu sebeple, İslami finans kuruluşlarına gelecekte büyük ve önemli görevler düşüyor.

Dünya Bankası, dini inançlar ile uyumlu finans ürünleri geliştirilmesinin bu rakamı yüzde 10 oranında arttıracağı yönünde öngörüde bulunuyor. Müslüman ekonomiler; Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) olarak 8 trilyon Dolar’dan fazlasını ve kullanılabilir gelir olarak da 4,8 milyar Dolar’ı temsil ediyor. Hızlı büyüyen 25 ekonominin 10'u, Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerden meydana geliyor. Sadece ABD'deki Müslümanların satın alma gücü 200 milyar Dolar, kişi başına 25.000 Dolar civarında seyrediyor. Müslüman nüfusun gerçekleştirdiği ortalama harcama rakamı, ABD'deki Müslüman tüketicilerin harcama seviyesinin dörtte birine bile ulaşsa dünyadaki Müslüman tüketici harcamalarının 2030 yılına kadar yaklaşık yıllık 10 trilyon Dolar’a ulaşması bekleniyor.

İslami finans varlıklarının tamamı yılda yüzde 17 oranında büyüme gösteriyor ve PwC'ye göre 2017 yılında 2,67 trilyon Dolar’a ulaşacak. Ernst & Young, ticari bankaları olan küresel İslami bankacılık varlıklarının 2018 yılına kadar 3,4 trilyon Dolar’ı aşacağı öngörüsünde bulunuyor. İslami finans, 2012 yılının sonunda elde edilen verilere göre küresel varlıkların yalnızca yaklaşık yüzde 1'ini oluştururken geleneksel bankacılığa oranla yüzde 50 daha hızlı büyüme göstermekte. İslami bankaların finansal performansını iyileştirmek için daha çok müşteri odaklı olmaları, operasyonel verimlilik sağlamaları ve yenilikçi olmaları gerekiyor. Başarılı İslami bankaları diğerlerinden ayıracak olan özellik, müşterilere sunulan mükemmel hizmet ve hız olacak.

İslami Finans Sektöründe Büyüme Fırsatları Raporu’nu hazırlayan Experian’ın Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu Genel Müdürü Cenker Özhelvacı, dünyada İslami finans sektörünün büyük önem kazandığını ve geleneksel bankacılığın etkilendiği krizlerden dahi etkilenmeden hızla büyümeye devam ettiğini belirtti. Özhelvacı, Türkiye’yi İslami finans merkezi yapma yolunda hükümetin attığı adımların farkında olan birçok yabancı islami bankanın da Türkiye’ye son yıllarda yatırım yaptığını ve hala da yapmaya devam ettiğini ifade ederek uluslararası ve yerel tecrübeleriyle Experian olarak hem dünyada İslami finans merkezi olma yolunda İstanbul ile yarışan şehirlerdeki durumu, hem de Türkiye’deki durumu çok yakından bildiklerini ve takip ettiklerini vurgulayarak geleneksel bankacılık ürünleri sunan her müşterileri gibi islami finans ürünleri sunan müşterilerine de aldıkları her kararda destek olmaya devam ettiklerini sözlerine ilave etti.

Experian’ın Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu Genel Müdürü Cenker Özhelvacı’nın hazırladığı İslami Finans Sektöründe Büyüme Fırsatları Raporu’nun tamamına buradaki pdf dosyasından ulaşabilirsiniz.

Haberimizi islami bankacılık ve finans sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor