Emin Hitay'dan Girişimcilere ve Girişimci Adaylarına Önemli İpuçları

Hitay Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, kendi hikayesinden örneklerle, girişimcilere ve girişimci adaylarına önemli ipuçları verdi. Detaylar Haberimizde..

Hitay Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, kendi hikayesinden örneklerle, girişimcilere ve girişimci adaylarına önemli ipuçları verdi. Emin Hitay, iyi fikirler için vizyon sahibi olmanın şart olduğuna değindi ve girişimcilerin kendilerine “Satacağım ürünü ya da hizmeti ben satın alır mıydım?” diye sormalarını tavsiye etti.

Girişimcinin iyi bir fikre sahip olabilmesi için mutlaka vizyon sahibi olması gerektiğini belirten Hitay Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, “Ancak ilk girişimini hayata geçirecek birinin fikirlerinin, bugünün on adım ötesinde değil, bir adım ötesinde olması pratikte başarıyı yakalamak açısından önemli. İnsanların 15 yıl sonra adapte olup kullanacağı bir ürün veya hizmet için bugünden yatırım yapılmaz” diye konuştu.

Eyleme dönüşmeyen veya dönüştürülemeyen bir fikrin hiçbir öneminin olmadığına dikkat çeken Emin Hitay, “Başarıyı nasıl ölçümleyeceksiniz? Fikrin er meydanı eylem ve onun uygulamaya geçirilmesidir. Ancak iyi bir fikir eyleme dönüştüğünde, değer yaratan bir iş oluşmayabilir. Bunun için fizibilite çalışması ve detaylı bir araştırma yapmak gerekir. Girişimci kendisine şunu sormalı: Satacağım ürünü ya da hizmeti ben satın alır mıydım? Eyleme geçirdiğiniz fikir veya olgunlaştırdığınız projenizden değer yaratmanız, yani bu işi paraya çevirebilmeniz gerekir” dedi.

Fikriniz güncellenebilir mi?

Hitay’ın farklı röportajlar ve konferanslarda sık sık dile getirdiği bir başarı formülü var. Buna göre bir girişim fikrinin 4 temel niteliği sağlaması gerekiyor: Vizyon, eylem, değer yaratma ve sürdürülebilirlik. Yani iyi bir fikir bulmak ve onu doğru analiz etmek için vizyonunuz olması gerekiyor. Sonrasında, fikrinizi hayata geçirmek için eyleme geçmeli, çalışmalısınız. Bu fikrin değer yaratması, yani para kazandırması gerekiyor. Bu noktada süreci tamamladığınızı düşünebilirsiniz. Ancak Emin Hitay, fikriniz sürdürülebilir değilse, güncelliğini yitireceğini ve bir süre sonra başarısızlığa sürükleneceğinizi söylüyor. Bir blogcunun Emin Hitay hakkında yazdığı yazıyı okuyarak hakkında daha farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Arkanızdan gelenler sizi yok edemesin!

Hitay, “Her şeyin bunca hızlı dönüştüğü günümüzde, sizin fikriniz de güncellenebilir nitelikte olmalı” diyor ve ekliyor: “Kısa bir süre sonra arkanızdan gelenlerin sizi yok edeceği, eskiyen, güncelliğini yitiren bir iş fikrine sahip olmayacaksınız. Ve eğer kısa zamanda çok iyi para kazandıysanız; rehavete kapılmayacaksınız. İşinizi ve kendinizi güncelleyeceksiniz. Fikriniz güncellenebilir nitelikte değilse de, ‘Zararın neresinden dönülürse kârdır’ diyerek o fikri bırakacaksınız. Yeni bir fikri hayata geçirmek için her şeye yeniden başlayacaksınız. Başarıda en önemli şey sebattır. Bir işi sabırla sonuna kadar götürmeli, zamanı geldiğinde ise yeni girişim maceralarına atılmaya cesaret göstermelisiniz”.

Emin Hitay bugün 1 milyar TL ciro hedefleyen Hitay Yatırım Holding’in zirvesindeki isim. Holding’in portföyünde şu anda Türkiye’nin lider sistem entegrasyon ve saha hizmetleri şirketi Teknoser; 1,2 milyonun üzerinde kayıtlı üyesiyle Türkiye’nin en büyük online araştırma şirketi DORinsight ve bünyesinde faaliyet gösteren izinli veritabanı Napolyon.com; faktoring şirketi Arena Faktoring; Türkiye perakende pazarına özel, verimlilik artışına odaklanan stok, kampanya ve ödeme sistemleri çözümleri sunan şirketi 2Nokta; güvenlik teknolojileri çözümleri sunan Exim ile Türkiye’nin ilk ve lider yasal online spor ve şans oyunları platformu Bilyoner.com bulunuyor.

Barkod teknolojisini Türkiye’ye ilk kez getiren, futbolseveri iddaa ile tanıştıran, bunlar gibi bilişim alanında yaptığı diğer yatırım ve girişimlerle de tanınan Hitay’ın hikayesine bakıldığında, sürdürülebilir fikirlerin başarıya olan etkisi net bir şekilde görülebiliyor.

Emin Hitay, 1980 yılından bu yana devam eden girişimcilik serüveni boyunca, çok sayıda yenilikçi proje ve iş fikrinin oluşturulmasını, hayata geçirilmesini ve şirketleşmesini sağlayan isim olarak tanınıyor.

Emin Hitay hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.eminhitay.com web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor