Türk Patent Enstitüsü tarafından KOBİ’lere yönelik olarak geliştirilen Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi, 5 Kasım 2014 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış töreni ile Antalya’da başlatıldı. Detaylar haberimizde..
Türk Patent Enstitüsü tarafından KOBİ’lere yönelik olarak geliştirilen Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi, 5 Kasım 2014 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış töreni ile Antalya’da başlatıldı.
Açılışta konuşan Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, daha birkaç yıl öncesine kadar bir yılda yapılan patent başvuruları artık 2 haftada yapıldığını, Türkiye'nin yerli patent başvurularında, Avrupa’da 8., Dünyada 15. marka başvurularında, Avrupa’da 1., Dünyada 6. tasarım başvurularında ise, Avrupa’da 2., Dünyada 4. sırada bulunduğunu, bunun çok büyük bir gelişme olduğunu, ancak dünya hızına göre çok iyi olmadığını ifade etti.
Prof. Dr. Habip ASAN, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için her türlü altyapı ve yatırımın hazır olduğunu ancak bu potansiyeli harekete geçirecek çalışmaların yeterli seviyede bulunmadığını söyledi. Türkiye'nin büyük hedefleri bulunduğunu, bu çerçevede her türlü çalışmanın şekillendiğini anlatan Prof. Dr. ASAN, 25 bin dolar kişi başı milli gelire ulaşıldığı günleri görmenin uzak olmadığını kaydetti.
"Türkiye, bu hedeflere ulaşması için yıllık 50 bin patent başvurusunun yapıldığı bir ülke olmalıdır" diyen Prof. Dr. ASAN, patent başvurularının istedikleri seviyelerde olmadığının altını çizdi.
Türkiye'nin 2023'e kadar küresel ölçekte 10 marka yaratmasını hedeflediklerini anlatan Prof. Dr. ASAN, şöyle konuştu:
"500 milyon dolarlık bir ticaretten öte 2 trilyonluk bir ekonomiden bahsedebilmeliyiz. Şirketlerimizin potansiyel değerinin 1 trilyon dolar olduğunu hesaplamalıyız. Bu hedefleri yakalamak için de KOBİ'ler çok önemli. KOBİ'ler Türk ekonomisinin can damarlarıdır. Bu nedenle her türlü gelişime açık olmalıdırlar. Kendilerini yenilemelidirler."
Prof. Dr. Habip ASAN, fikri mülkiyetin önemine dikkati çekerek, dünyanın önde gelen şirketleri ve ülkeleriyle yarışabilmek için yenilikçi ürünler üreterek pazara sunmak gerektiğini kaydetti. Üretilen patentlerin katma değer üretmede henüz istenen seviyelerde olmadığına işaret eden Prof. ASAN, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na bu konuda yeni düzenlemelerin yer aldığı bir çalışma sunacaklarını belirtti.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkan Yardımcısı Yusuf KESKİN de KOBİ'leri kalkındırmanın dışında, teknolojik gelişmeleri destekleyen bir anlayışta olduklarını söyledi. Sadece Ar-Ge çalışmalarını değil, katma değer üretecek teknolojik projeleri de desteklediklerini vurgulayan KESKİN, işletmelerin dünya genelindeki hızlı değişime ayak uydurabilecek seviyeye ulaşmaları gerektiğine işaret etti. Vizyon oluşturabilmek için hayal kurmaya ve bu hayali gerçekleştirecek sinerjiye ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil KURTCEPHE, tarım toplumundan sanayi toplumuna geçen Türkiye'nin hala sanayide gelişmeye çalıştığını söyledi. Avrupa'nın sanayiyi de geçerek bilgi çağına ulaştığını anlatan KURTCEPHE, tarımdan hızla sanayiye geçmiş Türkiye'nin bilgiye de geçmesi konusunda ciddi bir potansiyel olduğuna değindi. Türkiye'nin hızla bilgi üretip kullanabilecek seviyeye ulaşması gerektiğini dile getiren KURTCEPHE, şöyle konuştu:
"Artık 50'li, 60'lı yılların Türkiye'sinde değiliz. Bir toplu iğneyi bile yapamazken bugün artık birçok alanda büyük başarı gösterip dünyaya satan ülke haline geldik. Teknolojik açından hiç de azımsanmayacak seviyelerdeyiz. Bugün artık biz, Akdeniz Üniversitesi olarak kompozit doku nakli konusunda dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarına ders verir duruma geldik. Bunları daha da ileriye taşıyacak bilgi ve beceriye sahibiz. Yeter ki yetenekli insanlarımız bunları kullansın."
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman BUDAK, patent üreten ülkeler arasında Çin'in birinci sırada yer aldığını, Türkiye'nin 26. sırada olduğunu bildirdi. Türkiye'nin yeni bir sanayi hamlesine ihtiyacı olduğunu anlatan BUDAK, hükümetin 2023 hedefleri arasında bu anlayışın yoğunlukta olmasının gelecek açısından umutlu vadettiğini ifade etti.
Toplantıda, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil KURTCEPHE, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman BUDAK ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkan Yardımcısı Yusuf KESKİN, KOBİ'lerde inovasyon bilincini yaygınlaştırmak ve fikri mülkiyet hakkında farkındalığı artırmak amacıyla hazırlanan Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi İşbirliği Protokolünü imzaladı.
İmza törenin ardından Antalya'da en çok patent, faydalı model ve marka başvurusunda bulunan kişi ve kuruluşlara ödülleri verildi.
Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tpe.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.
www.tpe.gov.tr kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.