Sosyal İnovasyon Projesi Çözüm Kumbarası'nda Finalistler Belli Oldu!

Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen en kapsamlı sosyal inovasyon projesi olan Çözüm Kumbarası’nda finale kalan 10 proje belli oldu. En iyi 10 arasında giyilebilir sağlık cihazlarından girişimcilere fon yaratan platformlara kadar birçok proje bulunuyor. Detaylar Haberimizde..

Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen en kapsamlı sosyal inovasyon projesi olan Çözüm Kumbarası’nda finale kalan 10 proje belli oldu. En iyi 10 arasında giyilebilir sağlık cihazlarından girişimcilere fon yaratan platformlara kadar birçok proje bulunuyor. Kasım ayında belirlenecek ilk üç proje, toplam 50 bin TL ödül kazanacak.

Finale kalmaya hak kazanan 10 proje şunlar:

  • Kültür, sanat ve teknoloji projelerine toplumsal bir fon yaratan Biayda.com
  • Topluma destek olmak isteyen uzmanlar ve sivil toplum örgütlerini buluşturan C@rma
  • Çocuklara ve gençlere bilgisayar kodu yazmayı öğreten Coderdojo
  • Hekimleri ve hastaları aynı platformda buluşturan E-Hastam
  • Eşyaların paylaşılmasını sağlayan Eşya Kütüphanesi platformu
  • İnternet üzerinde amatör aşçılarla ev yemeği sevenleri buluşturan Favoreat
  • Kitlesel destek modeli üzerinden fon yaratan Fongogo
  • Duruş bozukluklarını düzelten giyilebilir sağlık cihazı Paó
  • Organik üreticilerle tüketicileri buluşturan Yeşilist
  • Online alışverişler üzerinden sivil toplum örgütlerine destek sağlayan Yuvarla

İlk Üç Projeye Toplam 50 Bin TL Değerinde Ödül

Kasım ayında belirlenecek ilk üç projeyi ise büyük ödüller bekliyor. Birinci seçilen projeye 25 bin TL, ikinci seçilen projeye 15 bin TL ve üçüncü seçilen projeye de 10 bin TL ödül verilecek. Ayrıca ilk üçteki katılımcılara dünya bazında teknoloji destekli sosyal fikirleri hızlandırmak için kurulan M-Spark.org tarafından bire bir mentorluk ve stratejik destek sağlanacak.

Çözüm Kumbarası Projesi Nedir?

Intel; Ashoka, Endeavor ve Galata İş Melekleri (GBA) işbirliği ile genç fikirleri desteklemeye yönelik yeni sosyal inovasyon projesi “Çözüm Kumbarası”nı hayata geçiriyor.

Çözüm Kumbarası; gençlere, proje geliştirme eğitimleri, işbirliği fırsatları, mentorluk ve yatırım desteği sunarak iş çözümlerini hayata geçirmede gerekli tüm aşamalarda destek olan Türkiye’de gerçekleştirilen en kapsamlı girişimcilik ve sosyal inovasyon projesi. Proje kapsamında gençlerin teknolojiyi kullanarak farklı alanlarda toplumsal fayda sağlayacak yenilikçi iş çözümleri, www.cozumkumbarasi.com sitesinde biriktirilecek ve fikirlerin hayata geçmesi için gerekli süreçler yönetilecek. Çözüm Kumbarası Platformu ile Türkiye çapında yaklaşık 250 bin öğrenciye ulaşılması ve sosyal girişimcilik ve teknolojinin toplumsal fayda için kullanılması konularında farkındalık yaratılması hedefleniyor.

Çözüm Kumbarası hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyen okurlarımız www.cozumkumbarasi.com web adresini ziyaret edebilirler. Haberimizi  tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

Ekrem Çelebi
Ekrem Çelebi
Finale kalan projeler arasında, Kültür, sanat ve teknoloji projelerine toplumsal bir fon yaratan Biayda.com ve Kitlesel destek modeli üzerinden fon yaratan Fongogo projesi arasında hiç bir fark yok. Proje amacı ve içeriği de aynıdır. Sadece web tasarımlarının renkleri farklı birisi turkuaz kullanmış diğeri lacivert buna göre mi jüri değerlendirilmesi yapılmış. Sonuçlar çok manidarSmile
Sedat BALCI
Sedat BALCI
2014 yılı içerisinde İntel'in çözüm kumbarası aracılığı ile düzenlemiş olduğu Teknoloji ile Sosyal İnovasyon Yarışmasına katıldım. Katılım sürecindeyken projemin sosyal inovasyon içermediğini belirten bir jüri ile karşılaştım. Jüri üyelerine sosyal inovasyonun kelime anlamını öğrenmelerini tavsiye ettim. Sonrasında hatalarını anlayıp düzeltiler ve yarışmaya katılmaya hak kazandım. 2. aşamaya geçen 40 projenin arasında yer aldım.  3. aşama yapılırken projemi elediler. Şuan yarışma 3. aşama sürecindedir. 3. tura geçen 10 projenin içerisinde; 2 tane aynı proje yer almaktadır. İkisi de fon toplama sitesidir. Jürinin mantığına göre; 5 veya 10 tane fon toplama sitesi yarışmaya katılmış olsaydı, demek ki hepsi ilk 10 un içerisinde yer alacaktı. Türkiye'de bu fon sitelerinde 3-5 tane daha var. Hem yenilik içermiyor hem de zorlu bir eleme olduğunu söyleyerek 2 tane aynı proje ilk 10'nun içerisinde yer almaktadır. Düzenlemiş oldukları bu yarışmadaki jüri üyelerinin yeterliliklerinin bulunmadığını, hakkımızın yendiğini ve yapılan yanlışları da bildirerek İntel Yetkililerine ve yarışmanın sponsorlarına bildirdim. Sponsorlar sağolsun İntel’le görüşerek yetkililerinin bana ulaşmasını sağladı. İntel’in kurumsal şube müdürü Onur Yıldırım beyle görüştüğümüzde iki projenin aynı olduğunun bile farkında olmadığını anladım. Bana söylediği biraz benzeyebilir. Birayda.com ve fongogo.com yani bu benzer iki projenin web site renkleri farklıdır. Bunun dışında amacı ve hizmeti bellidir. Bunun tartışması bile olamaz. Onur beyin söylediğine göre 2. Turda yani ilk 40 a giren projeler arasında eleme yaparken benzer projeleri elediklerini söylediler. Bu projeler sözde gözden kaçmış ve 3. Tura geçerken bile ilk 10 a girebilecek kadar gözden kaçmış. Onur beye bu projelerin ilk 10 a girmesiyle benim veya diğer proje sahiplerinin hakkının yendiğini söyledim. Ben veya bir başkaları ilk 10 a girip yarışmada derece yapabilirlerdi. Savunmaları ise yarışma süreci devam ediyor ve o iki proje sahibi dereceye girip ödül almış değiller. O yüzden bir haksızlık yok diye kendilerini haklı çıkartmaya çalışmalarıydı. Yarışmanın başında yanlışlıklar yapılarak bizim hakkımızın yenmesiyle zaten büyük bir yanlışlık yapılmıştır ve bizim dereceye girmemiz başından engellenmiştir. Böyle bir jürinin verdiği kararlar tartışılır. Daha iki projenin aynı olduğunu ayırt edemeyecek jüri üyeleri kim bilir diğer projeleri nasıl değerlendirdiler. Projelerin başka bir jüri tarafından değerlendirmesini talep ettim ama bu talebimin yerine getirilemeyeceğini söylediler. Puan sistemi yapıldığını ve her jüri üyesinin verdiği puanlarla bu sonuçların olduğunu söylediler. Bende o puan listesini görmek istediğimi belirttim. Göremeyeceğimi söylediler. 30-40 tane jüri üyesinden birisi çıkıp da bu iki proje aynıdır ve puanlaması yapılamaz diye uyarmayışı bile jürinin yetersiz kaldığını göstermektedir. Yapılan haksızlığın giderilmesini ve yetenekli jüri üyelerin değerlendirme yapmasını talep ediyorum.
Fatih BUYUK
Fatih BUYUK
İki fon sitesi ayni olduğu halde dereceye girmiş jüri üyeleri bizim mahalle esnaflarindan olusmus galiba Smile
David Hong
David Hong

Sedat Balcı'nın yorumunu okudum ve projelerin benzerliklerini gördükten sonra dediklerinin doğru olabileceği kanısına vardım. Eğer hal böyleyse yarışmanın iptali ya da projelerin uzman bir jüri tarafından tekrar kontrol edilmesi gerekir.

Özet: Jüri galiba proje isimlerini arama motorlarında aramaya bile üşenmiş olacak ki aynı olan projeleri dereceye sokmuş.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor