Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yayımlanan MIT Technology Review dergisinin Garanti Bankası’nın desteğiyle Türkiye'de ilk kez düzenlediği "35 Yaş Altı Yenilikçiler" yarışmasına katılanlar arasında en yaratıcı ve en etkili yeniliklerin sahibi olan 10 Türk genci seçildi. Detaylar..
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yayımlanan MIT Technology Review dergisinin Garanti Bankası’nın desteğiyle Türkiye'de ilk kez düzenlediği "35 Yaş Altı Yenilikçiler" yarışmasına katılanlar arasında en yaratıcı ve en etkili yeniliklerin sahibi olan 10 Türk genci seçildi.
17 Eylül akşamı Salt Galata'da gerçekleşen etkinlikle projelerini tanıtan 10 genç arasından iki kişi özel ödüle hak kazandı: Kalp atışının oluşturduğu enerjiyi elektriğe dönüştürebilen implantların yaratıcısı olan ve “Yılın Yenilikçisi” unvanını alan Canan Dağdeviren ile görme engelli kişilerin günlük hayatlarını kolaylaştıran destek aracının yaratıcısı “Yılın Sosyal Yenilikçisi” Duygu Karaman.
"35 Yaş Altı Yenilikçiler Yarışması", her yıl tüm dünyada öncü, vizyon sahibi, girişimci, yenilikçi ve insanlara fayda sağlamayı amaçlayan ve toplumun karşılaştığı sorunlarla yüzleşerek geleceğimizi inşa eden gençleri seçiyor. Türkiye’de ilk kez yapılan yarışma, Garanti Bankası’nın desteği ile gerçekleştirildi.
Kazananlar 17 Eylül akşamı gerçekleşen etkinlikte projelerini mentorların, girişimcilerin, iş adamlarının, öğrencilerin ve fikir liderlerinin katıldığı, yenilik ve girişimcilik ekseninde sundular.
Organizasyon sırasında yüksek teknolojinin gelişimi ve girişimciliğin desteklenmesi üzerinde durularak Silikon Vadisi modeli Boğaz'ın Yenilikçi ekosistemi ile kıyaslandı. Avrupa ve Latin Amerika 35 Yaş Altı Yenilikçiler Direktörü Pedro Moneo: "Fırsatlarla dolu, hızlı büyüyen bir ülke olan Türkiye’de, ülkeye yaratıcılık ve yenilik getirecek, bilgiyi paylaşacak yeterliğe ve yeteneğe sahip insan gücü fazlasıyla bulunuyor" açıklamasında bulundu.
Kazanan 10 kişi arasında, iki kişi özel ödül kazandı: Bu kişilerden biri, kalp, diyafram ve ciğerlerin hareketinin oluşturduğu enerjiyi toplayabilen, depolayabilen ve elektrik enerjisine dönüştürebilen implantların yaratıcısı olarak “Yılın Yenilikçisi” unvanını alan Canan Dağdeviren. Diğeri ise, görme engelli bir birey olarak kişisel deneyimlerinden yola çıkan ve sesli bir tanıma sistemi ile görme engelli kişilerin günlük faaliyetlerini kolaylaştıracak mobil bir uygulama yaratıp “Yılın Sosyal Yenilikçisi” unvanını alan Duygu Karaman. Türkiye’de düzenlenen ilk 35 Yaş Altı Yenilikçiler Yarışması’nın özel ödüllerine iki kadın yenilikçinin hak kazanması, Türkiye’deki genç kadın yenilikçi ve girişimcilerin başarısını gözler önüne serdi.
Ödül Organizasyonu: 35 Yaş Altı Yenilikçiler
Türkiye 35 Yaş Altı Yenilikçiler’in ilk temsilcileri, teknolojinin her alanından 100’den fazla adayın katıldığı, uluslararası prestije sahip yenilik uzmanlarının, akademisyenlerin ve mentorların karar verdiği zor bir seçim süreci neticesinde seçildi. MIT Technology Review Stratejiden Sorumlu Başkanı ve MIT Enterprise Forum Başkanı Kathleen Kennedy şunları belirtti:
"Kazanan on kişinin ortak noktası, yenilikçi fikirleri ve ekonomik ve sosyal kalkınma için önemli olan problemlerle başarılı ve dönüşümcü bir şekilde yüzleşebilme yetenekleri oldu."
Facebook’dan Mark Zuckerberg, Google’dan Sergey Brin ve Grafen’in öncüsü Nobel Fizik ödüllü, Konstantin Novoselov gibi yenilikçilerin seçildiği MIT Technology Review Ödülleri, yeni yeteneklerin keşfedilmesi ve teşvik edilmesinde bir dünya lideri haline gelmiş durumda. 2010 yılından bu yana, bu ödüllerin bölgesel seçim organizasyonları, dünyanın farklı yerlerinde yapılıyor: Fransa, Brezilya, Almanya, Singapur, Hindistan, Meksika ve Kolombiya, 35 Yaş Altı Yenilikçiler Yarışması’nın yapıldığı ve teknolojik ilerlemeye dünya çapında katkıda bulunup ülkelerin ve bölgelerinin geleceğini dönüştüren genç liderlerin topluma kazandırıldığı ülkeler arasında yer alıyor.
Kazanan On Kişi ve Projeleri
- Ahu Yıldız (34) – Hücre zarını taklit eden ve yeni ilaçların incelenmesini ve test edilmesini sağlayan moleküler platform
- Canan Dağdeviren (29) – Pacemaker’ın (kalp atış hızını ayarlayan aygıt) çalıştırılması için gereken enerjiyi kalp atışından alan implantlar
- Cihan Özalevli (26) – Türkiye’nin ilk solar-jeotermal hibrit tesisi
- Duygu Karaman (25) – Görme engelli kişilerin günlük hayatlarını kolaylaştıran yazılım
- Hamdi Torun (33) – Biyolojik bilim araştırmalarını iyileştiren yeni taramalı sondalı mikroskop teknolojisi
- Kaan Kayabalı (31) – Türkiye için haber ve sosyal içerikli yeni platform modeli
- Mehmet Vuran (21) – Bitki sulamanın etkinliği artırabilmek için yeraltı kablosuz bağlantı sistemi
- Sedat Nizamoğlu (32) –Yüksek etkili ve yüksek kaliteli ışık sağlayan nanokristal tabanlı LED aygıtları
- Tolga Kurt (35) – Şirketler için optimizasyon ve öngörü analizleri sunan yazılım platformu
- Umut Gürkan (33) – Orak hücre anemisinde ağrı krizlerini öngörmek ve tedaviyi takip etmek için biyoçip
MIT Technology Review Dergisi Hakkında
MIT Technology Review Dergisi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne (MIT) ait bağımsız bir yayın. 1899 yılında kurulmuş ve dünyadaki teknoloji dergilerinin duayeni. Misyonu yeni teknolojileri teşvik etmek ve bunların ticari, politik ve sosyal yansımalarını analiz etmek. Yenilikçi perspektifi, Ar-Ge ve Yenilik alanlarında teknoloji ve iş dünyasını yönlendiren iki milyondan fazla lidere erişmiş.
MIT Innovators Under 35 Turkey hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyen okurlarımız www.tr35turkey.com web adresini ziyeret edebilirler. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.