Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2014 Kazananları Belli Oldu!

KAGİDER, Garanti Bankası ve Ekonomist Dergisi işbirliği ile 2007 yılında hayata geçirilen Türkiye’nin "Kadın Girişimci Yarışması" 25 Eylül Perşembe günü Conrad İstanbul Otel’de 8. kez gerçekleştirildi.Detaylar haberimizde..

KAGİDER, Garanti Bankası ve Ekonomist Dergisi işbirliği ile 2007 yılında hayata geçirilen Türkiye’nin "Kadın Girişimci Yarışması" 25 Eylül Perşembe günü Conrad İstanbul Otel’de 8. kez gerçekleştirildi.

Birbirinden başarılı kadın girişimcileri buluşturan ödül töreninde dört kategoriden altı birinci seçildi. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, KAGİDER Başkanı Gülden Türktan ve Ekonomist dergisi Yayın Direktörü Rauf Ateş’in açılış konuşmalarının ardından kadın girişimciler ödüllerini aldılar.

KARADERE: "Bu Yola Baş Koyduk"

Ödül töreninde konuşma yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğe değindi ve şunları söyledi: “Bizi bu projede bir araya getiren, her şeyden önce kadınlara karşı duyduğumuz sorumluluk ve onların iş hayatında daha fazla yer alması gerektiğine dair farkındalığımızdı. 12 yıldır Anadolu’yu karış karış gezerek KOBİ’lerle bir araya geldiğimiz Garanti Anadolu Sohbetleri sayesinde, bu farkındalığımız iyice pekişti. Bugüne kadar düzenlediğimiz 95 toplantıda, salonun çoğunu erkeklerin oluşturduğunu görmek, bize bir şeyler yapabileceğimizi hatırlattı. Diğer taraftan, 2013 TÜİK verilerine göre Avrupa Birliği ülkeleri arasında işgücüne katılan kadın oranı en düşük ülkeyiz. Erkeklerin işgücüne katılımı, en yüksek olduğu 35-39 yaşları arasında yüzde 95.4 iken, kadınların iş gücüne katılımı, en yüksek olduğu 25-29 yaş arasında sadece yüzde 38.3... Biz Garanti olarak, toplumu oluşturan iki yarımın ancak el ele verip yürüdüğünde bir tam edeceğine, eşitsizliği yok ederek “gerçekten” gelişebileceğine inandık ve bu yola baş koyduk. Bu çabayla hayata geçirdiğimiz yarışmada, bu yıl da inanılmaz başarı hikayeleriyle karşılaştık. Tüm katılımcılara gösterdikleri cesaret nedeniyle sonsuz teşekkürler.” şeklinde konuştu.

“Kadın Duruşunun Çok Önemli Olduğuna İnanıyor ve Bulaşıcı Olmasını Diliyorum”

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’na başvuran tüm kadınları tebrik ediyorum. ‘Ben yaptım veya yapabildim’ hikayelerini, kâh alkışla kâh gözyaşıyla izledik. Her birine iyi ki varsınız ve iyi ki kadın olarak girişimcilik yoluna adım atmışsınız diyorum. Hayattaki bu kadın duruşunun çok önemli olduğuna inanıyor ve bulaşıcı olmasını diliyorum. Katılımcıları, seçilenleri ve bu amaçla çok çalışanları, herkesi tek tek tebrik ediyorum. Kadının ‘ben başardım’ demesi bizler için çok anlamlı. Girişimcilikte kadın sayısının artması için çalışan bir sivil toplum kuruluşu olarak, kadının enerjisine inanıyor ve güç birliği içinde hareket ettiğimizde aşılamayacak engel yok diyoruz. Girişimcilik serüveninizin devamında KAGİDER yanınızda olacak. Üyemiz olarak daha da çok başarılara imza atacağınızı biliyorum, bu hep böyle oldu böyle olmaya da devam edecek” şeklinde konuştu.

ATEŞ: "Farkındalık Umut Veriyor"

Capital ve Ekonomist dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş ise,konuşmasında “ABD’de son 17 yılda kadınların kurduğu şirket sayısı, ortalamının 1.5 kat fazlası düzeyinde artıyor. ABD’de 9.1 milyon kadın işletmesi var. Son 17 yılda girişim sayısı yüzde 80’lere varan oranda arttı. Bu dönemde kadınların kurduğu şirket sayısındaki artış, ulusal ortalamadan 1.5 kat daha yüksek oldu. Böylece kadınların şirketler içindeki payı yüzde 30’a ulaştı. Ancak, Türkiye’de daha yolun başındayız. Tablo iyi değil ama alınan mesafe ve yaratılan farkındalık umut veriyor. TÜİK’e göre Türkiye’de 2 milyon 591 işletme var. Bunların sadece yüzde 7.5’i kadınlara ait. Yani 195 bine yakın işletme kadınlar tarafından kurulmuş. Oran 1 yıl önce yüzde 7 idi. Küçük de olsa artış var ama yetersiz. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması ve benzer başka girişimlerle, bu oranı birkaç yıl içinde yüzde 10’un üzerine taşımamız gerekiyor” dedi.

"Kadın Girişimci" 2014’ün birincileri:

  • Türkiye’nin Kadın Girişimcisi: Göknur Atalay
  • Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi: Bedriye Hülya
  • Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi: İksir Sema Aydın ile Pınar Kaftancıoğlu
  • Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi: Başak Taşpınar Değim ile Rahşan Tan ve Leslie Kandiyoti Mori

"Kadın Girişimci Yarışması" hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyen okurlarımız www.kadingirisimciyarismasi.com web adresini ziyaret edebilirler.

Girişim Haber olarak "Kadın Girişimci Yarışması"' nda birinci olan girişimcilerimizi tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz. Haberimizi kadın girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor