Sağlık Turizminde 2023 Hedefimiz 2 Milyon Hasta, 20 Milyar Dolar Gelir!

Türkiye son yıllarda sağlık turizminin en gözde destinasyonları arasında. Hem maliyet avantajı, hem gezme fırsatı, hem de kaliteli teknolojik altyapı sunan Türkiye, uluslararası hastaların tercihlerinin başında geliyor.Detaylar haberimizde..

Sağlık turizmi dünyanın en eski turizm türlerinden biri. Antik Yunan'dan bu yana hastalar şifayı uzak yerlerde aradılar ve aramaya devam ediyorlar. Nitekim Türkiye de son yıllarda sağlık turizminin en gözde destinasyonları arasında.

Hem maliyet avantajı, hem gezme fırsatı, hem de kaliteli teknolojik altyapı sunan Türkiye, uluslararası hastaların tercihlerinin başında geliyor. Üstelik bazı alanlarda Türkiye’de tedavi olmak birçok Avrupa ülkesine göre yüzde 60’a varan oranlarda daha ucuz. Örneğin kalp by-pass operasyonu İspanya’da 39 - 43 bin dolar arasında değişirken Türkiye’de bu rakam 8 bin 500 ila 21 bin dolar arasında değişiyor. Durum böyle olunca da Türkiye’de sağlık turizmi her geçen gün büyüyor.

Son verilere göre 2013 yılında Türkiye’ye sağlık turizmi için gelenlerin sayısı 300 bini aşmış durumda. Bu rakama sağlık merkezlerinde yapılan operasyonlar da eklenince rakam 480 bine yükseliyor. Sağlık turizminden elde edilen gelir ise 2013 itibarıyla 2.5 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Hedef 2 Milyon Kişi ve 20 Milyar Dolar Gelir

Türkiye’nin sağlık turizmindeki potansiyeli rakamların bununla sınırlı kalmayacağını gösteriyor. Nitekim hedef 2023 yılında 2 milyon uluslararası hastayı Türkiye'de tedavi etmek. Bu nedenle hem turizmciler ayağında hem de sağlık sektörü ayağında çalışmalar sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın bugün itibarıyla 32 bin yatak kapasiteli hastane inşaatı halen devam ediyor. Bu inşaatların bir kısmı bu yıl, bir kısmı 2015, kalan kısmı da 2016 yılında bitecek. Ayrıca kamu-özel sektör ortaklığıyla yapılan inşaatlar var. Onlar da 2016-2017 yılında devreye girecek. Altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra sağlık turizminden gelir beklentisi 2017-2018 yıllarında 9-10 milyar dolar, 2023 yılında da 20-25 milyar dolar.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye’nin 2013 yılı itibarıyla turizm gelirlerinin 32.3 milyar dolar olduğunu anımsatarak, “Aynı dönemde sağlık turizminden elde edilen gelir 2.5 milyar dolar düzeyinde. Bu geçmiş yıllara göre çok iyi bir rakam olsa da Türkiye’nin mevcut potansiyelinin karşılığı değil. Sağlık turizminin toplam gelirleri bazı ülkelerde yüzde 20’leri aşabiliyor. Yani Türkiye’de gidilecek daha çok yol var” değerlendirmesinde bulunuyor.

Sağlık alanında yapılan yatırımlar önümüzdeki yıllar için büyük bir avantaj olarak değerlendiren Ulusoy,  turizm sektörü, Sağlık Bakanlığı ve özel sağlık kuruluşları birlikte adım atması ve ortak bir program belirlemesine işaret ederek,  “Doğru adımlar atılırsa 2023 yılı için hedeflenen 2 milyon uluslararası hasta ve 20 milyar dolar sağlık turizmi gelirine çok önceden ulaşmak mümkün” diyor.

TÜRSAB tarafından hazırlanan ‘2014 Sağlık Turizmi Raporu’, Türkiye'nin sağlık turizminde geldiği noktayı, başka ülkelerle karşılaştırmalı sağladığı tasarrufu ve hedefleri ortaya koyuyor. İşte rapordan öne çıkan başlıklar:

  • 2013'te Türkiye'ye sağlık turizmi için gelenlerin sayısı 300 bin. 2014 yılı için ise hedef 400 bin kişi. Ancak bu rakama saç ekimi, plastik cerrahi gibi sağlık merkezlerine kendi inisiyatifleriyle gelen kişiler de eklendiğinde rakam 2013 yılında bile 480 bine ulaştı.
  • Sağlık turizminden elde edilen gelir 2.5 milyar dolar. Hedef bu rakamı 2023'te 20-25 milyar dolar seviyesine çıkarmak.
  • Türkiye, diğer ülkelere kıyasla tıbbi operasyon maliyetlerinde yüzde 60'a yakın tasarruf sağlıyor. Örneğin, kalp by-pass'ı olmanın Türkiye'de faturası 8 bin 500 ile 21 bin dolar arasındayken İspanya'da 39 bin ile 43 bin dolar arasında. Almanya'da omurga füzyon ameliyatı olmak 29 bin dolar iken, Türkiye'de 7 bin dolara bu ameliyatı olmak mümkün.
  • Türkiye sadece zorunlu tıbbi operasyonlar için değil, saç ekimi ve estetik için de gözde bir destinasyon. Saç ekimi Türkiye'de ortalama 5 bin TL iken bu rakam Avrupa’da 10 bin Euro, ABD’de 30 bin dolar seviyesinde.
  • Türkiye plastik cerrah sayısı açısından bin 200 cerrah ile dünyada 9'uncu sırada yer alıyor.
  • Türkiye’de tedavi için gelen hastaların büyük çoğunluğu temmuz ayını tercih ediyor. En çok gelinen şehirler arasında ise Antalya ilk sırada yer alıyor. Bu da gösteriyor ki sağlık ve turizm aynı potada ilerliyor.
  • Hasta başına gelir 2 bin dolardan başlıyor medikal turizmde ise bu rakam ortalama 12 bin dolara kadar uzanıyor.

TÜRSAB hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen okurlarımız www.tursab.org.tr  web adresini, raporun tamamı için ise burayı ziyaret edebilirler. Haberimizi sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren girişimci ve yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 39.024 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Hizmet Sektörleri, Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor