Verilen Destekler Ar-Ge Yapacak Özel Sektörü Harekete Geçiriyor

Desteklerden yararlanan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Taş, demir-çelik sektöründeki ilk Ar-Ge merkezini faaliyete geçirdi.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleri, Ar-Ge merkezi kurmak isteyen özel sektörü hareketlendirdi. Detaylar haberimizde..

Desteklerden yararlanan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Taş, demir-çelik sektöründeki ilk Ar-Ge merkezini faaliyete geçirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleri, Ar-Ge merkezi kurmak isteyen özel sektörü hareketlendirdi.

Gerek vergisel teşvikler gerekse de sigorta primi destekleri ile söz konusu merkezlerin kurulabilmesi için zorunlu olan araştırmacı sayısının düşürülmesi, başvuruları artırdı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ülkenin 2023 yılı hedefleri kapsamında Ar-Ge merkezlerinin sayısının artırılması için yoğun bir çalışma yürütüyor. 2023'te Ar-Ge harcamasının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının yüzde 3 seviyelerine ulaşmasını hedefleyen Bakanlık, desteklerle bunun yüzde 2'sinin özel sektör tarafından karşılanmasını bekliyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bu kapsamda sağlanan teşvik ve muafiyetler, özel sektörün Ar-Ge alt yapısının oluşması açısından büyük önem arz ediyor. Ar-Ge merkezlerine ilişkin destek ve teşviklere yönelik uygulama ve denetim usul ile esaslarını düzenleyen "Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği" ile söz konusu merkezlere sağlanan destekler, özel sektörün bu alanda önünü açıyor.

Ar-Ge Merkezi Belgesi verilen işletmeler, yaptıkları Ar-Ge ve yenilik projeleriyle ilgili harcamaları için hem vergisel teşvik hem de sigorta primi desteği alıyor.

Öte yandan, haziran ayında yapılan düzenleme ile Ar-Ge merkezlerin kurulabilmesi için zorunlu olan araştırmacı sayısının 50'den 30'a düşürülmesi de özel sektöre önemli bir katkı sağladı ve bu alandaki başvuruları artırdı. Söz konusu desteklerden yararlanan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ, demir-çelik sektöründeki ilk Ar-Ge merkezini faaliyete geçirdi.

8 Firma Onay Bekliyor, 30'un Üzerinde Firma ile de Görüşmeler Sürüyor.

Türkiye'de şu anda özel sektöre ait ve Bakanlık tarafından belgelendirilmiş 163 Ar-Ge merkezi bulunuyor. Son destekler sayesinde artan ilgiyle birlikte resmi başvurularda artış oldu ancak asıl artış, Bakanlıkla görüşmeye gelen orta ölçekli firma sayısında yaşandı. Ar-Ge merkezi kurmak isteyen ve resmi başvurusu değerlendirme aşamasında olan 8 firma, Bakanlıktan onay bekliyor. Bakanlık yetkilileri, 30'ün üzerinde firma ile de görüşmelerini sürdürüyor.

En Çok Ar-Ge Otomotiv Yan Sanayisinde

Özel sektör Ar-Ge merkezlerinin sektörel dağılımına bakıldığında otomotiv yan sanayisi öne çıkıyor. Söz konusu 163 merkezin ilk 5 sırasında;

  • 42'si otomotiv yan sanayisi,
  • 14'ü savunma sanayisi,
  • 12'si otomotiv,
  • 12'si yazılım
  • 11'i kimya

alanında faaliyet gösteren merkezler yer alıyor.

En Araştırmacı İl İstanbul

Bu merkezlerin illere göre dağılımında İstanbul, rakiplerine önemli bir fark atıyor. Özel sektör Ar-Ge merkezlerinin 48'i İstanbul'da bulunuyor. Listede İstanbul'u 22'şer merkez ile Bursa ve Kocaeli izliyor. Ankara'da 18, İzmir'de 13 adet Bakanlık tarafından belgelendirilmiş özel sektöre ait Ar-Ge merkezi yer alıyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor