Rekabet gücünün önemli bileşeni Makroekonomik ortam endeksin de artış gösteren Türkiye 144 ülke arasında bir basamak gerileyerek 45. sırayı aldı. Detaylar haberimizde..
Rekabet gücünün önemli bileşeni Makroekonomik ortam endeksin de artış gösteren Türkiye 144 ülke arasında bir basamak gerileyerek 45. sırayı aldı
Temel Bulgular:
- Küresel Rekabet Raporu 2014-2015, uzun vadeli ekonomik büyüme için gerekli yapısal reformların belirlenmesi ve uygulanmasında ilerlemeyi yetersiz bulmakta.
- İsviçre Küresel Rekabetçilik Endeksi sıralamasında raporun üstünde kalmış olup; ABD ve Japonya üst üste iki yıldır sıralamada yukarı çıkmakta.
- İnovasyon, yetenek geliştirme ve kurumsal güç, dünyanın en rekabetçi ekonomilerinin belirlenmesinde belirleyici bir rol oynamaya devam etmekte.
İsviçre’de yerleşik olan Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) 2014-2015 Küresel Rekabet Gücü Raporu sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Rekabet gücü sıralamasında bu yıl dikkate alınan 144 ülke arasında İsviçre yeniden ilk sırayı aldı. İkincilik ve üçüncülük ise sırasıyla Singapur ve ABD arasında paylaşıldı. Rekabet gücünde ilk 10 sırayı paylaşan ülkeler ve rekabet gücü sıralamasında konumları aşağıdaki tabloda mevcut.
Küresel Rekabet Gücü Endeksi’ne göre; ABD rekabetçilikteki yerinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilerleme kaydetmiş, iki sıra yükselerek üçüncülüğe yerleşmiş ve kurumsal çerçeve ve inovasyon puanlarını yükseltmiş.
Dünyanın en büyük gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin bazıları rekabet gücünün artırılması konusunda güçlüklerle karşılaşmaya devam etmekte.
- Suudi Arabistan (24.),
- Çin (28.)
- Türkiye (45.),
- Güney Afrika (56.),
- Brezilya (57.),
- Meksika (61.),
- Hindistan (71.)
- Nijerya (127.)
sırada olup sıralamada her ülkede düşüş gözlemleniyor. Çin ise tam tersine, bir basamak yukarı çıkarak, BRICS ülkesi ekonomilerinin en yükseği olarak sıralamada yerini almış.
Türkiye Değerlendirmesi:
Raporda Türkiye ile ilgili değerlendirmeye gelince; Türkiye’nin 2013 itibariyle satın alma gücü paritesine göre 827.2 milyar ABD dolarlık bir GSYİH büyüklüğüne, kişi başına düşen 10.815 ABD dolarlık bir gelire, Türkiye’nin GSYİH’sinin dünya toplamında %1.35’lık bir paya sahip olduğu hatırlatılıyor.
2014-2015 dönemi Küresel Rekabetçilik Endeksi hesaplamalarına göre Türkiye 144 ülke arasında 45. Sırada yer alıyor. Türkiye bir önceki yıl 148 ülke arasında 44., ondan önceki yılda ise 144 ülke arasında 43. sırada konumlanmıştı. Geçen yıl olduğu gibi Küresel Rekabetçilik Endeksi’nin içinde bulunan bileşenler arasında en iyi performans pazar büyüklüğü kaleminde gösteriliyor. Türkiye pazar büyüklüğünde en rekabetçi 16. ekonomi olurken, en kötü performans yeniden 131. sıra ile işgücü piyasasının etkinliği kaleminde görülüyor.
Aşağıdaki tablo, Küresel Rekabetçilik Endeksi’nin hesaplanmasında kullanılan bileşenlerin bir bölümünde Türkiye’nin yeri hakkında bilgi vermekte. Tabloda da görüldüğü üzere; bir önceki yıla göre en önemli iyileşmeler makroekonomik ortam, yüksek öğretim ve işbaşında eğitim de görülmüş olup, emtia-mal piyasalarının etkinliği ve Pazar büyüklüğü endekslerinin sabit kaldığı görülüyor.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.