Dünyanın En Büyük 250 İnşaat Firmasının 42 Tanesi Türk!

Geçtiğimiz yıl uluslararası bir inşaat sektörü dergisinin "dünyanın en büyük 250 firması" sıralamasında, listede 38 firmayla yer alan Türkiye, bu yıl firma sayısını 42'ye çıkardı.Detaylar haberimizde..

Geçtiğimiz yıl uluslararası bir inşaat sektörü dergisinin "dünyanın en büyük 250 firması" sıralamasında, listede 38 firmayla yer alan Türkiye, bu yıl firma sayısını 42'ye çıkardı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında 42 Türk firmasının bulunduğunu belirterek, bu sayı ile Türkiye'nin, Çin'in ardından 2. sıradaki yerini koruduğunu bildirdi. Zeybekci, yazılı açıklamasında, uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record'un (ENR) yaptığı dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması sıralamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

52. Sırada ENKA Var

Listenin zirvesinde 62 firma ile Çin'in yer aldığını belirten Zeybekci, bu ülkeyi sırasıyla Türkiye ve ABD'nin takip ettiğini ifade etti. Türkiye'nin listede 42 firma ile yer aldığını aktaran Zeybekci, şunları kaydetti: "İlk 100 firma arasında 4 Türk firması yer alırken, liste genelinde ise 42 Türk firması bulunuyor. Bu sayı ile Türk müteahhitlik firmaları, Çin'in ardından 2. sıradaki yerini korudu. Listenin ilk 100'ü arasında bu yıl 52. sırada ENKA, 53. sırada Rönesans, 83. sırada TAV ve 86. sırada Polimeks yer aldı. Söz konusu listede yer alan Türk müteahhitlik firmalarının uluslararası pazarlarda elde ettikleri gelirler 20,4 milyar dolar oldu. Böylece firmalarımız, gelirlerini bir önceki döneme göre yüzde 21,4 artırdı. Türk müteahhitlik firmalarının gelirlerinin, listedeki firmaların toplam gelirleri içerisindeki payı da yüzde 3,3'ten yüzde 3,8'e çıktı. Firmalarımızın 2013 yılında en fazla gelir elde ettikleri pazarlar ise sırasıyla, 8,2 milyar dolar ile Rusya Federasyonu'nun da içerisinde yer aldığı Avrupa, 6,3 milyar dolar ile Ortadoğu, 3,6 milyar dolar ile Türki Cumhuriyetlerin de yer aldığı Asya ve 2,1 milyar dolar ile Afrika pazarları oldu."

Yurt Dışı Gelirler Yüzde 6,4 Arttı

Listede yer alan müteahhitlik firmalarının toplam yurt dışı gelirlerinin yüzde 6,4 artış kaydederek 2013 yılında 544 milyar dolara ulaştığını ifade eden Zeybekci, bölgeler itibariyle bakıldığında uluslararası proje gelirlerinde

  • Sahraaltı Afrika'da yüzde 19,9,
  • Latin Amerika'da yüzde 14,6,
  • ABD'de yüzde 9,7,
  • Avrupa'da yüzde 9,
  • Asya'da yüzde 5,7
  • Avustralya'da yüzde 5,7

artış gerçekleştiğini bildirdi.

Müteahhitlik sektörünün, Türkiye'yi dünyada en güzel temsil eden sektörlerin başında geldiğini belirten Zeybekci, açıklamasını şöyle tamamladı: "Dünyanın dört bir yanında proje üstlenen müteahhitlik sektörümüz bir taraftan inşaat malzemeleri ihracatımızı artırırken, diğer taraftan istihdam sağlayarak Türkiye ekonomisine büyük destek veriyor. Ekonomi Bakanlığı olarak müteahhitlik sektörümüzün bulundukları ülkelerde yaşadıkları sorunları çözüme kavuşturmak öncelikli görevlerimiz arasındadır. Müteahitlerimize destek olmak için pek çok ülkeye organizasyonlar yaparak, yeni proje üstlenmelerine destek oluyoruz. Bundan sonraki süreçte de destek olmaya devam edeceğiz. ENR'nin listesine yer alan firmalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyor, dünyayı inşa etmeye devam etmelerini istiyorum."

The Top 250 International Contractors listesinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca ENR'ın dünya inşaat sektörüyle ilgili diğer liste çalışmalarına da bu sayfadan bakabilirsiniz.

Güncelleme (07.09.2014): Dünyanın zirvesine oynayan bir sektörde bulunan inşaat firmalarımızın çalışanların çalışma koşullarına ve güvenliklerine önem vererek projelerini başarıyla hayata geçirmelerini temenni ediyoruz.

TİM TV kaynaklı haberimizi inşaat sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor