İhtisas Teknoparkları'na İlk Adım Finans Teknoparkları İle Atılıyor!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla Türkiye'nin ilk tematik teknoparkı olan Finans Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin, Boğaziçi Üniversitesi ve Borsa İstanbul işbirliğiyle kurulacağını duyurdu. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla Türkiye'nin ilk tematik teknoparkı olan Finans Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin, Boğaziçi Üniversitesi ve Borsa İstanbul işbirliğiyle kurulacağını duyurdu.

Finans teknoparkları ile ilgili gelişmeyi yorumlayan Sistem Global Danışmanlık Kurucu Ortağı Hüseyin Karslıoğlu, “İhtisas teknoparkları yurt dışına entegrasyonu için çok önemli bir adım. Finans teknoparkının yerli ve yabancı firmaların aynı potada eridiği ve sinerjik sonuçların daha yoğun olduğu bir akademi-sanayi-kamu işbirliği zemini olacağına inanıyoruz.” dedi. Finans teknoparkının finans dünyası ile ilgili direkt ve dolaylı her türlü proje, ürün ve sürecin geliştirilmesi amacını taşıdığını vurgulayan Karslıoğlu, “Akademik ve entelektüel birikimin temsilcisi Boğaziçi Üniversitesi ile işin sanayisini temsil eden Borsa İstanbul’un ortak çalışması sonucu kurulacak teknopark “üniversite/sanayi işbirliği”nin reelleşmesi için de önemli bir adım oluşturuyor.” dedi.

Sırada Medikal, Biyomedikal ve İlaç Sanayi Var

Finans teknoparkının tematik teknoparklar konusunda bir ilk adım olduğunu vurgulayan Hüseyin Karslıoğlu, medikal, biyomedikal ve ilaç sektörlerinin de teknoloji geliştirme bölgesi disiplinine ve ihtiyacına sahip olduğunu söyledi.

Devamında kimya ve makina sanayisinin de özel teknopark zemininde Ar-Ge çalışmalarını hak ettiğini belirten Karslıoğlu, “Son 10 yılda atılan irili ufaklı yüzlerce adımla Ar-Ge’nin gelişimdeki yerinin daha iyi algılanması sağlandı. Şu anda Türkiye, dünya inovasyon indekslerinde 3. dünya ülkeleriyle aynı kategoride. Bunu değiştirmek için atılacak her adımın içinde ve yanında olmak istiyoruz. 20 yıla yakın bir süredir, kamunun, sanayinin ve akademik dünyanın arasında entegratör firma olarak görev yapıyoruz. Tematik teknoparkların gelişimi ile ilgili de aktif görev almayı planlıyoruz. Zaten ilgili müşterilerimizin bu olanaklardan verimli biçimde faydalanması konusunda yoğun bir çalışma içindeyiz.” dedi.

Finans Teknopark’ı Boğaziçi Üniversitesi ve Borsa İstanbul işbirliği ile kurulacak olup, Türkiye’nin ilk tematik teknoparkı olacak. Finans sektörüne özgü bu ilk Teknoloji Geliştirme Bölgesinde finans sektöründe yapılan Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanun kapsamında vergisel muafiyetler sağlanacak. Bu doğrultuda Teknoloji Geliştirme Bölgesinde konumlanan şirketlere Kurumlar Vergisi istisnası, Gelir Vergisi istisnası, Sigorta Primi desteği ve KDV  istisnası gibi teşvik ve destekler sağlanacak.

Finans Teknoparkı ile Türkiye’deki teknopark sayısı 59’a yükselmiş oluyor. 18 Haziran tarihli Resmi Gazete yayınını buradan inceleyebilirsiniz.

Haberimizi Finans sektöründe faaliyet gösteren profesyonel ve girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor