Türk Göçmenler Girişimcilikte Almanya’nın Lokomotifi Oluyor!

Almanya’da hükümet ülkenin tıpkı 60 ve 70’li yıllarda olduğu gibi yeni bir “Girişimcilik Dönemi”ne ihtiyaç duyduğunu belirtirken ülkede girişimcilik ruhunu başta Türkler olmak üzere yoğunlukla göçmenlerin temsil ettiği ortaya çıktı. Detaylar haberimizde..

Almanya’da hükümet ülkenin tıpkı 60 ve 70’li yıllarda olduğu gibi yeni bir “Girişimcilik Dönemi”ne ihtiyaç duyduğunu belirtirken ülkede girişimcilik ruhunu başta Türkler olmak üzere yoğunlukla göçmenlerin temsil ettiği ortaya çıktı. Förderbank KfW’nin aktüel rakamlarına göre 2013 yılında kurulan firmaların yüzde 21’i göçmenler tarafından açıldı.

Almanya’da istatistikler göçmenlerin, yerli topluma oranla çok daha büyük girimcilik ruhuna sahip oluduğunu ortaya koydu. Rakamlara göre ülkede kurulan işletmelerin yüzde 21’ini başta Türkler olmak üzere göçmen kökenliler kuruyor.

Federal Koalisyon Hükümeti (CDU/CSU-SPD) de koalisyon sözleşmesinde Almanya’nın yeni bir “Girişimcilik Dönemi”ne ihtiyaç duyduğunu vurgulamıştı.

Verilere göre Almanya’da firma kurma alanına ise göçmenler dagmasını vuruyor. Förderbank’ın KfW aktüel rakamlarına göre; 2013 yılında Almanya’da kurulan firmalar arasında göçmenlerin firma kurma oranı yeni bir rekor. Buna göre geçtiğimiz yıl ülkede kurulan firmaların yüzde 21’ini göçmenler hayata geçirmiş. Söz konusu oran 2012 yılında ise yüzde 19.

KfW raporunda uzmanlar, “Göçmenler girişimcilikte Almanya’nın taşıyıcı direği konumunda” tespitine yer verdi. Konuyu sayfalarına taşıyan Spiegel Online, “Hükümete göre Almanlar daha fazla firma kurmalı. Bu noktada göçmenlerden öğrenebilirler” dedi.

Rakamlara göre 2013 yılında Almanya’da toplam 868 bin kişi kendi işini kurma girişiminde bulunmuş. Bu ise bir önceki yıla göre 93 bin daha fazla yeni işletme açılması anlamına geliyor. Öte yandan KfW rakamlarına göre Almanya’da gençler arasında göçmen kökenlilerin firma kurma oranı en fazla 2008 ile 2013 yılları arasında gerçekleşti. Bu yıllar arasında Türk kökenli genç girişimcilerin kurduğu firmalar toplamın yüzde 21’ini oluşturdu.

Türkleri yüzde 10 ile Rus, onları yüzde 7 ile Polonyalı, onları ise yüzde 5 ile İtalyan vatandaşı girimciler takip ediyor. Rakamları değerlendiren KfW raporunda uzmanlar, “Göçmenler yüksek girişimci ruhu ve kendi işyerine sahip olma motivasyonu ile istihdam alanları da oluşturarak Almanya’da yeni firmalar kurma alanının taşıyıcı direği konumundadırlar” dedi.

Göçmen kökenlilerin yeni bir iş yeri kurma konusunda çok daha istekli olduğuna dikkat çeken KfW, “Göçmenler yeni bir işletme kurma projesiyle çok daha sıklıkla geliyorlar. Bu işletmelerde örneğin yeni çalışanlar istihdam ediyorlar. Göçmenler, yaptıkları yatırım bazen yanlış alana olsa da büyük bir motivasyonla hareket ediyor” dedi.

Diğer yandan KfW, kurulan işletmeden geriye dönüş konusunda da kısmı artış gözlendiğine dikkat çekiyor. Buna göre yeni kurulan bir işletmenin ilk üç yıl içinde kapanma oranı ortalama yüzde 30 iken, göçmen kökenlilerin kurduğu iş yerlerinde bu oran yüzde 39’a yükseliyor.

Zaman-online.de kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 6.183 kişi okudu.
Kategori: Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor