All Energy Turkey: Türkiye Bölgesinin Enerji Merkezi Olacak!

All Energy Turkey 2014 fuar ve kongresi çatısı altında bir araya gelen enerji piyasasının önde gelen temsilcileri, doğalgaz ve elektrik ticaretinde Türkiye’nin bulunduğu bölgede çok önemli bir merkez olma potansiyeli olduğunu söyledi. Detaylar haberimizde..

All Energy Turkey 2014 fuar ve kongresi çatısı altında bir araya gelen enerji piyasasının önde gelen temsilcileri, doğalgaz ve elektrik ticaretinde Türkiye’nin bulunduğu bölgede çok önemli bir merkez olma potansiyeli olduğunu söyledi. Enerji piyasasının önde gelen isimleri, enerji piyasasının bu vizyona uygun olarak düzenlenmesi için Türkiye’nin gerekli adımları atması gerektiğini belirtti.

19 Ağustos 2014 ve 24-25 Eylül 2014 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek üst düzey bir fuar ve kongre olan All Energy Turkey 2014’e ilişkin basın toplantısı bugün İstanbul’da gerçekleştirildi.

All Energy Turkey 2014’ün ortak ve destekleyen kuruluşların temsilcilerinin yer aldığı basın toplantısında Palmet İş Geliştirme ve Enerji Projeleri Direktörü ve Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan Arkış, Akenerji Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Selim Güven, Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkan Yardımcısı Mustafa Karahan, Borsa İstanbul Araştırma ve İş Geliştirme Bölüm Müdürü Dr. Murat Mazıbaş, EWE Turkey Holding Genel Müdürü Dr. Frank Quante ve Informa konferanslardan sorumlu Başkan Yardımcısı Christina Sternitzke Türkiye’nin enerji piyasası konusundaki görüş ve beklentilerini anlattı.

Basın toplantısı, etkinliğe ev sahipliği yapan Informa Exhibitions’un başkan yardımcısı Christina STERNITZKE’nin  “hoşgeldiniz” konuşması ile başladı. Sternitzke, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, TÜSİAD, Borsa İstanbul, ETD ve EWE gibi kuruluşların bilgi birikimi ve deneyimi ile hayata geçen All Energy Turkey 2014 fuar ve kongresine bu yıl  60’dan fazla firmanın, yaklaşık 40 ülkeden 2000’den fazla misafirin katılmasının beklendiğini söyledi. Kongredeki temel konu başlıklarının enerji piyasasının liberalizasyonu, meclise sevk edilen doğalgaz piyasası düzenleme kanununda değişiklik getiren yasa tasarısı, enerji borsasına ilişkin düzenleme ve beklentiler ve enerji ticaretinin yasal boyutları olarak sıralayan Sternitzke, “Yerli firmalar, kamu kurumları, ilgili kuruluşlar, enerji ticaretinin hem arz talep kısmının aktörlerini bir araya getirecek bu etkinlikte bu temel konu başlıkları kapsamlı bir şekilde ele alınacak ve bu, alanında bir ilk olacaktır” dedi.

All Energy Turkey 2014 etkinliğinin ortakları arasında yer alan Enerji Ticareti Derneği’nin (ETD) Başkan Yardımcısı Mustafa KARAHAN da Türkiye’nin enerji merkezi olma hedefinin Türkiye’nin enerjide arz güvenliğini sağlama ve cari açığı kapatma hedeflerine katkıda bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin özellikle transportasyonu sorunlu olan elektrik ve doğalgaz için merkez olma potansiyelinin büyük olduğuna dikkat çeken Karahan, bunun için serbest piyasa şartlarını yakalamanın zorunlu olduğunu vurguladı.  KARAHAN, “Serbest piyasa için arz ve talebe dayalı rasyonel bir fiyat mekanizması, şeffaflık ve serbest rekabet sağlanması şarttır. Meclise gelen doğalgaz yasası, fiilen kurulma aşamasına gelen enerji borsası bu yolda atılmış çok önemli adımlardır. All Energy Turkey 2014 de bu kritik konuların tartışılacağı çok önemli bir platform olacaktır.” diye konuştu.

All Energy Turkey 2014’ün sponsorları arasında yer alan EWE Turkey Holding’in Genel Müdürü Dr. Frank QUANTE yabancı sermaye gözüyle Türkiye’deki enerji piyasası hakkında değerlendirmelerde bulundu. 2014 yılının hem enerji sektöründe hem Türkiye’de hem de Türkiye’nin Ukrayna ve Ortadoğu gibi yakın çevresinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olduğuna dikkat çeken Quante, “Rusya’nın şu anda Batı dünyasında yarattığı algı nedeniyle Türkiye’nin enerji merkezi olması Avrupa Birliği açısından her zamankinden daha önemli. İsrail’den Irak’tan Avrupa’ya gelecek gelecek gaz için Türkiye çok büyük bir alternatif oluşturuyor. Burada Türkiye’ye düşen şey kendisini buna en iyi şekilde hazırlamak ve gereken adımları hızla atmaktır. Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) kurulması uluslararası sermaye için çok önemli. Doğalgaz piyasası kanun taslağı bizim beklediğimiz önemli adımlardan biri ama son adım olmamalı. Yabancılar Türkiye’ye yatırım yapmak istiyor. Ev ödevinizi yaparsanız enerji merkezi olmak sizin için çok kolay olacak.” dedi. Quante, All Energy Turkey 2014’ün bu piyasanın tüm taraflarını biraraya getirerek büyük bir başarı yakaladığına da vurgu yaptı.

Palmet İş Geliştirme ve Enerji Projeleri Direktörü ve Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan ARKIŞ ise ağırlıkla doğalgaz piyasası üzerinde durduğu konuşmasında Türkiye’nin doğalgaz merkezi olması için doğalgaz yasa tasarısında özel sektöre ters gelen bazı düzenlemeler olduğunun altını çizdi. Arkış, “Türkiye’nin enerji merkezi olması için özel sektörün yaptığı yatırımlar karşısında, piyasanın tahmin edilebilirlik, güvenlik ve şeffaflığının sağlanması gerekir ama bu adımların yeterince atılmadığını görüyoruz. Türkiye, kaynak ve tüketici arasındaki özel konumu nedeniyle enerji ticareti üzerinde inisiyatif kullanabilir. Türkiye’nin doğalgaz merkezi olması için EPİAŞ’ın doğru yapılandırılması gerekiyor.

Akenerji Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Selim GÜVEN ise özel sektör açısından Türkiye’nin enerji piyasasındaki beklentilerine değindi. 2001’den bu yana enerji piyasasının liberalizasyonunda önemli adımların atıldığına değinen Güven, EPİAŞ’ın kurulmasının da bu süreçte önemli bir adım olduğunu kaydetti. Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar vizyonunda oluşan enerji pazarının merkezinin Türkiye olması için en önemli adımın EPİAŞ’ın kurulması olduğunu söyleyen Güven, “EPİAŞ’ın kurulması bütün paydaşlar tarafından sevinçle karşılandı ama bununla bitmiyor aksine yeni başlıyor. EPİAŞ’ın yönetim, organizasyon, denetim mekanizmaları tüm paydaşların görüşlerinin alınarak yapılandırılmalıdır.  Bu sürece biz de özel sektör olarak katılmak istiyoruz.” dedi.

Toplantıda son olarak konuşan Borsa İstanbul Araştırma ve İş Geliştirme Bölüm Müdürü Dr. Murat MAZIBAŞEPİAŞ’ın yüzde 30 ortağı olacak Borsa İstanbul’un hem Türkiye hem bölge için önemli bir emtia borsası olmasına katkıda bulunacağını belirtti. Mazıbaş, “Topraklardan boru hatlarının geçmesi ya da enerji transferinin gerçekleştiği bir koridor olması Türkiye’yi enerji merkezi yapmaya yetmez. Burada fiyatların oluşması, ticaretin, işlemlerin gerçekleşmesi, arz ve talebin buluşması gerekiyor. Borsa İstanbul olarak finansal piyasalar dışındaki, ekonominin diğer alanlarında da piyasa geliştirme hedefimize uygun olarak,  enerjinin türev ürünleri için piyasa oluşturma konusunda. EPİAŞ’a yönetim, gözetim ve denetim açısından da destek olacağız. “ dedi.

24-25 Eylül 2014 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan All Energy Turkey 2014, enerjinin her alanında çalışan profesyoneller için hem ulusal hem de uluslararası ölçekteki en önemli enerji etkinliklerinden biri. Bu yılki etkinliğe 2.500’ün üstünde ziyaretçi ve 30 konuşmacının katılımının beklendiği All Energy Turkey 2014’te, Borsa İstanbul’un CEO’su İbrahim TURHAN ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa YILMAZ konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlik, devlet kurumları ve dünya çapındaki enerji firmalarının üst düzey temsilcilerini de ağırlayacak.

All Energy Turkey 2014 hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyen okurlarımız www.all-energy-turkey.com web adresini ziyaret edebilirler

Haberimizi enerji sektöründe faaliyet gösteren profesyonel ve girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor