Borsa İstanbul'da Girişimcilik Ekosistemi İçin Özel Pazar Kurulacak!

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, kuruluş aşamasındaki şirketlere yatırım yapan melek yatırımcılar ve girişim sermayesi ortaklıkları ile yatırım yapacakları şirketleri bir araya getirecek "Özel Pazar" adlı yeni bir pazarın borsa bünyesinde açılacağını söyledi. Detaylar haberimizde..

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, kuruluş aşamasındaki şirketlere yatırım yapan melek yatırımcılar ve girişim sermayesi ortaklıkları ile yatırım yapacakları şirketleri bir araya getirecek "Özel Pazar" adlı yeni bir pazarın borsa bünyesinde açılacağını söyledi.  Yeni kurulan şirketlerin Özel Pazar'da yatırımcı bulması ve büyüme sürecinin sağlanmasının yanısıra 3-5 yıl içinde Borsa İstanbul'da halka açılması hedefleniyor.

Turhan, Avrupa Erken Aşama Yatırımları Finansmanını Destekleme İş Birliği Protokol'ünün imza töreninde yaptığı konuşmada, Ekim ayında İstanbul'da bir girişimcilik zirvesi düzenleneceğini ifade etti.

Turhan, "Akabinde açacağımız girişimcilik araştırmaları merkezi ve bu protokolü daha da güçlendirecek bir adım olarak private market olarak adlandırılan özel pazarın, yani girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının ve melek yatırımcıların yatırım yapacakları şirketlerle doğrudan, çok daha etkin ve güvenli bir platformda bir araya gelmesini sağlayacak piyasamızın açılışı olacak" dedi.

Borsa İstanbul ile Avrupa Erken Aşama Yatırımcıları ve Melek Yatırımcılar Ticaret Örgütü (EBAN) ve Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği (TBAA) arasında bugün yapılan protokol ile yatırımcıların ve girişimcilerin finansmana ulaşımındaki sorunların giderilmesi için ortak hareket edilmesi hedefleniyor. Kuruluş aşamasındaki şirketlere erken dönemde yatırım yapan yatırımcılar melek yatırımcı olarak adlandırılıyor. Genellikle yatırım yaptıkları sektörde profesyonel deneyimi olan melek yatırımcılar şirketlere bilgi birikimi desteği de sunuyor.

Hazine tarafından onaylanan melek yatırımcılar belirli kıstaslara uyan erken aşamadaki şirketlere yaptıkları yatırımlarında yüzde 75 oranında vergi indirimi alabiliyor. Girişim sermayesi şirketleri ise melek yatırımcılara kıyasla daha büyük ölçekli şirketlere yatırım yapıyor.

Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Baybars Altuntaş, Türkiye'de yaklaşık 220 melek yatırımcı olduğunu belirtirken, geçen yıl Türkiye'deki erken aşama şirketlere melek yatırımcılar tarafından 150 milyon euro değerinde yatırım yapıldığının tahmin edildiğini söyledi.

Altuntaş, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yapılan yatırımın dörtte birinin bilişim ve mobil teknoloji alanındaki, dörtte birinin ise biyoteknoloji alanındaki şirketlere yapıldığını ifade etti.

Yeni Piyasa Melek Yatırımcı Ve Nitelikli Yatırımcılar İçin

Sermaye arayan girişimcilerin ve hızlı büyüme aşamasında olan şirketlerin halka arz yerine az sayıda melek yatırımcı veya girişim sermayesi ortaklığına yüksek oranda hisse satmak istediğini ifade eden Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yılmaz, yeni kurulacak özel pazarda bu şirketler ile nitelikli yatırımcıların bir araya getirileceğini söyledi.

Özel Pazar adı verilen pazarın Ekim ayında sonunda faaliyete geçeceğini ifade eden Yılmaz, "Bu platformda şirketler önce bilgilerini paylaşacak. Şayet yatırımcı şirketle ilgileniyorsa bir niyet mektubu gönderecekler. Daha sonra veri odası ve pazarlık aşamalarına geçilerek işlem gerçekleşecek" dedi.

Özel pazarda yatırımcı arayan şirketlerin ve yatırımcıların bir listesinin bulunacağını ifade eden Yılmaz, bu sayede iki tarafın da yatırım maliyetlerinin azalacağını ifade etti. Yılmaz, özel pazar ile yeni kurulan şirketlerin daha sonra Borsa İstanbul'da halka açılmasının hedeflendiğini ifade ederek, "Şirketlerin sağlıklı büyümesinin sağlanmasını ve ilerleyen 3-5 yıl içinde borsada halka açılmasını bekliyoruz" dedi.

Dünya kaynaklı haberimizi ekosistemimizdeki tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor