Avrupa’dan Türk Bilim İnsanlarına 7,8 Milyon Avro’luk Destek!

Türkiye'de TÜBİTAK'ın koordine ettiği ve dünya çapındaki en iyi araştırmacıların desteklendiği Avrupa Araştırma Konseyi (ERC), 4 Türk bilim insanına 7,8 milyon Avro’luk Ar-Ge desteği verecek. Detaylar haberimizde..

Avrupa Birliği’nin yeni dönem Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı Horizon 2020’nin önemli alt programlarından biri olan ERC Programı ile başarılı, genç ve kıdemli araştırmacılar destekleniyor. Nobel ödüllü bilim insanlarının da yararlandığı program kapsamında Türkiye’den ilk kez 2012 yılında Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Bayındır ve Koç Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Pekkan destek aldı. Bu yıl ise 4 bilim insanı 5 yıl sürecek prestijli desteği almaya hak kazandı.

 Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan Ürey 2,5 milyon Avro ve yine aynı bölümden Prof. Dr. Özgür Barış Akan 1,8 milyon Avro, Bilkent Üniversitesi Fizik ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümleri’nden Doç. Dr. F. Ömer İlday 2 milyon Avro, Bilkent Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde Yrd. Doç. Dr. Ebru Erbay ise 1,5 milyon Avro’luk destek alacak. Böylece 4 proje için toplam 7,8 milyon Avro’luk bütçe Türkiye’ye aktarılacak.

Türkiye’de TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi’nce (UKO) koordine edilen program, Avrupa ve Türkiye dışındaki araştırmacılara açık ve bu özelliğiyle Amerika’dan Türkiye’ye tersine beyin göçünü de destekliyor. TÜBİTAK, Türk araştırmacıların ERC desteklerinden yararlanması için proje önerisi hazırlanmasında ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor.

3D Uygulamalarında Yeni Görüntüleme ve İzleme Teknolojileri

Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Ürey, Wear3D isimli ERC projesi kapsamında artırılmış gerçeklik ve 3 boyutlu uygulamalar için yeni görüntüleme ve izleme teknolojilerinin geliştirilmesini hedefliyor. Gözlük gibi giyilebilir ekranlara yeni bir boyut kazandıran proje, çok yüksek ışık verimi ve geniş görüş alanı elde ederek, ileride akıllı mobil cihazlar ile büyük ekran tecrübesini birleştirecek. Bu tür ekranlar sayesinde ileri derece göz kusurları olan bazı hastaların daha rahat görmeleri sağlanabilecek.

Wear3D projesi kapsamında yetiştirilecek insan gücü ile Türkiye’de display endüstrisinin ileri araştırma yeteneği kazanmasına ve güçlenmesine de katkı sağlanacak. Projenin, ileride ülkemizde “Advanced Display Technologies” konusunda bir araştırma merkezi kurulması konusunda öncülük yapması öngörülüyor. Böylece display ve LCD TV teknolojilerinde dışa bağımlılık daha da azaltılabilecek.

Prof. Ürey, projesi için Advanced Grant kategorisinde 2,5 milyon Avro’luk destek alacak. 1 Ocak 2014’te başlayan projenin Aralık 2018’de tamamlanması hedefleniyor. Wear3D projesi hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Nanoağlar, Sinir Sistemi Tedavilerine Işık Tutacak

Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özgür Barış Akan’ın MINERVA isimli ERC projesi kapsamında, biyolojik-esinli nanoağlar ve bilişim-esinli nörolojik tedavi için sinir sisteminin haberleşme kuramsal temellerinin incelenmesi hedefleniyor. İnsan vücudundaki sinir sisteminin temellerinin haberleşme ve ağ kuramları ile anlaşılabilmesi projenin çıkış noktasını oluşturuyor. Bu sayede, hem ileri biyolojik sistemlerin çalışmalarından esinlenen nano haberleşme teknolojileri tasarlanacak hem de halen tedavisi mümkün olmayan haberleşme temelli nörolojik sorunlara bilişim tabanlı çözüm yaklaşımların geliştirilmesinin önü açılacak. Ayrıca, omurilik felci gibi sinir sistemi hastalıkları için haberleşme yetenekli nano-implant geliştirilmesi de hedefleniyor.

Gelecek nesil nano haberleşme ağları için haberleşme kuramsal temeller ve biyolojik-esinli çözümlerin geliştirilmesi sayesinde; vücut içi akıllı ilaç dağıtımı, yan etkisiz kanser tedavisi, hücresel doğrulukta sürekli sağlık izleme, halen tedavi edilemeyen sinir sistemi hastalıkları için haberleşme yetenekli nano implant geliştirme gibi pek çok gelecek nesil medikal uygulamaların yanı sıra, gıda ve su kalitesi kontrolü gibi çok sayıda ileri çevresel ve endüstriyel nano-sensör ağı uygulamalarının geliştirilmesi mümkün olacak.

Prof. Akan’ın 1,8 milyon Avro’luk destek alacağı proje 1 Mart 2014 tarihinde başlayacak ve  Şubat 2019’da tamamlanacak. MINERVA projesi ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Nanometrik Çözünürlükte 3D Yazıcılar Gerçek Olacak

Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. F. Ömer İlday, "Doğrusal Olmayan Lazer Litografisi (NLL)” isimli ERC projesinde ultrahızlı lazer atımları ve mikroplazma jetleri kullanarak malzemelerin önce 2 boyutta, ardından 3 boyutta kendiliğinden oluşum mekanizmalarıyla nanoyapılandırılmalarını hedefliyor. NLL projesi sayesinde nanoelektronikte potansiyel olarak büyük getirileri olabilecek bir teknik Türkiye’de geliştirilecek ve bu teknik nanoelektronik, yüksek teknoloji camlar gibi alanlarda uygulamaya aktarılabilecek. Ayrıca devrimsel olabilecek 3 boyutlu yazıcı teknolojilerine bir aday olarak ultrahızlı lazer ile nanometrik skaladan başlayarak 3 boyutlu yapıların sentezlenmesi ve ultrahızlı lazer teknolojisinin Türkiye’deki gelişimi desteklenmiş olacak.

2 milyon Avro’luk proje 1 Haziran 2014’te başlayacak ve Mayıs 2019’da tamamlanacak. Doğrusal Olmayan Lazer Litografisi (NLL) projesi ile ilgili ayrıntılı bilgiey buradan ulaşabilirsiniz.

Kalp ve Damar Hastalıklarına Yeni İlaç Umudu

Bilkent Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ebru Erbay ise, METARNAFLAMMATION isimli ERC projesi ile Türkiye’den Yaşam Bilimleri alanında kabul alan ilk proje oldu. Erbay, damar sertliği ve kalp krizinin tedavisi için moleküler biyolojiye dayalı yeni ilaç hedeflerinin geliştirilmesini amaçlıyor. METARNAFLAMMATION Projesi metabolizma ile bağışıklık sisteminin kesiştiği moleküler nodların tanımlanmasında önem taşıyacak. Diyabet, kanser, damar sertliği gibi birçok kompleks hastalığın moleküler patolojisinin aydınlatılmasında faydalı olacak. 5 yıl boyunca Bilkent Üniversitesi’nde yürütülecek olan bu ERC projesi sayesinde Erbay, Türkiye’nin birincil derecede ölümlerine ve hastalığa bağlı ekonomik güç kaybı sebeplerinden olan kalp ve damar hastalıkları için ilaç geliştirilmesine öncülük edecek.

1,5 milyon Avroluk bütçeyle desteklenecek proje 1 Ocak 2014’te başladı ve Aralık 2018’de tamamlanacak. METARNAFLAMMATION projesi ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı hakkında detaylı bilgiyi www.fp7.org.tr web adresinden edinebilirsiniz. Destek alan proje sahibi bilim insanlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Haberimizi projesine destek arayan okurlarımıza örnek olması dileğiyle, tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Esra Tavukçu Hakkında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden 2011'de mezun oldu, 2008-2011 yıllarında Young Guru Academy'de (YGA) çeşitli projelerde görev aldı. Yazar nitelikli içerik sitelerine freelance olarak editörlük, sosyal medya danışmanlığı yapmaktadır. Mayıs 2013 - Mart 2014 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor