Girişimci Liderleri Küresel Liderliğe Taşıyan 7 Önemli Sır!

İş liderlerinin liderlik üzerine görüşlerinin yedi önemli noktada birleştiğini gözlemledi. “Liderliğin 7 Sırrı” küresel liderlere göre başarının tanımları niteliğinde bilgilerden oluşuyor.Detaylar haberimizde..

Günümüzün başarılı liderleri, iş hayatında zorlu ticaret koşullarıyla sürekli çarpışırken işaretleri doğru okuyabiliyor ve değişen şartlara hızlıca uyum sağlayabiliyor. Çoklu-odaklanma vizyonu ile pazarların küreselleşmesinden doğan çeşitliliği, işindeki çeşitlilik ile sentezleyebiliyor. Sürekli olarak değişimleri öngörebiliyor ve pazar koşullarına karşı tepki gösterebilecek esnekliğe sahip olabiliyor.

Daha yüksek performans için sadece teknoloji veya sermayenin değil, insanların gerekliğinin bilinciyle, ekiplerinin memnuniyetine odaklı performans yönetiyor. Çok kültürlü yaşıyor, dünyanın gözleri ile görüyor ve dijital bir lider olarak performansın kilidini duygusal zeka ile açıyor.

Yetenekli ve deneyimli liderleri işe alım ve kuruluşlara yönlendirme konusunda uzmanlaşmış bir marka olan Page Executive, Asya, Pasifik ve Avustralya, Avrupa ve Amerika kıtasında kırktan fazla lider ile görüştü. İş liderlerinin liderlik üzerine görüşlerinin yedi önemli noktada birleştiğini gözlemledi. “Liderliğin 7 Sırrı” küresel liderlere göre başarının tanımları niteliğinde bilgilerden oluşuyor.

Gelecek nesillerin liderlerine de tavsiyeler niteliğindeki yedi sır şöyle sıralanıyor:

  • Sır 1: Vizyonunu sürdürür, uyar ve paylaşır.
  • Sır 2: Büyük bir yetenek yöneticisidir.
  • Sır 3: Uluslararası ve çok kültürlü yeterliğe sahiptir.
  • Sır 4: Performansın kilidini duygusal zeka ile açar.
  • Sır 5: Çapraz-işlevsel bakar ve performansa odaklanır.
  • Sır 6: Dijital çağda yaşar.
  • Sır7: Etkileşim vasıtasıyla etkiler.

Günümüz liderleri birçok değişiklikle yüzleşiyor: ekonomik koşullar sürekli dalgalanırken iş trendleri daha hızlı değişiyor. Bu çerçevede, işletmelerin kısa dönem ve uzun dönem hedeflerine eş zamanlı olarak odaklanmaları ve stratejilerini de koşullara göre adapte etmeye hazırlıklı olmaları gerekiyor. İşte bu noktada da başarılı, çağı yakalayan vizyon sahibi liderlere çok iş düşüyor.

Liderliğin Yedi Sırrı:

Sır #1: Vizyonunu sürdürür, uyarlar ve paylaşır: Liderler grupları için karmaşıklığı azaltmalı ve önemli oyuncuların tamamına iletecekleri ve anlamlı kılacakları bir ana plana sahip olmalıdır. Çünkü, gruplarına büyük bir planın parçası olduklarını hissettirmek, görevi başarmak ve ekibin istikrarlı olması için güçlü bir duygusal bağlılık, daha yüksek zihinsel odaklanmaya yol açar.

Sır #2: Büyük bir yetenek yöneticisidir: Liderler, motivasyon ve bağlılığının anahtarına sahiptir. Çalışma atmosferini geliştirmek ve insanların bağlılık hissine sahip olduğu bir topluluk yaratmak için liderlikten daha iyi bir konumda olamaz. Liderler iş hedeflerine ulaşabilmek için en iyi takımları seçer ve kurarlar. Takımları için motive etmeyi, bağlılığı, desteklemeyi ve sorumluluk almayı sürdürmeleri gerekir. Farklı bireylerden oluşan grupları sahiplenebilme ve yönetebilme yeteneği, özellikle küresel bir işgücünü ve güçlü ekipleri yönetirken zaruri bir liderlik özelliği haline gelmektedir. Hiçbir lider unutmamalıdır ki İnsanlar bir kuruma katılmaya ve yöneticilerini bırakmaya kendileri karar verirler.

Sır #3: Uluslararası ve çok kültürlü yeterliliğe sahiptir: Bir liderin kişisel kültürel geçmişi artık dünyayı görebileceği tek lens değildir. Lider dünyanın gözlerinden görebilmeyi bilmelidir. Uluslararası bir bakış açısına sahip olmak, yabancı pazarlar ve kültürler konusunda daha geniş bir kavrayış getirir. Geleceğin lideri kültürel olarak kabiliyetlidir ve pazarlık yaparken, etkilerken, ilham verirken ve hatta diğerlerini dinlerken ortama nasıl uyum sağlayacağını bilir.

Sır #4: Performansın kilidini duygusal zeka ile açar: Liderlik performans yönetiminden tamamen uzaklaşmıyor, daha ziyade duygusal zeka liderlerin kendilerini gösterebilmeleri için daha gerekli bir yetenek haline geliyor. Başarı artık kritik iş kararları alırken insanı ilk sırada önemseyebilme becerisi ile ölçülüyor . Başarılı liderler başkalarını işe dahil etme, onları dinleme ve karşılıklı saygı oluşturma becerisi taşıyor. Eskiden ‘büyük’ lider işgücü üzerine korku salan kişiyken günümüzde bir liderin sevilmeyi istemesi veya insanların liderlerini sevmek istemesi başarıyı tetikliyor.

Sır #5: Çapraz-işlevsel bakar ve performansa odaklanır: Liderlerden artık sadece alanlarında uzman olmalarından ziyade şirketin global düzenini anlamak konusunda da uzman olmaları bekleniyor. Çapraz-işlevsel bir performans anlayışına sahip olmak üstün liderleri sıradan liderlerden giderek ayırıyor. Çok yönlü global liderler olmak sürecinde, şirketlerinin genel performansına katkıda bulunmak yöneticilerin konumlarını sağlama alma şansını artırıyor.

Sır #6: Dijital çağda yaşar: Günümüz lideri, şirket haberlerini sosyal medya platformlarında paylaşmaktan çekinmiyor. Liderlerin, hareketlerinin açıkça değerlendirildiği ve yargılandığı bir ortamda gerçek iletişim kurma yeteneğine sahip olmaları gerekiyor. Takımlarını motive etmek ve ortak bir hedefe yönlendirmek için takımlarına karşı daha şeffaf ve etkileşim içerisinde oluyorlar.

Sır #7: Etkileşim vasıtasıyla etkiler: Liderler başkalarını etkilemeye çalışırlar. Bunu başarabilmek için bir referans noktası gibi hareket etmek ve takımlara, büyük kuruluşlara ve dahası dünyaya liderlik etmek zorundadırlar.  Liderin takımı birincil takipçilerden oluşmalıdır. Liderler insanlarına güç vererek ve onlarla yeni fikirler üzerinde yardımcı liderlik diye adlandırılabilecek bir işbirliği içerisinde bulunarak iyi ‘takipçiliği’ teşvik edebilirler. Liderlerin içinde başka liderleri de barındırabilecek güçlü takipçi grupları oluşturmaları için artık ağlarını karşılıklı yaratmaları ve büyütmeleri gerekir. Sosyal medya platformları bu liderlik gruplarının oluşturulması için büyük potansiyel sunar.

PageGroup Hakkında: PageGroup, 37 yıllık deneyime sahip, dünya çapında lider işe alım danışmanlık şirketidir. Bünyesinde bulunan; Michael Page, Page Executive ve Page Personnel markaları ile dünyada 34 ülkede 153 ofisi ile hizmet vermekte.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor