Dünya Bankası - TEPAV Çalıştayında İnovasyon Politikaları Tartışıldı

TEPAV ile Dünya Bankası, 17 Aralık 2013 Salı günü “2023’e Doğru Türkiye’nin Yenilikçilik Politikası Gündemi” başlıklı bir toplantı düzenledi. Detaylar haberimizde..

TEPAV ile Dünya Bankası, 17 Aralık 2013 Salı günü “2023’e Doğru Türkiye’nin Yenilikçilik Politikası Gündemi” başlıklı bir toplantı düzenledi.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu’nun katılımıyla yapılan toplantının açılışında TEPAV Direktörü Güven Sak ile Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser konuştu.

Sak, Türkiye’nin genelde AR-GE’ye bir bütçe politikası olarak “Ne kadar destekleniyor?” gözlüğüyle bakarken, Dünya Bankası’nın inovasyon konusunda ülkelerin ekosistemlerini dikkate alarak gerçekleştirdiği kıyaslamanın önem taşıdığını ve Bakanlık çalışmalarına perspektif katabileceğini anlattı.

Raiser de Türkiye’nin inovasyon politikaları üzerine tartışmaya hazır olduğunu ve sistemin tüm parçalarının birlikte nasıl işlediğine odaklanacak bir perspektif için iyi bir noktada bulunulduğunu söyledi.

Bakan Yardımcısı: “Sistemin Kendisine Müdahale Gerek”

Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Türkiye’nin 2023 hedeflerine işaret ederek, “Ya aniden çok büyük petrol ve doğalgaz kaynakları bulacağız ya da bilgi ekonomisine geçiş sürecini bir an önce tamamlayacağız. Birinci yolun garantisi yok. İkincisinde ise doğru adımlar atılırsa sonuca gitmek garantili, biz bu yolu seçtik” dedi. Türkiye’nin hedefleri için sistemin girdilerinden çok sistemin kendisine müdahale etmeye ihtiyaç olduğunu söyleyen Bakan Yardımcısı Kavranoğlu, “Yatırım ortamının iyileştirilmesi de yetmez; girişimcilik, bilim-teknoloji, sanayi, tarım, üniversiteler, devletin satın alma usulleri, AR-GE, ürün geliştirme gibi ekosistemin tüm parçaları topluca ele alınmalı ” şeklinde konuştu.

Yönetim ve İhracat Kalitesi ile İlişkisi

Ardından Dünya Bankası Kalkınma Ekonomisi Araştırma Grubu Baş Ekonomisti William Maloney, “Innovation Complementarities, Management Quality and Export Composition” başlıklı bir sunum yaptı. Ülkelerin yenilikçilik performansını olumlu etkileyen faktörleri incelediği sunumunda Maloney, sanayi ve yenilikçilik politikalarında ihraç mallarının sayısı yerine niteliğini arttırmayı hedefleyen ülkelerin daha gelişmiş olduğunu belirtti. Maloney, inovasyon ekosisteminin güçlü olmasında genellikle gözden kaçan bir etken olan yönetim kalitesinin önemini vurguladı. Yönetim kalitesi yüksek ülkelerin ise üretim etkinliğinin de yüksek olduğunu belirten Maloney, bunun farkında olan Japonya, G. Kore ve Singapur'un KOBİ’ler için yürüttüğü değişim ve benzeri teşvik programlarına da değindi.

Haberimizi inovasyona değer veren girişimcilerimiz ve okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 10.392 kişi okudu.
Kategori: İnovasyon, Ulusal
Yazar Esra Tavukçu Hakkında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden 2011'de mezun oldu, 2008-2011 yıllarında Young Guru Academy'de (YGA) çeşitli projelerde görev aldı. Yazar nitelikli içerik sitelerine freelance olarak editörlük, sosyal medya danışmanlığı yapmaktadır. Mayıs 2013 - Mart 2014 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor