The Wall Street Journal hazırladığı analizde, Dow Jones VentureSource verilerini kullanarak her Avrupa ülkesinde 10 yılda teknoloji şirketlerinin toplam girişim sermayesini nüfusa oranını alarak Avrupanın en girişimcisi ülkesini belirledi. Detaylar haberimizde..
The Wall Street Journal hazırladığı analizde, Dow Jones VentureSource verilerini kullanarak her Avrupa ülkesinde 2003 yılından bu yana teknoloji şirketlerinin toplam girişim sermayesini nüfusa oranını alarak kişi başına düşen rakamı belirledi ve 39 çeyrek dönem için ortalamasını aldı. Bu analize göre, Avrupa'nın en girişimci ülkesi İrlanda.
Analizde kıtadaki önemli bir eğilim dikkat çekiyor. Nordik bölgesi başta olmak üzere kuzey doğudaki yüksek girişimcilik aktivitesi doğuya ve güneye gittikçe azalıyor.
İrlanda'nın arkasından gelen dokuz ülke ise şöyle, İsveç, İngiltere, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, Norveç, Fransa, Almanya ve İsviçre. Son üç sırada ise Hırvatistan, Romanya ve Bulgaristan yer alıyor.
Analizde kullanılan Avrupa tanımı 28 AB ülkesine ek olarak İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn'nı da kapsıyor.
İrlanda'nın kişi başına düşen girişim sermayesi miktarı, Avrupa ortalamasının dört katı iken listenin son sırasında yer alan Bulgaristan'ın ise 650 katı. İsveç ise Avrupa ortalamasının 3.7 katı girişim sermayesi çekiyor.
İrlanda'nın finans krizinden son derece kötü etkilenmesine rağmen yeni kurulan teknoloji şirketlerinin performansı hiç de kötü değil. VentureSource verilerine göre İrlanda'da 2003'ten bu yana kurulan 311 girişim sermayesi şirketinin 131'i (yüzde 42'si) 2009 ve sonrasında ayakta kalırken, İngiltere'de ise 10 yılda kurulan 4208 şirketin 1441'i kapatıldı.
İrlanda'da yatırımları ve ofisleri bulunan Boston merkezli Polaris Partners LLP'nin ortağı olan Noel Ruane'e göre İrlanda'nın Avrupa'nın en düşük seviyesindeki kurumlar vergi oranına sahip olması ülkenin başarısının sebeplerinden biri. Ancak İrlanda'nın listenin bir numarasına yerleşmesinin asıl sebebi Google, Amazon, Apple, Facebook, Twitter ve Dropbox gibi birçok teknoloji devinin burada yer alıyor olması.
"Bu şirketlerdeki değer yaratımına katkıda bulunan genç ve iyi eğitimli bir nüfusunuz var," diyen Ruane sözlerine, "Bu durum bu kişilerin kendi işleri için de aynısını yapmak için iştahlarını kabartıyor," diye devam etti. Ruane, kendi şirketinin İrlanda'daki teknoloji şirketlerine bu yıl 25 milyon dolar yatırım yaptığını, bu rakamı gelecek yılın ilk çeyreğinin sonu itibariyle 50 milyon dolara yükseltmeyi planladıklarını söyledi.
Londra'daki Balderton Capital Başkanı Rob Moffat da sıralamaya şaşırmayan isimlerden oldu. "Bu ülkeler küçük, ticaret ile yön bulan ve küresel bir görünümü olan ülkeler,"diye konuşan Moffat sözlerine, "Ortalama bir İrlandalı ya da İsveçli girişimci ilk günden bu yana global bir görünüme sahip" diye devam etti.
Ancak Avrupa'yı ABD ve İsrail ile karşılaştırdığımızda karşımıza son derece olumsuz bir tablo çıkıyor. Son 10 yılda Avrupa'daki her 1 dolarlık kişi bası sermayeye karşılık ABD'de 10 doların biraz altında, İsrail'de ise 16 dolar sermaye yaratıldı.İsrail ile ABD Avrupa ile arayı giderek daha da fazla açıyor. Yalnızca son beş yılda Avrupa'daki her 1 dolara karşılık İsrail 23 dolar, ABD ise 10 doların biraz üstünde sermaye yarattı.
Fransız yorumcu Liam Boogar ise analizi eleştirdi. "Analizin bize çok fazla bilgi verdiğinden, sağladığı bilgilerin ise faydalı olduğundan emin değilim. Kaç şirketin kurulduğu ve kaçının başarılı bir çıkış gerçekleştirdiği ile daha çok ilgileniyorum. Bu daha ilginç ve girişimcilik aktivitesi için de daha doğru bir ölçüt," diye konuştu.
Her analizde olduğu gibi bu analizde de sağlıklı uyarılar ortaya çıktı. Bazı Avrupa ülkelerinde yalnızca tek haneli rakamlarda anlaşma yapılmış olmasına büyük bir dikkatle yaklaşılması gerekiyor. Dahası nüfusu bir milyonun altında olan ülkeler EFTA ülkeleri toplamında gösterildi. Merkez ve Doğu Avrupa başta olmak üzere bazı ülkelerde inovasyon dağıtımının eşit olmaması performansı düşürebilir. Polonya'daki aktivite üç şehirde yoğunlaşmış, 38 milyonluk nüfusun büyük bölümünün hiçbir rolü yok.
İngiltere'nin durumu ise alışılmışın dışında. Kökleri Avrupa'nın diğer ülkelerine dayanan birçok şirketin İngiltere'de kayıtlı olması performansını şişiriyor.
Dow Jones VentureSource, şirketleri teknoloji alanında yeni kurulan şirketler olarak kategorize etmiyor yani rakamlar mevcut üç kategoriden çekiliyor : İş ve finansal hizmetler, tüketici hizmetleri ve bilgi teknolojisi.
The Wall Street Journal kaynaklı haberimizi girişimcilik ekosistemiyle ilgilenen okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.