Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin hazırladığı girişimcilik raporuna göre, ekonomideki hızlı kredi büyümesine paralel, girişimci şirketlere açılan banka kredilerinde keskin artış oldu. Detaylar haberimizde..
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin hazırladığı girişimcilik raporuna göre, ekonomideki hızlı kredi büyümesine paralel, girişimci şirketlere açılan banka kredilerinde keskin artış oldu. EY Türkiye Danışmanı Selim Elhadef, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredi kullanımının iki kat arttığını söyledi. Ancak buna rağmen Türkiye’de finansmana erişim G-20 ülkelerine göre daha zor.
G-20 ülkelerindeki 1.500’ü aşkın girişimcinin katılımıyla ‘finansmana erişim’, ‘girişimcilik kültürü’, ‘mevzuat ve vergiler’, ‘eğitim ve öğretim’ ile ‘koordineli destek’ kriterlerine göre hazırlanan ‘G-20 Girişimcilik Barometresi 2013’ sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, ekonomideki hızlı kredi büyümesine paralel, girişimci şirketlere açılan banka kredilerinde keskin artış oldu. Girişimcilere yönelik başlangıç aşamasındaki (start-up) şirketlere kamu desteği de arttı.
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı Selim Elhadef, Türkiye’de girişimcilik ortamının birçok açıdan iyileştirmeye başladığını ve Türkiye’de bürokratik formalitelerin azaltıldığını söyledi. Şirket kurma süresinin altı güne düşürüldüğünü vurgulayan Elhadef, bu sürenin G-20 ülkelerinin ortalamasında 22 gün olduğunu kaydetti. Banka kredilerinin ise son yıllarda artış gösterdiğini, böylece geçmişte birçok genç şirketin büyümesini önleyen finansman eksikliğinin de giderildiğini ifade eden Elhadef, banka kredilerinin artış göstermesine rağmen girişimcilerin dörtte üçünün finansmana ulaşmakta zorlandığını söyledi. Türkiye’de, Ar-Ge harcamalarının halen G-20 ortalamasının yaklaşık yarısı düzeyinde olduğunu vurgulayan Elhadef, inovasyonun özendirilmesi amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uygulamaya başlattığı Ulusal Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Stratejisi’nin, G-20 ülkeleri ile olan açığın kapanmasında önemli bir rol oynayacağını ifade etti.
İşgücü piyasasının katılığının da girişimcilik açısından önemli bir sorun olduğunu belirten EY Orta ve Güneydoğu Avrupa Bölgesi Lideri Metin Canoğulları ise Türkiye’de şirket kurmanın eskiye nazaran çok kolaylaştığını ve düşük tutarlı sermaye ile kısa sürede şirket kurmanın mümkün hale geldiğini belirtti. Canoğulları, “Ancak personel yükümlülükleri dikkate alındığında bir çalışanı işten çıkarma maliyeti ise yaklaşık 95 haftalık ücrete denk geliyor. Bu rakam G-20 ortalamasının neredeyse iki katı civarında.” dedi. Bu durumun kayıt dışı faaliyetleri ortaya çıkarabileceğini söyleyen Canoğulları, nitelikli işgücüne erişimi sınırlandırarak Türkiye’nin, girişimcilik potansiyelini yeterince kullanamamasına sebep olabileceğini kaydetti.Canoğulları, kamu otoritesinin özellikle büyüme döngüsünün ön evrelerinde bulunan işletmeleri destekleyebilmek için bu konuya eğilmesi gerektiğini söyledi. Rapora göre Türkiye’deki girişimcilerin yüzde 82’si girişimcilerin eğitilmesine, fon sağlamalarına ve imajlarının güçlendirilmesine yönelik devlet desteğinin artmasının yararlı olacağını düşünüyor. Ankete Türkiye’den katılan her 10 girişimcinin 9’u ise girişimcileri desteklemek için girişimcilik eğitimine ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Girişimcilerin yüzde 47’si başlangıç aşamasındaki (start-up) şirketlerin kamu desteklerine erişimlerinin son üç yıldır kolaylaştığını belirtiyor.
Zaman kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.