TÜRKONFED: Avrupalı ve Türk KOBİ'ler Ortak Dış Ticaret İçin Buluşmalı

Viyana Ekonomik Forumu’nda konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, Avrupalı ve Türk KOBİ’lerin ortak yatırım dış ticaret ve üçüncü ülkelere ticaret için hızlı davranması gerektiğini söyledi.Detaylar haberimizde..

Viyana Ekonomik Forumu’nda konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, Avrupalı ve Türk KOBİ’lerin ortak yatırım dış ticaret ve üçüncü ülkelere ticaret için hızlı davranması gerektiğini söyledi.

AVUSTURYA’NIN Başkenti Viyana’da gerçekleştirilen Viyana Ekonomik Forumu, Adriyatik Denizi’nden Karadeniz’e sıralanan ülke iş insanlarını bir araya getirdi. Forumun Bölgesel İşbirlikleri başlıklı oturumunda konuşan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, Avrupalı ve Türk KOBİ’lerin dış ticaret için ortaklıklar kurması gerektiğine vurgu yaptı. Onatça, Türk işadamlarına vize kolaylığı için Avrupalı işadamlarının kendi hükümetleri nezdinde girişimde bulunmalarını istedi.

En Büyük Ortağımız AB

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça konuşmasında, Türkiye’nin en büyük ticari ortağının Avrupa Birliği (AB) olduğunun altını çizdi. AB ekonomisindeki toparlanmanın Türkiye’nin ihracatına doğrudan olumlu etki yaptığını belirten Onatça “Ancak IMF öngörülerine göre 2014’de AB’deki büyüme sadece yüzde 1,3 olacak. Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerinin ise büyüme hızı AB’nin iki katına ulaşacak. 2014’te dünya ekonomisi ise yüzde 3,6 büyüyecek. Bu oran dünya ekonomisinin 2014 yılında 1995-2004 dönemine dönebileceğine işaret ediyor, ancak yine de 2001-2007 ortalamasının altında bir oran” dedi.

Karadeniz-Tuna Bölgesi

Hem Karadeniz’e kıyısı olup hem de Tuna Nehri’nin geçtiği ülkelerle Türkiye’nin ticari ilişkilerinin olumlu yönde sürdüğünü kaydeden Onatça, “Bu bağlamda Karadeniz ve Tuna bölgesinin birbirlerine bağlı bir stratejik ilişkiye sahip olduklarını görüyoruz. İki bölge ülkelerinin ortak kümesinin genişliği nedeniyle işbirliği alanları da çeşitlilik gösteriyor” diye konuştu. Özellikle Ortadoğu’da yeni iş imkânları ve büyüyen pazarın Türkiye-Avrupa ilişkilerinin gelişmesini zorunlu hale getirdiğini kaydeden Onatça, “Avrupalı ve Türk KOBİ’lerin ortak yatırım dış ticaret ve üçüncü ülkelere ticaret konusunda hızlı davranması, Viyana Forumu üyesi ülkelerin ekonomilerine de olumlu yönde katkı sağlayacaktır” dedi.

Vize İçin Destek Verin

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, işbirliklerinin gelişmesi adına yapılması gerekenler olarak özetle şunları sıraladı: “Finansal krizden dersler çıkarılmalı ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması adına bölgesel işbirliklerinin katkısı vurgulanmalıdır. Türk iş dünyası temsilcilerinin Avrupa’ya gerçekleştirecekleri seyahatlerdeki vize zorlukları aramızdaki ticaretin önündeki en önemli engellerden birini oluşturmaktadır. Ekonomik faaliyetlerin ve bölgeler arası hareketliliğin artırılması için komşu ülkeler arasında vize işlemleri kolaylaştırılmalıdır. Girişimcilere yönelik yatırım politikaları desteklenmeli ve sınır dışı sermaye akışı kolaylaştırılmalıdır. Bu çerçevede Avrupalı iş adamlarının Hükümetleri nezdinde girişimlerde bulunulmasının yararlı olacağını düşünmekteyiz.”

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Hakkında

TÜRKONFED; Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesini sağlamak ve rekabet gücünü artırmak, sanayileşme perspektiflerini belirlemek, kamu reformu ve yerel yönetimler konusundaki çalışma ve uygulamaları izlemek, bölge ve sektörlerde girişimci örgütleri desteklemek amacıyla faaliyetini sürdürmekte. TÜRKONFED, bünyesindeki 19 federasyon altında toplanan 136 dernek ile 208 milyar dolarlık iş hacmine sahip, 1 milyonu aşkın kişiye istihdam sağlayan, 65 milyar dolardan fazla ihracat yapan, 11 binden fazla iş insanını temsil etmekte. Türkiye’nin bağımsız, tarafsız, gönüllü ve sivil örgütlerinden biri olan TÜRKONFED, iş dünyasının sorunlarına çok sesli, tarafsız ve yapıcı bakış açısıyla yaklaşmakta, çözüm önerileriyle sektörel ve ulusal ekonomi politikalarının oluşturulmasına destek olmakta. Bu bağlamda, ekonominin bölgesel ve sektörel perspektiflerini karar mercilerine aktararak Türkiye ekonomisinin gelişmesi için çalışmakta ve iş dünyasının uluslararası entegrasyonuna ve rekabet gücünün artırılmasına yardımcı olmakta. TÜRKONFED çatısı altında; İstanbul, Batı Anadolu, Marmara ve Kuzey Anadolu, Trakya, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güney Ege, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Çukurova, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Güneydoğu, Dicle ve Fırat Sanayici ve İşadamları Federasyonlarının yanı sıra Sektörel Dernekler Federasyonu, Türkiye Seramik Federasyonu ve Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu bulunmakta.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) hakkında detaylı bilgi edinmek için www.turkonfed.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi Avrupa ülkeleriyle faaliyetleri olan girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Esra Tavukçu Hakkında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden 2011'de mezun oldu, 2008-2011 yıllarında Young Guru Academy'de (YGA) çeşitli projelerde görev aldı. Yazar nitelikli içerik sitelerine freelance olarak editörlük, sosyal medya danışmanlığı yapmaktadır. Mayıs 2013 - Mart 2014 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor