Samed Ağırbaş, İETT Girişimcilik Otobüsünü Girişim Haber'e Anlattı!

Lise çağındaki gençlerimize yönelik projeleriyle ülkemiz girişimcilik ekosisteminin yakın geleceğine önemli katkılarda bulunan genç girişimci ile yakın zamanda İETT bünyesinde hayata geçirecekleri Girişimcilik Otobüsü projesini konuştuk. İşte Samed Ağırbaş ile yaptığımız röportajımız..

Lise çağındaki gençlerimize yönelik projeleriyle ülkemiz girişimcilik ekosisteminin yakın geleceğine önemli katkılarda bulunan genç girişimci Samed Ağırbaş ile yakın zamanda İETT bünyesinde hayata geçirecekleri Girişimcilik Otobüsü projesini konuştuk.

İşte Samed Ağırbaş ile yaptığımız İETT Girişimcilik Otobüsü röportajımız..

İdris Cin: Merhaba Samed. Yine gençlerimize yönelik bir girişimcilik projesiyle okurlarımızın karşısındayız. Projenin detaylarına geçmeden önce, Samed Ağır baş’ı okurlarımıza tanıtmak isterim. Gerçi bir röportajımızı yayınlamıştık ama hem biz hafızalarımızı tazelemiş olalım, hem de yeni okurlarımız seni tanımış olsun. Bize biraz kendinden ve güncel yaptığın işlerinden kısaca bahsedebilir misin?

Samed Ağırbaş: 1994 yılında İstanbul’da doğdum. Üniversite öğrencisiyim aynı zamanda lise yıllarımdan itibaren çalışıyorum. Su ve simit satarak başladığım iş hayatıma bugün İETT gibi köklü bir kurumda görev alarak devam ediyorum. Lise öğrencisi iken liselerde girişimcilik kulüplerini kurmaya başladım, bu kulüpler bünyesinde çeşitli projeler başlattım ve öğrenci grupları kurdum. Bugün birçok farklı alanda projeler üreten büyük bir aile haline geldik.
Tabi projelerimin içinde göz bebeğim olan liselerde girişimcilik kulüpleri bugün Türkiye’nin 81 ilinde milyonlarca genç üyesi ile yer alıyor. Kısaca böyle özetleyebiliriz.

İC: Son dönemde İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı ile beraber çalışıyorsunuz ve Dr. Hayri Baraçlı’nın da vizyoner yaklaşımlarıyla Girişimcilik Otobüsü projesini başlatıyorsunuz. Girişimcilik Otobüsü projesi nasıl ortaya çıktı ve neler yapılacak bu proje ile?

SA: Girişimcilik Otobüsü projesinin öyküsü aslında epeyce uzun, kısaca özetleyeyim. Proje daha önce liselerde yaptığım çalışmalardan edindiğim tecrübeler ve aldığım notların derlemesi ile ortaya çıktı. Liselerde inovatif projelere ve öğrencileri farklı alanlara götürmeye  ihtiyaç var. Malumunuz insan zihni alışık olduğu alanın dışına çıktığı zaman daha dikkatli bir şekilde orda anlatılan konuya odaklanabiliyor. Girişimcilik otobüsü projesinde otobüsümüz İstanbul’un liselerini dolaşacak ve liselerde girişimcilik eğitimleri verecek. Otobüs gittiği her okula bir iş adamı ile gidecek ve iş adamı okuldaki lise öğrencileri ile buluşacak. Projemiz kapsamında İstanbul’daki tüm liseleri dolaşmayı hedefliyoruz. Otobüsün içinde 24 kişi eğitim alacak eğitimin sonunda ise iş adamları okulun konferans salonunda okuldaki diğer öğrenciler ile buluşup deneyimlerini paylaşacak öğrenciler ile hasbi hal edecekler.

Lise öğrencilerinin Girişimcilik konusuna odaklanmalarını en iyi şekilde sağlamak için kurguladığımız bu projeyi İETT Genel Müdürümüz Sayın Dr. Hayri Baraçlı Bey ile paylaştık. Kendileri projeyi çok beğendiler ve proje üstünde kendileri ile epeyce çalıştık ve proje bugünkü halini aldı. Genel Müdürümüz projeye farklı bakış açıları kattı bizim kurguladığımızdan çok daha iyi bir kurgu ortaya çıktı. Genel Müdürümüz projenin her aşamasında yer aldı bütün tasarımları yapılan her işlemi tek takip etti çok kaliteli bir iş çıkarmak için uğraştık. Büyük ölçüde de çok başarılı bir iş çıkardığımıza inanıyorum. Bana göre Projenin hayata geçmesindeki en büyük etken genel müdürümüzün projeye vermiş olduğu destek. Dolayısıyla kendilerine büyük bir vefa borcumuz var.

İC: Peki, liseli gençlerimize yapılacak günlük okul gezilerinde hangi konularda eğitim ve seminerler verilecek?

SA: Otobüsümüz okula gittiği zaman ilk iki saat belirlediğimiz müfredat dâhilinde teorik eğitim verilecek. Malumunuz Liselere giderken otobüsümüz yanında birkaç iş adamı götürecek. Sonrasında iş adamları öğrenciler ile buluşarak deneyimlerini ve projelerini paylaşacaklar.

İC: Girişimcilik Otobüsü projesinde İETT haricinde hangi kurum ya da firmalar bulunuyor ve neler sağlayacaklar bu özgün projeye?

SA: Liseli Girişimciler Kulübü projenin ana yüklenicilerinden bunun dışında MEB, AVEA, İBB bulunuyor.

İC: Girişimcilik Otobüsü projesiyle İETT neyi ve hangi toplumsal kazanımları hedefliyor?

SA: Girişimcilik Otobüsü sayesinde İstanbul’un en uç noktalarındaki liselere ulaşarak yerinde girişimcilik eğitimi vereceğiz. Proje ile eğitimde fırsat eşitliğine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Liseli arkadaşlarımızın girişimcilik çalışmaları ile genç yaşta tanışmasını ve aktif olarak girişimler yapmasını hedefliyoruz. Proje inovatif yönleriyle kesinlikle vizyon verici bir proje.

İC: Peki projenin takviminden bahsedebilir misin? Yani ne zaman bu özgün  otobüsü liselerimizde görmeye başlayacak gençlerimiz? 

SA: Projeyi 12 Kasım'da (yani bugün) açıyoruz. Sonrasında bir yıl süre ile istanbul’un liselerini dolaşacak. Hafta sonları da İstanbul’un meydanlarında hizmet verecek aracımız.

İC: Son olarak; proje hakkında daha fazla bilgiyi okurlarımız nereden bulabilir? Erişilebilir online bir portal  mevcut mu?

SA: Kişisel web sitemdeki www.samedagirbas.com/girisimcilik-otobusu adresimden ve paydaşların web sitelerinden projeye erişim sağlanabilir. Yakın zamanda yayına açacağımız www.girisimcilikotobusu.com üzerinden de projeyle ilgili detayları ve gelişmeleri öğrenebileceksiniz.

İC: Paylaştığın değerli bilgiler ve verdiğin röportaj için teşekkür ediyor, proje için şimdiden tebrik ediyoruz Samed. Başarılar!

SA: Ben teşekkür ederim. Nice özgün projelerde buluşmak dileği ile.

Liseli gençlerimizin algılarında "girişimcilik" farkındalığını oluşturmak için çok verimli projelerden birisi olacağını düğündüğümüz  İETT Girişimcilik Otobüsü projesinin lansmanı bugün Fatih Atatürk Çağdaş Yaşam Çok Programlı Lisesi'nde yapılıyor olacak. Lansman öncesi bu değerli bilgileri bizimle paylaşan Samed Ağırbaş kardeşimize ve başta İETT'nin vizyoner Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı olmak üzere projede emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Girişim Haber olarak projeyle ilgili önemli detayları ve gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz. Röportaj haberimizi liseli öğrenci okurlarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorumlar

Girişim Haber
Girişim Haber
Bu haberimiz tellal.com.tr tarafından alıntılandı: www.tellal.com.tr/.../
Girişim Haber
Girişim Haber
Bu haberimiz onedio.com tarafından alıntılandı: onedio.com/.../samed-agirbas-iett-girisimcilik-otobusunu-ilk-girisim-haber-e-anlatti--200541
Akın Kurt
Akın Kurt
Samed bey proje çok güzel olmuş. Çalışmalarınızı yakından takip ediyoruz.Teşekkürler...

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor