Ülkemizden Katma Değerli Sağlık Teknolojisi Üretme Girişimi!

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri UYGAR Merkezi bünyesinde kurulan, Inovita Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi ve in vivo Tıbbi Cihaz Geliştirme Laboratuvarı hizmete açıldı. Detaylar haberimizde..

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri UYGAR Merkezi bünyesinde kurulan, Inovita Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi ve in vivo Tıbbi Cihaz Geliştirme Laboratuvarı hizmete açıldı.

Türkiye’nin Sağlık Teknolojilerinde ilk girişimcilik merkezi olma özelliği taşıyacak olan laboratuvarların açılışını Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu yaptı. Merkezde akıllı ilaç üretiminden, vücut içi implantasyon ünitelerine kadar birçok ileri sağlık teknolojisi üretimi yapılarak, ticarileşmesi sağlanacak. Merkezin Türkiye’nin sağlık teknolojilerinde yurtdışı bağımlılığını azaltması hedefleniyor.

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Türkiye’nin ilk tematik kuluçka merkezi planlama ve model ölçekte kurgulayıp kurma özelliğini de taşıyan “Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi” açıldı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Yerleşkesi’nde, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nunkatılımlarıyla gerçekleşen açılış töreninde Inovita Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi ve in vivo Tıbbi Cihaz Geliştirme Laboratuvarı hizmete sunuldu.

Sağlık teknolojileri ve biyomedikal uygulamalar konusunda ulusal ve uluslararası seviyede çalışmaların yapılacağı tesisler, yenilikçi fikirleri ürüne dönüştürmek için ihtiyaç duyulan hizmetleri sağlamak ve planlamak üzere kuruldu. Akıllı telefonla idrar tahlili, kişiye özel 3 boyutlu kalça protezi seçimi ve temassız sıcaklık kontrolü cerrahi lazer sistemi gibi pek çok projenin hayata geçirileceği Inovita Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi ve in vivo Tıbbi Cihaz Geliştirme Laboratuvarı sağlık teknolojilerindeki fikirleri hayata geçirecek.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan açılışların Türkiye’yi daha yukarılara taşıyacağını ifade eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Tıbbı Cihaz Geliştirme Laboratuvarı ve Kuluçka Merkezi’ni açılışı için buradayız, Boğaziçi Üniversitesi’ni böylesine bir araştırma üssü kurduğu için kutluyorum. Bu adımların bizi geometrik olarak bilgi toplumuna ve 2023 hedeflerimize taşıyacağına inanıyorum” dedi.10. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda ana stratejinin yenilik ve girişimciliğe dayalı insan odaklı bir yaklaşıma sahip olduğunu ifade eden Cevdet Yılmaz, “Bilgi üretimi katma değere dönüşmeli, bunun için sadece kamu değil, özel sektörde Ar-Ge çalışmalarına bütçe ayırarak elini taşın altına sokmalı”şeklinde konuştu.

Cevdet Yılmaz, “Üniversiteler evrensel bilgiye katkıda bulunan kurumlar. Büyüme stratejimizi insan ve bilgi odaklı gerçekleştireceğiz. Yeniliğe, girişimciliğe dayalı bir kalkınma modeliyle hareket edeceğiz. İşin özü bilgiyi üretmek ve faydaya dönüşmektir. Bu kapsamda üniversiteler de evrensel bilgiye katkıda bulunacaktır” dedi. Son 10 yılda üniversitelerdeki araştırma altyapısı için 3 milyar TL harcama yapıldığını belirten Bakan Yılmaz, Ar-Ge harcamalarının 5 kat artış gösterdiğini söyledi. Bakan Yılmaz, dünyadaki ekonomik krizle birlikte birçok ülkenin araştırma bütçelerini kesmesine rağmen, Türkiye’nin tam tersine yatırımlarına arttırarak devam ettiğini ifade etti. Boğaziçi Üniversitesi’ni dünya sıralamasında ilk 200’e giren tek Türk üniversitesi olduğu için tebrik eden Bakan Yılmaz sözlerini söyle sürdürdü:

“Üniversiteler aynı zamanda kalkınma kurumları olarak görülmeli. Bu yönden de Boğaziçi Üniversitesi’ni tebrik ediyorum. Dünyada ilk 200’e giren ilk Türk üniversitesi oldular. Bu sıralamada yukarılara çıkmalarında araştırmaya verdikleri önem olduğu ortada. Bu başarıda emeği olan herkese çok teşekkür ederim.Burada rektörümüz önderliğinde örnek bir araştırma ortamı ve anlayış var. Boğaziçi Üniversitesi kamu ve özel sektör için araştırmacı yetiştiriyor. Üniversitemizden beklentimiz büyük. Daha da ileri adımlar atılmasını ümit ediyoruz.”

Törendeki konuşmasında kurum olarak her zaman daha iyiye gitme kararlığı içinde olduklarını belirten Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, “Aslında ülkemiz için mütevazi, üniversitemiz için ise çok önemli bir açılışta bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Ülkemiz son yıllarda çok büyük bir kalkınma içinde. Son dönemde önemli ölçüde yol kat ettik. Ama daha sadece birinci kata çıktık. Daha çok yolumuz var. Bütün bu önemli altyapıyı sizinle beraber çok daha yukarı çıkarmalıyız. Daha iyiye gitme kararlılığı içindeyiz.” şeklinde konuştu.

Tesisler İçin Dev Yatırım

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü içinde bulunan in vivo Tıbbi Cihaz Geliştirme Laboratuvarı’nın (Temiz Oda) kurulumu için yaklaşık 5 milyon TL harcandı. Temiz Oda, özgün tasarımı ile sağlık teknolojilerinde sadece Türkiye’de değil uluslararası seviyede çalışmalar yapabilecek nitelikte tasarlandı.

Temiz Oda, havadaki toz ve diğer parçacıklardan mümkün olduğunca arındırılmış sıcaklık ve nem kontrollü çalışma ortamı olarak projelendirilirken klinik kalitede prototiplerin üretilmesi konusunda çalışmaların yapılabilmesi amacıyla kuruldu.

Temiz Oda’nın kullanım amaçları arasında yarı iletken cihaz üretimi, biyoteknoloji, yaşam bilimleri uygulamaları ve kontrollü ortam gerektiren çalışmalar yer alıyor. Temiz Oda’da aynı zamanda yeni nesil endovaskülerkataterler, kılavuz teller ve vücuda implant olan akıllı sensörler, elektriksel uyaranlar ve yalnız gerektikçe akıllı ilaç sistemleri üretilecek ve geliştirilecek.

Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi ise İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan alınan 675.000 TL’lik fonla yaratıldı. Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde açılan tesis ile birlikte kapsamlı bir kuluçka altyapısı kurulması planlandı.

Bu kapsamda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nde yer alan 125 m2’lik bir alan “ön kuluçka merkezi” olarak tasarlandı.

Daha fazla bilgi için www.inovita.org/kulucka sayfasını ziyaret edebilir, Facebook ve Twitter sayfalarını da takip edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor